Allegro: - Allegro out of love -

Allegro
Film Allegro
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Debat
Tak for sidst.sandmand
- Allegro out of love -wrathcoil
Unik film af BoeCarcajou
- Eksemplariske Boe -Emil Schultz
Elendig!Anonym
GenialtAnonym
øhhh..Anonym
et forsøgAnonym
Indlæg Se alle indlæg (21) Se mere

22/08-08- Allegro out of love -
Robert Wilson lavede fået et par år siden en kortfilm til Vanity Fair's kunst-relaterede december-udgivelse. Den varede godt fire minutter og viste Brad Pitt iført shorts, badet i blåligt lys og silende regn, mens Christopher Knowels læste op af lyrikkerne til en rap-sang. Mere simplistisk kunne det næppe gøres. Mere stillistisk kunne det næppe gøres. Tiltrods for det, formåede filmen alligevel at skildre store temaer, enddog med et skizofrent visuelt forhold til sin rå fortællenerve og et forstyrrende udtryk, der satte sine spor i sindet. Kærlighed, had, jalousi, afmagt, desperation og selverkendelse blev berørt; sidstnævnte iform af en sprøjtende vandpistol. Det mest brilliante var dog dens simplificerede udtryksform og evne til at sætte følelserne på skue, i deres mest enkle og banale tilstand.

Det samme forsøger – eller rettere, gennemtrumfer Christoffer Boe med hans anden film ”Allegro”, der med sine kun 88 minutter, om noget må siges at være allegro. Den forpinte sjæl Zetterstrøm (Ulrich Thomsen) lever et apart liv i stille desperation, på kanten mellem realiteterne og hans virkelighedsflugt; kunsten. Da hans livs kvinde forlader ham, gør Zetterstrøm op med tabet og dens mange følelser, ved at låse minderne om deres forhold ned i en æske. Men verden forsvinder ikke, bare fordi man lukker øjnene – og Henning Moritzen kommer ham til undsætning. Tab er vejen til selverkendelse og man skal gøre op med fortiden, før man kan leve i nuét - det viste Michael Gondry os med ”Eternal Sunshine of the Spotless Mind”. Hvad Christoffer Boe viser os, er en film der afsondre sin tematik fra sit håndværk, og det er næppe med vilje. Sjældent har en film om kærlighed, været så steril. Sjældent har en film med så god en idé, været så kedelig.

Boe karikerer det visuelle udtryk, han så ihærdigt forsøger at integrerer som en del af Allgro's stil, ved at anskueliggøre følelserne igennem iskolde og dumsmarte metaforer, igen og igen. Og igen! Billedsproget kvæler historien mere end den inkorporerer dén og der er ikke megen hjælp at hente i det skrevne materiale. Jovist, her er sofistikeret humor, men når der skal sættes ord på forholdet og kunsten, sker det så infantilt og spotsk overfor temaet, at det næsten er pinligt. Hvor ”Reconstruction” i det mindste gav sine karakterer tid og tale at leve på, er Zetterstrøm's udvikling i ”Allegro” omtrendt ligeså troværdig som Boe's kunstneriske integritet: 0. Hvis Lars von Trier brød formerne i hans tidlige film, må Christoffer Boe siges at håne dem.

At både Thomsen og Helena Christensen skuespil er ligeså monotont som det univers de befolker, er for så vidt ikke deres egen skyld. Thomsen spiller en rolle, han kunne spille med bind for øjnene og den ene arm bundet på ryggen - det er hans karakter, der er stum som et bræt. At Christensen's kvinde er både livsløs og udslukket, kan måske retfærdiggøres med henhold på hendes figurs symbolik og den fortid hun skal afspejle, men når Thomsen skal bekende sin kærlighed og opnå et stadie, er vendepunktet cirka ligeså spændende som at se græs gro. Der er masser af psyke i deres bånd, men her mangler krop og sentiment, før vi kan opsluges af Zetterstrøm's rejse og de valg han tager. Her mangler sexualitet, fristes man til at sige. Jean Paul Satre skrev engang ”Terningerne er kastet”, hvori et sjælepar mødes i dødsriget og får 24 timer til at genopleve deres tabte kærlighed i livet. Vi kender ikke konsekvenserne af vores valg, men vi må følge dem alligevel. Zetterstrøm får en ny chance og vælger kunsten. Det havde jeg også gjort i Boe's film; for det at udforske kærligheden i ”Allegro”, er mindre spændende end det at spille den.

Alt i alt, står Robert Wilson og hans kortfilm Boe og ”Allegro” klart overlegen, når det gælder metaforiske beskrivelser af kærlighed og søgen på selverkendelse. De eksistentielle tanker, der ligger til grund for filmens idé om konflikter mellem skildringen af livet og dét af leve livet, går tabt i en den rodede fortælling og dens irriterende eksekvering af en ellers interessant historie. ”Allegro” er hverken håndgribelig eller æterisk, og den er alt andet end ærlig – hverken overfor sig selv eller for sit publikum.

