Fargo: Mesterværker der skuffede?

Fargo

14/11-08Mesterværker der skuffede?
Jeg faldt for nylig over et forum på IMDB, hvor emnet lød på, hvilke film brugerne skammede sig mest over at indrømme, at de ikke brød sig om. Sandt at sige, har jeg slukket DVD'en og gået ud af biografens mørke med min fair share af skuffelser og stillet mig selv spørgsmålet, om jeg mon havde misforstået noget, alle andre tilsyneladende havde fået ind på lystavlen? Ikke alene viste det sig at være en både interessant og sjov debat, men folk fik også en legal mulighed for at få en sten fra hjertet, uden at føle sig flove eller i risiko for at få en gange brænde i hovedet, så jeg ville lige dele min personlige liste over højt agtede ”mesterværker”, som jeg ikke har brudt mig synderligt om – i håb om at I også tør dele ud af jeres pose:


1. Fargo

Af alle Coen-brødrenes finurlige påfind, må ”Fargo” siges at være dén, der skuffede mig størst. Både kritikere og filmelskere har lovprist dens skæve selvbevidsthed og underfundige humor, men ingen af delene bed mærke i mig. I mine øjne, var dens handling tam og langtrukken, manuskriptet noget inkonsistent vås og skuespillet (også fra Frances McDormand's side) en lettere tynd kop te. Aldrig var jeg tændt og aldrig grinede jeg.

2. Unforgiven

Jeg tager hatten af Clint Eastwood's ukonventionelle tilgang og hans modige brud med en genre, der ellers altid har haft rene, fastlagte linjer – såsåm den sårbare helt og den rå, nærværende vold. Her stopper festen så tilgengæld også. Fortællingen var forkvaklet og smalsporet, Morgan Freeman's figur manglede retfærdiggørelse og slutningen var volds-glorificerende og græsende til det vulgære.

3. Shine

Fremragende skuespil og en spændende fortælling, blev saboteret af en irriterende og lettere malplaceret visuel side, hvor forvirrende fotografering, klipning og brug af effekter, vidnede om en manglende (eller ringe udført) teknisk vision fra Scott Hicks' side.

4. The Usual Suspects

Jeg har alle dage hadet plot-twistet i denne film – jeg følte mig snydt og røvrendt. En stor del af klimakset bygger også på trivielle bemærkninger, Kevin Spacey kom med under hans afhøring; ikke dele af handlingen, som måske kunne have brudt illusionen for den opmærksomme seer. Det er simpelthen for tamt og letkøbt. Men altså, når en afgørende figur blot er produktet af navnet på en kaffekop, er der vel ikke meget af komme efter... Men det er jo bare mig:)

14/11-08Mesterværker der skuffede?
-The Thin Red Line
Egentlig tør jeg godt stå ved at jeg ikke bryder mig om den, men efter at den bliver kaldt verdens bedste film, hist og her (på Scope) får jeg alligevel kolde fødder...

-De Andres Liv
Den var god, men slet ikke det som de fleste gør den til. Mener jeg, altså.

-Full Metal Jacket
Jeg elsker Kubrick, og alle hans film, på nær denne hér, og kan ikke se hvad det gode skulle være i den.

Jeg tager hatten for dine film, Jarl. For det er altså nogle skide gode film som du ikke bryder dig om ;)
(Udover 'Suspects')

15/11-08Mesterværker der skuffede?
Fremragende debat dette her: (vilkårlig rækkefølge)

1. The Thin Red Line

- Terence Malick kan lave nogle flotte billeder, ja måske de flotteste man endnu har set, men aldrig har jeg kedet mig så bravt over en krigsfilm.

2. Black Hawk Down

Denne krigsfilm går i modsatte retning og skaber bulder og brag fra først til sidst. Det hele er så professionelt lavet som kun Scott kan gøre det, men man kunne godt bruge en breaker mellem de mange ildkampe

3. Eyes Wide Shut

Paradoksalt nok skulle det vise sig at instruktøren der har stået bag to af de bedste film igennem tiderne skulle gå hen og bidrage til en af mine største skuffelser. Filmen er en sand ørkenvandring af dimensioner og vi kommer ikke rigtigt nogle vejne.

Det virker som om den gode Kubrick ikke har haft hjertet med, men bare ville være kontroversiel fordi han kunne.

4. Ringenes Herre serien

Da jeg først var kommet mig over de imponerende scenarier der kommer på samlebånd, begyndte jeg at undre mig over al hypen. Jeg er vel bare ikke fantasy typen

15/11-08Mesterværker der skuffede?
Interessant debat, som nok skal sætte en masser tanker og provokationer igang.

15/11-08Mesterværker der skuffede?
1. Easy Rider:
Lang og kedelig roadtrip med Hopper og Fonda. Ja, den handler om frihed og det er da sejt...osv. Det holder desværre bare ikke anno 08.

2. Exorcisten (1972):
Kedelig og trættende omgang splat, som desværre aldrig fangede mig.

3. 300:
Endnu et mesterværk (?) der desværre bare ikke fangede mig, ej heller med dens overvældene smukke effekter. Det virker lidt som om den lever lidt på sine effekter...?

