The Forbidden Kingdom: Crouching Tiger, Spanking Monkey

The Forbidden Kingdom

18/08-08Crouching Tiger, Spanking Monkey
Amerikansk kung-fu-fantasy, hvor en almindelig fyr fra Boston får en gylden stav via sin dvd-pusher i Chinatown. Det viser sig, at staven er magisk, og den sender hovedpersonen til et fantasy-Kina, hvor staven skal tilbageleveres til Abekongen, så han kan bruge den til at overvinde den onde Jadekrigsherre.

"The Forbidden Kingdom" henter de fleste af sine personer fra kinesiske sagn, og handlingen er meget løst baseret på dele af "Rejsen mod vest", en klassisk kinesisk roman fra det 16. århundrede (hvor bl.a. Abekongen stammer fra). På den måde er den meget tro mod sit kung-fu-forlæg, men indarbejder samtidig elementer fra klassisk high fantasy - fx at hovedpersonen bliver teleporteret fra nutiden til en fantasy-verden, som han skal hjælpe med at redde. Hvilket igen spiller fint sammen med, at det her er en kung-fu-film af den type, hvor kampkunsten virkelig er magisk.

Det er en glimrende idé til en film. Desværre er store dele af udførelsen bare noget juks. Historien bliver fortalt uden overbevisning, og den udvikling, et par af de vigtigste personer gennemgår, er simpelt hen utroværdig, fordi den ikke bliver bygget ordentligt op. Selv om filmen i øvrigt følger de helt klassiske kung-fu-klicheer på det punkt.

Det virker, som om de ansvarlige er kommet hjem efter optagelserne og har opdaget, at de havde glemt at filme noget af manuskriptet - og så har forsøgt at redde det i klipperummet. Resultatet er en film med de mest abrupte klip, jeg har set længe - og det efterlader store huller i handlingen, som får "The Forbidden Kingdom" til at virke som en samling usammenhængende enkeltscener.

Scenerne er så også en særdeles ujævn omgang. Men de bedste er faktisk ret underholdende - både når den står på humor og utallige referencer til gamle kung-fu-film, og når det går løs i de mange glimrende kampscener. Kampene fylder selvfølgelig meget, og de er fint koreograferet af Yuen Woo-ping og udført med stor charme og udmærkede computereffekter.

For kung-fu-elskere er denne film især interessant, fordi det er første gang, Jet Li og Jackie Chan spiller sammen. Li er underholdende som Abekongen, men det er meget tydeligt, at det er Chan, som er mest på hjemmebane i en film med stort glimt i øjet. Han er rigtig god som den forhutlede vandringsmand, der i bogstaveligste forstand dyrker Drunken Fist kung-fu. Michael Angarano er derimod forglemmelig i hovedrollen, og filmen lider også under at have en uinteressant hovedskurk. Collin Chou får ikke løftet Jadekrigsherren til mere end en selvglad embedsmand i spraglet tøj. På den front er Li Bingbing langt sjovere som Den Hvidhårede Heks, som Jadekrigsherren sender efter heltene.

Der er virkelig mange ting i "The Forbidden Kingdom", som ikke fungerer ordentligt. Men samtidig er det altså en film med sin helt egen charme. Den tager absolut ikke sig selv for alvorligt, og actionscenerne er glimrende. Så den er trods alt udmærket som tidsfordriv med folk, der flyver rundt og slår på hinanden.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.