WALL-E: Rumrejsen 2001 - nu for børn

WALL-E

03/10-08Rumrejsen 2001 - nu for børn
Alle der har filmhistorien godt indekseret i baghovedet vil sikkert spotte de mange referencer til Kubrick's Rumrejsen 2001: Det bedrageriske røde øje hos computeren HAL og det musikalske tema er tydelige.

Men det er mere end fåtallige citater der udgør inspirationen. Hele temaet er spændt op omkring samme ideologi, så basalt set er Wall-E en børneudgave af Rumrejsen 2001. Kubricks nøglebegreb var den cykliske livsfilosofi (derfor de mange cirkler) og genfødselstemaet.

Og genfødsler bliver der brug for når menneskeheden degraderer sit eget eksistensgrundlag og returnerer til det inaktive babystadie. Først derefter kan vi atter lære at gå og stå - og regenerere. Jo, det er brede armbevægelser for en film at være, men når Kubrick kan, så kan Pixar vel også.

(ADVARSEL: MINDRE SPOILER)
Men mindre kan også gøre det. Jeg husker tydeligvis hvordan en mindre dreng i biografsalen var seriøst bange for at Wall-E havde mistet sine følelser i filmens slutning. Wow... tænk at forstå så meget.
(SPOILER SLUT)

Jeg mener ikke at Wall-E er så opfodrende i sine budskaber. Der er nærmere noget optimistisk skæbnesvangert i hele historien. Det hjælper ikke noget at sortere sit affald eller plante et træ - Tingene vil blot ske som de gør.

Nu har Pixar måske også brug for at genføde sige selv, for meget større filmmagi kan det næsten ikke blive.

(Check min filmblog: http://sekundet.blogspot.com/)

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.