4. The Thin Red Line:
.....nuff said.

15/11-08Mesterværker der skuffede?
Du skal bare vide at du ikke er alene om Rigenes Herre, Gott :-)

15/11-08Mesterværker der skuffede
-”A Historie of Violence”/”Eastern Promises” (Cronenberg, 2005/2007)
De brækkede næser og slicede halse er sikrede i ”A History of Violence” og ”Eastern Promises” - hvor billederne til gengæld er flade og pointerne dybt banale. Viggo Mortensen kæmper bravt for sine to hovedkarakterers skyld i disse film, men i hvert forsøg mudres anstrengelser sammen i et ubehjælpeligt ringe manuskript - og en instruktør der synes at synge svanesange fra sin egen kæntrende skude.

- ’High Noon’ (Zinnemann, 1952)
Et strålende koncept og flere stærke billeder lades i stikken af en tør og nerveløs Gary Cooper, der sammen med det resterende persongalleri forhindrer ”High Noon” i at blive så engagerende, som den burde.

-”Letters from Iwo Jima” (Eastwood, 2006)
At Clint Eastwood har filmhåndværket i orden burde ingen betvivle efter at have set hans to visuelt blændende krigsfilm ”Flags of Our Fathers” og ”Letters from Iwo Jima”. Særligt i sidstnævnte del får billederne vinger, men desværre som kompensation for en historie, der roligt men sikkert mister grebet - alt imens de japanske skuespiller råber, skyder og græder med teatralsk overtræk og genrens tungeste klichéer bringes på banen, så selv det halve havde været nok.

- ”Solaris”/”Stalker” (Tarkovsky, 1972/1979)
Russiske Andrei Takovskys ”Solaris” og ”Stalker” er begge gennem tidens løb blevet udråbt til nogle af de historiens mest sanselige filmoplevelser. Nuvel, der er ganske vist enkelte segmenter, der isoleret set fungerer forrygende, men sandheden er at filmene ender op med talt ihjel i Tarkovskys stædige forsøg på at udbasunere sine hovedpersoners filosofisk undrende distance til alt mellem himmel og jord - et fænomen der muligvis har det med at stige de intellektuelle instruktører til hovedet, for det var også her Bergmans ”Det syvende segl” snublede.

- ”The Maltese Falcon” (Huston, 1941)
’Kedelig’ er et ord jeg sjældent bruger, men her synes det påfaldende. Er det den spændende fortælling og de sublimt komponerede sort/hvid-billeder man søger, skal de store oplevelser findes i film som ”Brief Encounter” og ”Den Tredje Mand”.

15/11-08Mesterværker der skuffede
Fed debat. :)

Jeg har lige en kommentar til de fleste af jer, omkring jeres skuffelser med "The thin red line":

Er i bange for at dø en smule i Mallicks vold? Se den i øjnene! ;)

Når det er sagt, så vil jeg da gerne også opremse et par stykker.

Godfather
- Filmens åbenlyse kvaliteter skinner fuldstændig igennem, og det kan man simpelthen ikke tillade sig, at se bort fra. Derfor får den også fem fortjente stjerner. Men halløj? Verdens bedste film, næppe. Den subjektive forelskelse udeblev.

Easy Rider
- Det fremgår også i min anmeldelse, men noget mesterværk - som flere kritikere har udråbt, specielt over i Guds Eget Land - er den ikke. Der halter den for meget i sin flossede og rebelske stil, og faktisk kvæler sig selv i den. Man kan dog ikke andet end beundrer den vilje og det hjerte, der ligger bag projektet.

Letter from Iwo Jima
- Rasmus har sagt det udmærket.

En verden udenfor
- Vel nok noget af det mest overvurderede. Historien er bestemt vedkommende, og Tim Robbins vækker stor sympati og interesse, men så heller ikke mere end det. En katastrofe at den ligger foran en Apocalypse Now på The Empires top 500 filmliste.

15/11-08Mesterværker der skuffede
Jeg skal ellers lige love for, at det er nogle mesterværker, der får tørt på i denne tråd. Men herligt, at man endelig kan råbe op uden at skulle bekymre sig om de spydige kommentarer, som man sædvanligvis bliver bombarderet med efterfølgende. ;)

De første jeg tænker på er følgende:

- "Citizen Kane"
Et nydeligt struktureret drama med en fin tematik, men verdens bedste film er det altså ikke. Welles' "Touch of Evil" er en langt bedre film, hvis I spørger mig.

- "Don't Look Now"
Håbløst dateret gyser krydret med den svageste klipning, jeg mindes at have set (overdrivelse fremmer...). Den hyldes af og til på diverse lister over verdens bedste film, men i min verden er den håbløs!

- "The Godfather I & II"
Jeg måtte lige have dem med, selvom jeg for så vidt synes, det er fremragende film. Bare ikke nær så gode, som de gøres til i noget nær samtlige filmkredse. I mine øjne findes der bedre fortolkninger af gangstergenren end Francis Ford Coppolla's celebrerede mafiafilm.

- "Full Metal Jacket", "The Shining", "Eyes Wide Shut"
Kubrick har lavet to af mine favoritfilm, "Dr. Strangelove" og "2001", og det er der kun få andre instruktører, der kan prale af (for det er en stor ære!!). Men det ændrer ikke en tøddel på, at meget af hans resterende filmskat har skuffet mig fælt, heriblandt "Full Metal Jacket", "The Shining" og den utålelige "Eyes Wide Shut".