Robert Wilsons kortfilm kan iøvrigt ses her:

http://www.youtube.com/watch?v=uaqnfRjxPpA

22/08-08- Allegro out of love -
Linje for linje bugner af intellektuelt overskud. Bogstav for bogstav sætter du læseren på skolebænken. Mellem linjerne sætter du nye grænser for, hvad en, med manglende uddannelse indenfor filmverden, er i stand til at skrive ved selvlærthed.

Det er simpelthen så inspirerende læsestof, at man selv om ude at have set den anmeldte film, efterlades med et åben gab, og en klar indikerering i, at sandmand har fået skarp konkurrence når det kommer til at se meningen i 'De Bevægende Billeders Univers'.

Det er så kraftfuldt det her, Jarl, at jeg selv, uden at rive mig for meget med af de eurofiske følelser, må konstatere, at her har vi en bruger på scope, som i morgen ville fungere som dagbladsanmelder på de mest garvede aviser.

Fantastisk. Jeg er dybt beæret.

23/08-08- Allegro out of love -
Tusind tak, Klausen - sikke en påstand, jeg er meget smigret:) Om jeg har interlektuelt overskud, ved jeg ikke - jeg skal stadig stramme mig an for at se en film og analysere den, for ikke alene at skrive en anmeldelse! Men tusind tak for rosen!

Jeg er selv stor fan af Sandmand og hans skriverier her på Scope, som jeg synes er både uhyre interessante og meget, meget inspirerende læsestof - også fordi han berører film, der sjældent for megen opmærksomhed. Tvivler dog på at jeg kan se ligeså meget igennem læredet som han - han er jo en gam... ahøm, en mand med megen livserfaring. Så det er en stor kompliment du giver mig dér. Jeg takker stort, endnu en gang!

Nu har jeg fået lidt en dårlig smag i munden, da det har været småt med kommentarer fra min side, til dig. Men vær vis på, at jeg nøje har fulgt med i dine skriveværker og det er med største fornøjelse. Specielt dine seneste anmeldelser af "Blå mænd", "Apocalypse Now" og ikke mindst "Dark Knight", vidner alle om en brændende passion for filmmediet og et ubenægteligt skrivetalent! Forsæt endelig, champ!

23/08-08- Allegro out of love -
Åh tak, tak! Det luner. Og hvor har du ret i det med sandmand, uden at pille ham op på en farlig pælestat (du ved hvad jeg mener, sandmand ;)).

Han har i den grad også inspireret, og ikke mindst lært mig en utrolig masse om film.

24/08-08- Allegro out of love -
Hmm, Velvet, du kender jo min begejstring for Allegro. Det må vel være smag og behag. Nu arbejder jeg også på Amagertorv og nyder gerne min gintonic på K-Bar og er lidt romantisk anlagt, så jeg var vel også målgruppen for Boes mørkerøde billedtragedie. Jeg tror faktisk hun druknede sig selv, da hun blev gravid og han pludselig tvivlede på deres kærlighed, men det står for min egen regning :-) Angel Heart med Mickey Rourke og Robert De Niro kunne du vel godt lide, den har den samme fine, gradvise erkendelse af det smertefuldt fortrængte.

25/08-08- Allegro out of love -
Hmm... Lyder tænkeligt, at Boe's urban-story nok vil appelere mere til en indfødt Københavner end én fra det mørke Jylland. Jeg har dog selv boet i kbh i en årrække og har (som de fleste ikke-københavnere nok har) et had/kærlighedsforhold til byen.

Du kan nok have ret i, at jeg har problemer med at indentificerer mig med dramaet i Allegro (If I got you right?) - jeg har hørt at selverkendelse først kommer, når man er 40?;) Men jeg står fast på at tragedien stadig drukner i melodrama og fortyndede metaforer. Men jo, det er måske en smagssag?

Har faktisk aldrig set "Angel Heart" - pinligt, men sandt. Skal dog give den et kig, hvis den har din anbefaling?:)

25/08-08- Allegro out of love -
Hallo, nu må i lige stramme op. Hvad er der nu galt med bare at sige tak for rosen, og så stoppe den der? Alt det der røvlikkeri er jo for meget tag jeg lige sammen man. I bruger jo mere tid på rose hinande frem og tilbage end i gør på at anmelde og analysere film

25/08-08- Allegro out of love -
Hvilket jo lyser kraftigt igennem i denne tråd og indlæggene under "Dark Knight". Der ramte du sgu hovedet på sømmet. Tak for rosen.

25/08-08- Allegro out of love -
Byd endelig ind med anmeldelser så. Vi har travlt med at slikke vores tunger tørre. ;)

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.