Frygtelig lykkelig: "Det hele er bare mudder og køer. Og g...

Frygtelig lykkelig

25/10-08"Det hele er bare mudder og køer. Og gummistøvler."
Coen-brødrene på dansk? Det er i hvert fald tydeligt, at forfatter-instruktør Henrik Ruben Genz har hentet en god del inspiration hos brødreparret fra Minneapolis og især deres "Blood Simple", da han skulle lave "Frygtelig lykkelig". Som er en sorthumoristisk moderne noir-western sat i en sønderjysk landsby.

"Frygtelig lykkelig" er baseret på Erling Jepsens roman af samme navn. Hovedpersonen er en yngre politimand, der efter rod i privatlivet i København er blevet udstationeret som landbetjent. I Sønderjylland bliver hans autoritet og ligevægt dog hurtigt udfordret, ikke mindst af en tiltrækkende blondine, som søger hjælp mod sin voldelige mand. Ingen andre i landsbyen vil hjælpe hende, for det er et sted, hvor alle ved alt, men ingen siger noget. Og hvis der virkelig er bøvl, kan man komme af med alle problemer i mosen.

Filmen er båret af en skæv, kulsort humor, der giver mange latterbrøl undervejs, ikke mindst parret med et par effektive twists i handlingen. Men der er også en besk alvor i skildringen af det nærmest dæmoniske landsbysamfund, hvor man foretrækker at "klare tingene selv", og hvor udefrakommende er oppe mod en usynlig konsensus. Henrik Ruben Genz kombinerer flot humor og alvor i en godt opbygget film, der også får masser af stemning fra både Jørgen Johanssons billeder og Kåre Bjerkøs musik.

I hovedrollen er Jakob Cedergren rigtig godt valgt som politimanden, der i sandhed er på herrens mark og konstant tvivler på sig selv og sit temperament. Lene Maria Christensen giver endnu et bevis på sit store talent som sønderjysk femme fatale i brun læderfrakke, mens Kim Bodnia virker overraskende ufokuseret som hendes voldelige mand - en rolle, der ellers burde ligge perfekt til ham. Til gengæld er der et sæt fantastiske biroller i resten af landsbyboerne - ikke mindst Lars Brygmann og Anders Hove som henholdsvis lægen og købmanden.

"Frygtelig lykkelig" er indtil videre årets klart bedste danske film. Der har været andre forsøg på at lave moderne noir i Danmark, men det her er første gang, det virkelig lykkes, siden Lars von Trier beskæftigede sig med den slags.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.