Vi burde også lave den omvendte liste, hvor man hylder "makværk, der overraskede", på et tidspunkt. :)

15/11-08Mesterværker der skuffede
Klausen: rart at se jeg ikke er alene med hensyn til "Easy Rider. Gab, en omgang nonsens, tidspilde og penge lige ud af vinduet. Det er virkelig et eksempel på en film, der har overlevet sig selv...

Sikke et indlæg, Velvet. Fed debat. Og rart at se folk være ærlige, og ja, det er virkeligt nogen mesterværker (?) der får tørt på her.

Skal vi tage den med "makværker der overraskede"? - 1# Ringu :P

16/11-08Mesterværker der skuffede
Jeg synes du kritiserer Easy Rider lige lovligt meget. Det er ikke noget mesterværk, men bestemt heller ikke nogen dårlig film. :)

Og det er jo så min udelukkende, subjektive vurdering. ;)

16/11-08Mesterværker der skuffede
Jeg syntes det var en smuk film, bestemt. Flotte og stemningsfulde billeder, fedt soundtrack. Men dens budskab holder simpelthen ikke den dag idag. Og jeg ved ikke om det nogensinde har gjort...

Måske jeg var lidt for hård, for den var nu vidst ok god, det ændrer ikke på det var en enorm skuffelse. Fed slutning dog xD

Ha, jeg læste forresten lige din blogspot. Jeg føler fandme med dig vedrørende din stil og 7-tallet. Regler er sku da til for at blive brudt :-)

16/11-08Mesterværker der skuffede
Hehe.

Fedt at høre, der er nogen, der læser min blog. :)

Og tak for du giver mig. ;)

16/11-08Mesterværker der skuffede
Hej Rfriis..

Jeg må undre mig over dine valg. Jeg kan dog ikke helt finde ud af, hvorfor du har Godfather filmene på listen, da du finder dem fremragende? Altså det må være en 5 stjerner film. Det siger du selv. Debatten gik da ud på, hvilke (roste og anerkendte film) man ikke selv fandt gode. At du så ikke synes Godfather fortjener at blive kaldt den bedste film, er som sådan en anden snak. Men måske du vil uddybe? Jeg undrer mig bare over valget.

Jeg har også et spørgsmål til dig Rasmus. Det er helt i orden du ikke bryder dig om Cronenberg, og det afspejles fint i de domme du giver til hans film. Men du får det til at lyde lidt som om i din korte beskrivelelse, at alle dem der dyrker hans film, nærmest er fjolser og forkert på den. Det ville være rart hvis man blot indrømmer, at hans film ikke tiltaler en, og "fejlen" højst sandsynligt ligger hos en selv, og ikke hos så mange andre folk, der elsker (i dette tilfælde) Cronenberg. Forstår du hvor jeg vil hen? Det gælder faktisk også mig selv, da jeg i sin tid sagde mange mindre pæne ting om blandt andet LOTR, men det eneste der blev bevist var, at kritikken måtte jeg selv stå for. Og det er derfor vigtigt, at man liiiige behersker det, og få det til at lyde rigtigt. Selvfølgelig kan man kritisere alle film, men det kan også gøres på en rigtig måde.

16/11-08Mesterværker der skuffede
Hey Gott

Forstår godt din undren, men jeg fandt blot, at Godfather-filmene for mit vedkommende faldt meget godt ind under kategorien "mesterværker, der skuffede". Jeg havde jo netop forventet seksstjernede mesterværker, men hvad jeg fik var blot solide gangsterfilm, der kun akkurat kan gøre sig fortjent til fem små stjerner og betegnelsen "fremragende". Nej, det er ikke de største skuffelser, jeg endnu har oplevet - så langtfra - men skuffede gjorde de imidlertid.

Jeg synes bestemt ikke, at det er let at udpege en hel håndfuld af "mesterværker", der skuffede fælt. For mit vedkommende er "Citizen Kane" - som jeg blot fandt udmærket ved første gennemsyn - nok det mest overbevisende eksempel, men ellers skal jeg lede langt og længe efter højt ansete film, der på ingen måde har levet op til mine forventninger.

16/11-08Mesterværker der skuffede
Hvis vi alle skulle "indrømme", at fejlen ligger i os selv, når vi ser ned på et etableret mesterværk, så er der jo ingen grund til at have diskussionen, Gott. En mening er en mening, og nej den skal man sgu ikke nødvendigvis undskylde for - jeg kan i hvert fald ikke se problemet i Rasmus' indlæg.

Fed idé i øvrigt Jarl, jeg må desværre nok være lidt konservativ i denne sammenhæng, da jeg (i hvert fald blandt de etablerede mesterværker) langt hen af vejen er enig. Det skulle da lige være den mest fejrede af dem alle, Citizen Kane, der er tør som en grahamskiks. Fight Club er alt for hypet, det samme var Snatch (kæft en pærevælling) og i animationsafdelingen synes jeg, "Finding Nemo" i kølvandet på den nye æra blev dynget til med ros, på trods af kreativiteten kun var det halve af, hvad de senere præsterede med "The Incredibles".

