Elegy - Skønhedens magt: Den intellektuelle scorekarls fald

Elegy - Skønhedens magt

03/11-08Den intellektuelle scorekarls fald
Fremragende drama, der er hårdt ladet med både følelser og seksualitet. "Elegy" er baseret på Philip Roths roman "The Dying Animal", der som et par af Roths andre værker handler om David Kepesh, som Roth bruger til temaer om maskulin seksualitet - og ikke mindst usikkerhed over for seksualitet.

I "Elegy" er Kepesh en aldrende, højt anerkendt litteraturprofessor, som har fundet sig til rette i et sorgløst liv uden følelsesmæssige forpligtelser. Han har for vane at forføre én af sine studerende efter hvert semester, samtidig med at han også har en ældre elskerinde. Men da han forfører endnu en studerende, Consuela, ændrer det sig, fordi Kepesh faktisk forelsker sig i hende. Pludselig bliver han ædt op af frygten for, at hun finder en yngre fyr, samtidig med at han ikke tør etablere et seriøst forhold, fordi han er bange for at blive latterliggjort, fordi Consuela er så meget yngre.

Første del af filmen er et fascinerende studie i, hvordan Kepeshs manglende evne til at turde elske og åbne sig stille og roligt ødelægger både ham selv og hans forhold til Consuela. Men det er først, da historien tager et stort twist til sidst, at den banker igennem med fuld følelsesmæssig styrke. Hvad det er, skal jeg selvfølgelig ikke afsløre, men filmens titel er ikke tilfældigt valgt.

Ben Kingsley er i topform som professoren, der intellektualiserer alt og derfor har fået overbevist sig selv om det helt rimelige i, at han holder verden på afstand, men bare knepper, hvad han har lyst til. Og han får fremragende modspil af Penélope Cruz, der især i filmens sidste fase spiller langt bedre, end jeg nogensinde har set hende før. Jeg bliver ikke overrasket, hvis de begge er med i mange nomineringer, når amerikanerne begynder at uddele deres filmpriser efter nytår. Og så har filmen altså også lige to usædvanligt velspillede biroller i Dennis Hopper som Kepeshs bedste ven og Patricia Clarkson som hans faste elskerinde.

"Elegy" er instrueret af spanske Isabel Coixet, der kan det der med følelsesladede dramaer - tidligere har hun bl.a. lavet "The Secret Life of Words" og "My Life Without Me". Her trækker hun store præstationer ud af samtlige medvirkende og får samtidig skabt en elegant, velovervejet billedside, der diskret støtter filmens fortælling. Fx bliver Kepeshs personlighed også beskrevet i billederne af hans elegante, perfektionistiske, men også følelseskolde og kontrollerede lejlighedsindretning.

"Elegy" er en kompleks, fascinerende og medrivende film, der formår at få én til at føle med en fundamentalt set afstumpet hovedperson, men også til at forstå, hvor destruktiv hans frygtsomt egoistiske opførsel er.

Set i New York.

04/11-08Den intellektuelle scorekarls fald
Det må jeg sige, Carcajou - fantastisk arbejde. Skal helt klart ind og se den, snarest muligt.

Hvor lang tid har du været i The Big Apple?

04/11-08Den intellektuelle scorekarls fald
Anonym
Jeg har et spørgsmål med kun store bogstaver. HVORDAN KAN DET VÆRE AT DU KAN SE SÅ MANGE FILM I BIOGRAFEN?!

04/11-08Den intellektuelle scorekarls fald
Jeg kan godt svare.

Han tager sko på. Og går i biografen. Mange gange, fordi han kan lide det.

04/11-08?
Kære, efterhånden rutinerede, "?".
Jeg vil først og fremmest rose dig, for din indsats på denne side. Vi havde engang en lille diabolsk destruerende grønskolling som hed ”Ericmase og 747”, men han er ryddet af vejen nu, og har ingen mulighed for at samle kræfterne igen.

Alt det du har gjort, forandret, sagt og konkluderet er uden mage. Jeg har fundet en video, som hvor jeg finder det rationelt og betydningsbærende at man her drager nogle vigtige paralleller mellem det du (?) gør.

http://ihimlen.dk/index.php?i=Flash-Sjove&u=badger

04/11-08?
Forhelvede, Jonas!:D
Det tog mig 5 mdr. at få den sang ud af hovedet første gang jeg hørte den, tilbage i tidernes morgen. Curse you!

04/11-08?
Det er jo symbolsk som bare pokker! Og det er ikke engang ironisk ment.

Denne video afspejler jo mennesker som "?", på en meget, meget intellektuel måde, det må man altså give dén.

;) Stødte ind i den for nogle dage, og havde heller ikke hørt den siden The Dawn of Men.

05/11-08Christiansen og Mirza
@Christiansen: Tak, og jeg er skam ikke i New York - jeg så "Elegy", da jeg var derovre for et par måneder siden. Den er bare først blevet oprettet på Scope nu. Som det fremgår, synes jeg, det er en fremragende film.

@Mirza: ;-) - det var også længe siden, jeg havde set grævlingerne ...

05/11-08?
Anonym
Den video der kan jeg da ikke forstå! Prøv at se på "Doomsday", for der er og så noget om ham der der hed "Ericmase og 747". :)

05/11-08?
....

07/11-08?!
Anonym
WHAT THE HELL ARE YOU TALKING ABOUT?!

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.