Wanted: Hvisken og råb

Wanted

28/08-08Hvisken og råb
Ved første øjekast af en film som ”Wanted”, en hårdtpumpet actionfilm fyldt til randen med den slags stilmæssige aggressioner og visuelt lir, der normalt forbeholdes musikvideoer på MTV, er det let at fare vild i fordomme og skepsis - særligt når noget så simpelt som filmens ’tagline’, den vedhængende underoverskrift der gerne både skal fange og tirre publikums opmærksomhed, simpelthen oser af at være lyn-udtænkt i en kaffepause. ”Choose your destiny”, skrives der, og ligegyldig hvor sejt det end lyder, så burde det i al sin enkelhed ikke give en pind mening.

Nogen oplagt mulighed synes det i hvert fald ikke at være, at der i stedet for et fladpandet stykke sjuskværk er tale om Hollywood der driller os, seerne, og stille håner vores hang til at tænke logisk. Men efterhånden som ”Wanted” skrider frem og flere og flere bemærkelsesværdige undertoner finder vej gennem russeren Timur Bekmambetovs MTV-æstetik, synes lige netop det at være tilfældet. Det ligner efterhånden mere og mere en sandsynlighed at der bag filmens skæve smil og dens virtuose opvisning af vilde og voldsomme effekter ligger et par pointer gemt, der er værd at huske på, når krudtrøgen engang har lagt sig.

Først og fremmest bør man dog tage for sig af de svinelækre varer i ”Wanted”, og dem er der masser af, hvis ellers kurvede projektilbaner og fotogen slowmotion (og gerne begge dele på samme gang) siger én noget. I sin essens er ”Wanted” nemlig til for at slå sig løs, smøre på og skrabe fra og gøre lige nøjagtig som den har lyst til - uden at skulle undskylde når en af filmens mange levende skydeskiver får serveret en kugle for panden og den løsrevne indmad fra det afkoblede hoved klaskes mod bagvæggen.

Flere af filmens plotelementer er ganske vist en tand for løse i kanten, og ikke mindst billedet af en flok fortidige munke, der tilbeder noget så tamt som en rulle stof (?) tangerer det pinlige, men det er i det usagte og antydede, at ”Wanted” på sin helt egen hyperaktive måde har noget væsentligt at skulle have sagt - med både blokbogstaver og farvetuscher på overarbejde. Tilbage står man derfor ikke blot med et fantastisk udstyrsstykke, et produkt der dyrker sit design og nærmest skriger på at blive begloet, men også med en actionfilm der siger langt mere end forventet og oven i købet på det sprog, den taler bedst.

28/08-08Hvisken og råb
Den film må jeg se.

Tak for anbefalingen. ;)

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.