Og ja, sorry to say, men "Blade Runner" var heller ikke "all that" i min bog.

16/11-08Mesterværker der skuffede
Jeg mener nu heller ikke man ligefrem skal undskylde sin mening. For den er jo hvad den er. Men man skal satme heller ikke få det til at lyde som om, at flertallet er forkert på den. For så kan man da vist påstå og sige hvad som helst om alle film, men holder det vand? Nogle gange kan man godt se kvaliteter i en film, uden at filmen egentlig tiltaler en på et personligt plan, eller det synes du måske ikke?

Rfriis.

Tak for svaret. Men en film, som flere betegner som et mesterværk, og du "kun" få "fremragende ud af den", er altså ikke helt så skidt endda, og ingen skam, trods alt :-) 5 stjerner er en høj dom der på alle måder er yderst tilfredsstillende. Jeg kan jo ikke forvente et mesterværk af en film, bare fordi andre mener dette om en film. Så kan man jo kun blive skuffet.

Hov, Blade Runner faldt vist heller ikke i min smag, Emil.

16/11-08Mesterværker der skuffede
Gott, det sidste du skriver, kan vi selvfølgelig kun være enige om, min pointe var bare, at hele idéen her jo netop drejede sig om at feje flertallet til side, you dig?

16/11-08Mesterværker der skuffede
Jo, det har du sådan set meget ret i - men jeg snakkede også lidt generelt, når man anmeldte "one of these masterpieces". Jeg er i øvrigt også enig med dig vedr. Snatch men jeg er heller ikke fan af instruktøren.

16/11-08Mesterværker der skuffede
Du kan altså kontrollere dine forventninger? Hvis du kan, er jeg imponeret, for det er jeg da slet ikke i stand til.

Vi må erkende at den forventning, vi har til en film, ofte er meget styret af dens omtale. Hvis "The Dark Knight" havde fået røvfuld af samtlige medier, ville hypen nok have været knap så udtalt. Men i og med at den ved premieredatoen lå nr. 1 på IMDb's kvalificerede top 250-liste, og anmelderne kastede om sig med lovprisende ord - samt at de første billeder fra filmen så helt exceptionelle ud - fik vores forventningsglæde, der i dette tilfælde i forvejen var enorm, endnu et effektivt boost. Og lad mig så spørge: forventede du ikke, ligesom jeg gjorde, at "The Dark Knight" ville være et seksstjernet mesterværk?

Da jeg for et stykke tid siden satte mig til rette foran hjemmebiografen og for første gang skulle se "Godfather", kunne jeg ikke blot ligge omtalen af filmen til side. Jeg kunne naturligvis ikke glemme, at filmen lå nr. 1 på IMDb's liste, og at adskillige filmskribenter verden over havde udnævnt den til det ypperligste inden for filmkunsten. Derfor blev jeg skuffet, da filmen overhovedet ikke levede op til de fine ord, og derfor synes jeg, den hører hjemme på denne liste - fordi det for mig VAR "et mesterværk, der skuffede", og fordi jeg ikke er i stand til - og for den sags skyld ikke har lyst til - at holde en dæmper på min forventningsglæde.

Ellers kan du jo spørge min gode ven, Kristian (Klausen), om det samme... ;)

16/11-08Mesterværker der skuffede
Friis: Så er det jo påtalende at spørge, hvad du gav The Dark Knight? Jeg er nysgerrig:)

16/11-08Mesterværker der skuffede
Haha. Det er sværere at svare på, end du umiddelbart skulle tro, men skal vi ikke bare sige, at jeg endte på seks stjerner. :)

16/11-08Mesterværker der skuffede
God omtale har da klart en indflydelse på ens forventninger, ja. Jeg har så også nogle gange høje forventninger, selvom kritikken er hård.

Mht. The Dark Knight, så havde jeg selv høje forventninger, ja. Som alle andre. Men kravene var altså ikke et sandt mesterværk, det er altså et forkert udtryk du bruger her finder jeg, og en umulig forventning. Man kan kun gå skuffet hjem så (måske derfor den skuffede dig første gang?), og så er det jo klart, at en 5 stjerner film føles som en skuffelse, og det mener jeg aldrig burde være tilfældet. Havde jeg "kun" fået 5 ud af TDK, så ville det selvfølgelig have været lidt synd, men kun i forhold til jeg gav den første 6, men det vil så sandelig stadig have været en fremragende efterfølger, der måske ikke levede helt 130% op til etteren, men gjorde det stadíg super godt. Jeg håbede dog på seks.

Snart skal jeg se "Requiem for a Dream" som mange anser som et mesterstykke. Jeg er altså ikke på mesterkurs allerede nu, mindre kan altså også gøre det. Så er der også plads til overraskelser jo.

16/11-08Mesterværker der skuffede
Jeg tror, du har misforstået mig lidt. Det er ikke sådan, at jeg krævede, at "The Godfather" skulle være et mesterværk, selvom min forventninger - eller rettere mine forhåbninger - pegede i den retning. Men havde den været ligeså vellykket som f.eks. de Palmas "The Untouchables", som jeg vist også har givet fem stjerner, havde jeg været rigeligt tilfreds (Godfathers fem stjerner var små!).

En film bliver ikke dårligere af, at forventningerne har været høje. Men de afgør, hvorvidt filmene skuffer, overrasker positivt osv., og derfor skal man også tage ens forventninger i betragtning, når man udarbejder en liste over "mesterværker, der skuffede". Uanset om man er i stand til at kontrollere dem eller ej. ;)

God fornøjelse med "Requiem...". Den kan du roligt glæde dig til. ;)

16/11-08Mesterværker der skuffede
Jeg kan dog stadig ikke følge din holdning. Som udgangspunkt kan man jo ikke forvente et sandt mesterværk. Den stilling tages bagefter filmen.

Hvis du forventer et mesterværk, og får et mesterværk, jamen så fik du vel det du kom efter - ergo, ingen overraskelser? Så bliver det altså påtaget synes jeg.

Jo tak - jeg ser frem til den film..

16/11-08Mesterværker der skuffede
Sådan kan du jo ikke stille det op. Egentligt handler det ikke om, hvad man forventer, men om hvad man håber på. Hvis jeg håber på et mesterværk, og jeg får det, rammer jeg loftet på samme måde, som hvis jeg havde forventet en ny "Commando". For mig er der ingen forskel.
Hvis jeg derimod får et værk a la "The Godfather", der lander på de SMÅ fem stjerner (skalaen er jo i realiteten bredere end de seks trin!) bliver jeg skuffet, ligesom du ville blive skuffet over "The Dark Knight", hvis du skulle overveje, om den havde fortjent fire eller fem stjerner. Hvis vi endelig skal blive ved stjernerne, kan jeg da fortælle dig, at hvis "The Godfather" havde været fem solide stjerner værd i min bog, ville vi ikke have denne diskussion lige nu (så havde den nemlig ikke været på min liste!)

Og det er da for helvede en befriende oplevelse ikke at kunne sove om natten pga. en film. Det bekræfter da blot ens kærlighed til mediet og fortæller en, hvorfor man dag ud og dag ind bruger sin fritid på at udforske det.

16/11-08Mesterværker der skuffede
At håbe er jo noget andet. Det er også det jeg har skrevet som argumentation, men ikke det du skrev første gang.

Ellers er jeg enig i det sidste du skriver. Har du i øvrigt set Nolans Following. Er det ikke dig der har den på listen i din profil?

16/11-08Mesterværker der skuffede
Der skulle vel aldrig være nogen af jer som dyrkede meditation?

16/11-08Mesterværker der skuffede
Super, så var det jo bare et malplaceret ord, der adskilte os :)

Det er rigtigt. Det er ikke nogen stor film - nærmest en Memento Ultra Light - men for Nolan-fans som du og jeg, er den ganske interessant. Om ikke andet for at se instruktørens utrolige udvikling.
Desuden indeholder den en række momenter som vidner om, hvorfor Nolan senere er blevet en af de dygtigste instruktører i dag.

Mirza: Nej? :)

16/11-08Mesterværker der skuffede
hehe oki.

Den må jeg anskaffe. Den kan også skaffes til billige penge ser jeg, så den snupper jeg da.

Men så har jeg en lille klip til dig. Værsgo:

http://www.slashfilm.com/2008/1...ans-doodlebug/

Mirza:

meditation er for tosser :-) prøv god sex i stedet for.

16/11-08Gott
Hmm.... Hvad er det egentlig der er problemet her?

'...Men man skal satme heller ikke få det til at lyde som om, at flertallet er forkert på den..', siger du, oven i købet i en tråd, der går på at give de 'hyldede' film et rap over nallerne.

Jeg mener også at have ført diskussionen med Thomas Nielsen om hvorvidt min kritik af "A History of Violence" og "Eastern Promises" var for kæk og skråsikker. Jeg kan stadig ikke sige andet end at jeg 100% står inde for, hvad jeg skriver - i mine to anmeldelser såvel som i opsummeringen i tråden her.
Min hudløst ærlige mening er stadig, at Cronenbergs instruktion er ufattelig svag, fotografien er uspændende, volden er overeksponeret og manuskriptet er noget nær en skandale i begge film. Og med det i mente mener du åbenbart, at jeg skal være blid mod filmene fordi de er elsket af mange mennesker? Jeg ved ikke om vi skal rodde os ud i en lang diskussion om livsanskuelse osv. for at nå et plan af gensidig forståelse, men dén ide får du mig godt nok aldrig til at lystre efter.

Noget andet er så, at jeg tildeler film som "Det syvende segl", "The Maltese Falcon", "Letters from Iwo Jima", "Don't Look Now", "Stalker" og "High Noon" 3 stjerner - og her er det sandsynligvis på det grundlag, som du savner i min filmbedømmelse af Cronenberg. Det er ikke 'dårlige', kvalitetsløse film, men film der på ingen måde 'taler' til mig såsom de 'gode' gør. Alle disse film lander et sted på karakterskalaen, hvor jeg sagtens kan anerkende deres kvaliteter, men ikke kan nyde dem. Det er én ting. At "A History of Violence" og "Eastern Promises" er decideret dårlige film er en helt anden, og de skal derfor naturligvis ikke have samme behandling.

16/11-08Mesterværker der skuffede II
Jeg har mediteret jo:o) (Gott, det ene udelukker IKKE det andet, faktisk tværtimod...Men det ved du jo intet om, ha ha ha)

RFriis, det lyder for mig som burde du give Godfather mindre end de 5 stjerner, for at holde det i jeres termer, men at du ikke rigtigt har vovet det pga filmens omdømme. Kan dette mon være korrekt?

Men en fin debat Velvet har sat i gang. Jeg har stødt på den før, på andre sider og det er jo altid spændende at se hvilken værker folk ikke kan lide, trods desres høje status.

Das Gott, jeg kan godt følge dig lidt, når du snakker om det Rasmus skriver, hvis jeg har forstået dig korrekt altså. Hans ordvalg kan nemlig også falde mig lidt for brystet, som om at hans egen subjektive mening ophøjes til evigt almengyldige sandheder. Rasmus mener dog næppe noget nedladende med det. Til Emil må jeg sige, at retten til at kritisere hvad der skrives af Rasmus eller andre er vel fuldt ud til stede, på samme måde som Rasmus kan skrive hvad han vil, og du ligeså....

Når jeg selv tænker på mesterværker der ikke har fanget mig optimalt og efterladt mig med en "var det virkelig bare det" skuffelse, så er den første der falder mig ind Fight Club. En god film, ingen tvivl om det, men jeg har altid følt den som et pumpet popkulturelt fænomen, der for min smag gik "over the top". I stjerner blev det til 4, hvilket har fået diverse filmelskere til at analysere mig (Don, Das Gott), da alt andet end 6 stjerner ikke burde være muligt. Forstod jeg den mon ikke, eller var det fordi den mon kritiserede det jeg stod for...Så forkert begge dele, men ja alt sådan noget lort og mere til har jeg måtte høre på (plus alt det der er blevet talt om bag min ryg pga denne film:o) Jeg kunne også påstå at jeg finder Fight Club's pointer lettere banale (det kan man nemlig med succes påstå om alle film i en debat har jeg lagt mærke til. Det er bare stadig et skod argument), men det gør jeg ikke.

Jeg har ofte tænkt på, hvad jeg mon ville mene om den ved et gensyn. Bedre, værre eller det samme? Men på en eller anden måde har jeg fået det sådan, nu alle andre filmnørder har den blandt deres favoritter, at jeg gider slet ikke synes bedre om den:o) Nogen der kender den følelse? Det er i hvert fald en film jeg altid har stået alene med om ikke at kalde et mesterværk i filmkredse, så jeg må bare indse at det er hos mig den ligger. Jeg ville kalde den overvurderet, men hvem er jeg til at påstå at SÅ mange tager SÅ meget fejl:-)

Af andre kan jeg da nævne film som Don't Look Now, som jeg fandt gabende ligegyldig. Kun slutningen gør at jeg dog stadig husker den, da den skræmte mig BIG TIME!!!

Også et par af Kubrick's film har ladt mig i stikken. Eyes Wide Shut gider jeg ikke nævne her, den er for mig at se aldrig blevet regnet for et mesterværk, uden af hardcore Kubrick-fans der mener alt han har lavet er mesterligt. Kontroversiel er den så heller ikke (nej Pinhead, det finder jeg den ikke). Men jeg husker at The Shining skuffede mig. Min filmbody fra dengang snakkede meget om den og alle dens symboler og andet. Det er muligt, men den var ikke uhyggelig og en gyser skal for mig først og fremmeste skræmme mig. Vi kom jo kun lige til hotellet, så var Jack gået amok og så kørte det bare derudaf. Tror dog måske jeg vil finde den bedre i dag, her mere en 10-15 år efter!!!

2001 fandt jeg gabende kedelig da jeg så den som barn. Den var lidt bedre da jeg så den som ung. Endnu bedre da jeg så den som voksen, så måske dens langstrakte stil vil ramme mig perfekt i dag, hvem ved:o)

Hmm, der er nok andre film der kunne stå her.

Og nej Rasmus, det er stadig ikke dårlige film. Du finder det er dårlige film deri ligger der en væsentlig forskel:o)

16/11-08Gott
Der er såmænd ingen problemer her. Din kritik må du sku selv bestemme, men så må du jo også tage imod slagene efterfølgende.

Din kritik af netop de to film må altså stadig stå for egen regning, men så kan jeg jo, (for at være fræk, som du også selv er overfor filmene) tillade mig at sige, at du intet har fattet af filmene.

16/11-08Thomas
Hvordan er det, i følge dig? Altså meditation.

David Lynch er jo kendt for det, og han udviklede ideen til 'Mulholland Drive' fordi at han mediteret. Meditation, siger han, udvidere individets horrisont og tanker, og skaber derfor bedre og bredere ideer, til fx. film.

16/11-08Thomas
Det kan han såmænd godt have ret i. Man kan i hvert fald opleve at få både mere overskud og energi i hverdagen og det giver en, en form for balance og ro sjælen der er vigtig som menneske. Man skal blot ikke tro det kan udrette mirakler for en. Jeg lærte at meditere og fik mit personlige mantra af en buddistisk filosof jeg kender, der virkelig dyrker dette.

16/11-08Thomas
Lyder godt.

Lige til noget andet:
Du skulle vel aldrig kende et SKIDE godt videokamera?

16/11-08Mirza
Desværre nej, det kan jeg ikke påstå jeg gør. Måske Gott ved noget, han gør sig dog lidt i branchen....

16/11-08mesterværker og det
Superfed debat i har kørende herinde! Fedt initiativ, Velvet. Ville lige kaste et par stykker af, med risiko for at gentage eller køre unødvendigt videre.

Dogville

Filmet teater har gjort det godt før, men her svælger von Trier i selvglad misantropi, der grænser til det absurde. Jeg har aldrig været fan af manden, så det forklarer måske noget. Synes det var hul kunst og blev hyldet på grund af von Trier og ikke for filmen i sig selv.

The Departed

Som alle andre elsker jeg Scorsese, og intet ville have frydet mig mere end en tilbagevendelse fra hans side med et mesterværk efter nogle solide, men ikke videre mindeværdige film. Genren er his for the taking, men jo mere, jeg tænkte over filmen, jo mere mistede den højde. Et analytisk gensyn hjalp lidt på det, tredje gang røg den helt ned. Doven og overkonstrueret historiefortælling, en lad Nicholson og Scorsese uden bid. Og nu får jeg garanteret mit eget indlæg tilbage i hovedet og kaldes utroværdig. Fair nok, I see why. Men jo mere jeg har diskuteret denne film, jo svagere bliver den for mig.

The Bourne Ultimatum

Udmærket film, det vil jeg ikke benægte. Men med alle folks lovprisende ord, havde jeg regnet med mere end en gentagelse af de forrige film og en karakter, der begyndte at træde vande. Og her kommer den kontroversielle; jeg kunne bedre lide Quantum of Solace…

Ratatouille

Oprigtigt og sødt budskab, men den bebudede fantastiske historie og hjertevarmende charme udeblev for mig, og så var den alt for lang. Jeg luftede i hvert fald inderdelen af min mund flere gange.

Taxi Driver

Jeg er overbevist om, at jeg trækker denne kommentar tilbage med det samme, jeg får den genset.

Erkendt med alle former for respekt for folk, der kan lide de givne film. Spændende læsning fra jer.

Thomas: Hvor er Garden State på din liste? ;-) Ah, okay, jeg er nok den eneste, der ville kalde den film et mesterværk.

17/11-08mesterværker og det
Åh ja, Garden State....Nej den hører vist ikke til her:-)

Sjovt nok havde jeg næsten samme oplevelse med Ratatouille som du Don, lige indtil jeg genså den på blu-ray her for nylig (to gange indenfor få dage). Der steg den virkelig i værdi for mig (målt i stjerner, som jo gør det så nemt for folk at se hvad man mener, så gik den fra 4 små til 5 store, eller hos IMDb fra 7 TIL 9!).

Så er det godnat herfra (hvis jeg kan sove pga filmen "Rec"....Ha ha ha, det kan jeg! Vi ses i morgen Don...

17/11-08T(h)omassino
Du finder ikke at Eyes Wide Shut bliver regnet for et mesterværk? Anmeldere og Kubrick fans kaster jo ellers om sig med lovprisende ord om den (his biggest achivement etc.).

Kontroversiel mener jeg nu stadig den er. Nu står den rimelig uklart i min erindring, men jeg synes at hele plottet med med "sex kulten" og exploitation stilen i sexscenen, synes jeg nu virkede ret forceret og kunne nærmest høre Kubrick gnække bag kameraet: "Se hvad jeg kan tillade mig, fordi jeg hedder Kubrick" , og mener ikke at nogle af Kubricks andre kontroversielle (på den tid) værker som ACO bare gik efter chokket uden at fortælle en bagvedliggende historie og det synes jeg altså EWS gør.

Skuffelse over The Shining!? Ja der kan jeg ikke følge dig, men det kommer jo også helt an på hvad man betragter som værende gys.

Jeg synes personligt (som mange af jer sikkert ved) at Shining ikke kun er den bedste gyser, men en af de bedste film nogensinde. Og dette er ikke pga. de mange bagvedliggende pointer (som reinkarnation, nedslagtning af indianere etc.) men mere pga. stemningen er så gennemført ond både hvad angår set design, musik oglyssætning og ikke mindst Jackie-boy.

17/11-08T(h)omassino
Jeg mener ellers at kunne huske at anmeldelserne var svingende og ingen rigtigt mente den var mesterlig og da det er Kubrick kan man endda trække lidt fra, da han sandsynligvis har fået en del kredit på forhånd. Kontroversiel fordi vores hovedperson finder en sexklub...Come on, det mener du ikke? Godt nok er du fra Jylland, men alligevel, ha ha ha (det sidste var en joke!).

At du ikka fatter at jeg ikke var vild med The Shining i sin tid, skal du vel heller ikke helt fatte, det er jo ligesom pointen her, at man peger på film som alle andre regner for mesterværker. Som sagt, så ville jeg måske også bedre kunne lide den i dag. Jeg husker f.eks. da jeg for mange mange år siden (jep, den er god nok, jeg er jo en ældre herre:-), så Eksorcisten for første gang, da blev jeg totalt skuffet og fandt den ikke særlig uhyggelig. Da jeg flere år senere genså den, fandt jeg den næsten mesterlig....

17/11-08T(h)omassino
Jeg mener ikke at vi er i underskud af skumle sexklubber i Jylland, men jeg har alligevel aldrig set en hvor de går i munkeklæder :-)

Grunden til at jeg forsvarede The Shining er vel bare en refleks, når der kommer noget negativt om ens yndlingsfilm.

Havde det på nøjagtig samme måde med Eksorcisten, da jeg så den til repremieren i 2000 (ifølge mine brødre of course) fandt jeg den ikke specielt skræmmende, så så jeg den i den originale udgave et par år senere og den strøg til tops :-) den skal vel have tid til at sætte sig på en. Shining derimod har jeg elsket lige siden jeg fandt den støvede VHS kassette i min fars gemmer for efterhånden 13 år siden

17/11-08Mesterværker der skuffede II
"en på en eller anden måde har jeg fået det sådan, nu alle andre filmnørder har den blandt deres favoritter, at jeg gider slet ikke synes bedre om den:o) Nogen der kender den følelse?"

Godt ramt, Thomas! Og jo jeg kender det selv. Alle elsker jo, at skille sig ud fra mængden. :)

17/11-08Mesterværker der skuffede II
Pin: Forsvar alt det du vil, ellers bliver det jo også for kedeligt. Så forsæt blot med det:o)

Klausen: Takker, det glæder mig oprigtigt!

Don: Kom lige til at tænke på dette du skrev, "Jeg luftede i hvert fald inderdelen af min mund flere gange". Det gør du da ofte, så hvis det er et tegn på at en film keder dig lidt, så kan jeg dårligt mindes en du kan lide;o).

Meget passende sov du halvdelen af The Science Of Sleep væk (no shit folks, det gjorde han, ha ha ha!!!) og fandt den fremragende, hehe C",)

17/11-08Mesterværker der skuffede II
Næste gang, der kommer en negativ udtalelse om The Shing vil jeg være der med guns blazing :-)

Men respekterer jo selvfølgelig din mening, men gud ved hvorfor du ikke finder The Shining genial, når vi nu deler en meget lignende filmssmag :-)

17/11-08Mesterværker der skuffede II
Måske af samme grund som at du ikke finder LOTR genial? Indimellem er der jo bare film der ikke rammer. Men som sagt Pin, det er mange år siden jeg så den. Oven i det, kan det jo have været et dårligt tidspunkt jeg så den på eller hvad ved jeg. Jeg husker blot jeg ikke fandt den skræmmende som alle påstod den var.

Tro mig, hvis du vidste hvor ofte jeg er blevet spurgt om Fight Club af blandt andet Das Gott, der har arbejdet og arbejdet i at finde alle mulige psykologiske forklaringer på, at jeg ikke fandt den bedre end jeg gjorde, jeg siger dig, ha ha ha ha... Men det er en befrielse at du spørger om The Shining af den grund og ikke den anden:o) The Shining giver jeg en chance igen en dag, når jeg står med en blu-ray udgave af den. Det er et løfte og så skal jeg give dig en melding tilbage! 6 stjerner kommer den dog næppe op på, dertil vil genren sandsynligvis aldrig ramme personligt nok til min snævre verden:o) Gysere og komedier får mig sjældent helt derop at ringe, uanset deres kvaliteter.

17/11-08Thomas
Ah, Thomas, bliver vi nu personlige? ;-)

17/11-08Thomas
Smil:o) Det blev i hvert fald synligt til mere sleep end science der, så den kom du sovende til, hø hø (bad one, I know).

Nu venter jeg så bare på sne-engle og vilde bander sammen med dig, det bliver SÅ fedt!

17/11-08Thomas
....og du er stadig ikke overbevist, trods flere fremlagte analyser osv haha. Visse ting siver bare ikke ind hos alle :-) haha (det sidste er en joke min ven).

17/11-08Mesterværker der skuffede II
Thomas: Jep, nu ku' jeg bare ikke lige se problemet, og med dine egne ord, "det er jo ligesom pointen her, at man peger på film som alle andre regner for mesterværker". Vi kan debattere på livet løs (og fedt at se så mange byde ind i øvrigt), men lige netop i denne øvelse, er vi jo lige vidt, hvis vi hele tiden skal erkende at fejlen ligger hos en selv. Det sprang mig bare i øjnene, no biggie. Og ellers må jeg sige, at jeg glædeligt holder et foredrag om "The Shining" for dig ved given lejlighed ;-) evt. med en afsluttende fremvisning, vil gerne snart besøge dig igen.

Og apropos det første, så synes jeg også "Eastern Promises" var en skræmmende ligegyldig film. Den mindede mest af alt om en sløj tv-film, der bare skal fylde sendetid ud (de voldelige sekvenser ikke medregnet, dem nød jeg).

17/11-08Thomas
Thomas, er du af den mening (så vidt du ved, selvfølgelig) at meditation også kan gennemføres gennem (fx) at bruge rosenkransen? Som du sikkert ved bruger katolikker dette objekt når de beder, hvor de gentager nogle vers igen og igen og fordyber sig helt i dét. Kan det samlignes med meditation? Muslimer har ligeledes deres egen form for krans når de beder til allan.

Men hvad mener du?

I alt 63 fundet.
Side [1] 2 > »
Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.