The Dark Knight: 10 bedste filmoplevelser 2008

The Dark Knight

28/12-0810 bedste filmoplevelser 2008
Hermed mit bud på årets ti bedste filmoplevelser. Jeg har nydt dette filmår, men må især sige at listens tre bedst placerede film, har gjort det til et uforglemmeligt et for mig. Tak for i år folkens og må I alle komme godt ind i det nye!

(NB - ”Australia” har jeg til gode, da de sidste par dage har været tilbragt i sygesengen, så den kan derfor ikke udelukkes fra listen i den nære fremtid. Det samme kan siges om "Wall-E", som jeg også glæder mig meget til).


#10 – Cloverfield

Det glæder mig, at der lige nøjagtig blev plads til den her på listen, for den fortjener at blive nævnt i filmåret der gik. Et fandens fedt eksperiment men endnu vigtigere et vellykket eksperiment. At jeg skulle sidde med neglene boret fast i armlænet over en håndholdt film om et kæmpemonster i New Yorks gader og være revet med i spænding over det fra start til slut, havde jeg bestemt ikke regnet med. Scenerne hvor vi er helt tæt på bæstet fik hårene til at rejse sig på mig – eminent suspense.


#9 – Frygtelig Lykkelig

Uden tvivl årets danske film og beviset på, at der stadigvæk er nosser i den danske filmindustri. Efter nogle vellykkede film viser Ruben-Genz nu internationalt format, og det skal blive spændende at se, hvad der følger denne perle.


#8 – No Country For Old Men

Igen tager Coen-brødrene os med til et sted, vi ikke troede fandtes. Denne replikfattige film blæser roligt som sydstatsvinden for pludselig at trykluft-hulle sig igennem dit kranie. Forvirret? Så se filmen, for ord gør kun denne historie om døende værdier, forklædt som krimi, mindre. Brødrenes måske mest interessante film.


#7 – Control

Et meget trist indblik i en meget trist skæbne. Modsat sin hovedperson vokser ”Control” sig stærkere og stærkere og ender som en dybt fascinerende tragedie, jeg i hvert fald sent vil glemme.


#6 – Dykkerklokken og Sommerfuglen

Absolut årets film rent fortælleteknisk hvor man i den grad har skabt et bemærkelsesværdigt og unikt værk. Filmsproget er virtuost og dragende, hovedrolleindehaveren er fremragende i en svær rolle og fortællingen er minimalistisk smuk som de færreste. Stor positiv overraskelse.


#5 – Indiana Jones and The Kingdom of The Crystal Skull

Selvom de var skyhøje så indfriede det fjerde eventyr med Indy mine forventninger, der udover at være en gigantisk underholdningseksplosion vigtigst af alt deler sjæl med sine forgængere. Spielberg har genfundet legebarnet og lavet endnu et fantastisk eventyr, og så har Ford aldrig har været bedre. Der var så meget på spil med den her, og at det så lykkedes til UG er ganske enkelt imponerende.


#4 – Atonement

Både som episk oplevelse og intim kærlighedsfortælling er ”Atonement” et særsyn. De to unge skuespillere klarer sig fremragende i en visionær og betagende filmatisering, der tog undertegnede med storm og må betegnes som årets overraskelse.


#3 – Into The Wild

Sean Penn har før bevist, at han er den der har taget det måske mest spændende spring fra skuespiller til instruktør i nyere tid, og med den sandfærdige ”Into The Wild” har han i mine øjne lavet sin mest mindeværdige film. Det er mand mod naturen, men det er også mand med naturen, og Penn har brugt Alaskas majestætiske landskab til at skabe et ualmindeligt smukt værk udvendigt som indvendigt. Sjældent rørende.


#2 - There Will Be Blood

På en flot andenplads finder vi Paul Thomas Anderson på randen af vanvid i denne kuriøse og aldeles unikke fortælling om jagten på olie og en mand i langsom opløsning. Sjældent har en film ”plaget” mit sind så længe efter jeg forlod biografmørket – en fuldkommen opslugende oplevelse, jeg aldrig vil glemme takket være Andersons ubetingede besættelse af celluloid galskab og Day-Lewis mageløse præstation, som vil danne skole for og inspirere fremtidens generationer af skuespillere.


#1 - The Dark Knight

Hvis valget til årets film virker åbenlyst i kølvandet på den nærmest endeløse omtale af filmen før, under og efter dens tilblivelse, så prøv at vend tingene om et øjeblik og glæd dig over, hvor u-åbenlyst det er, at filmen vi alle, unge som gamle, har snakket om i år, er noget så atypisk som en superheltefilm. Heri ligger i virkeligheden den største sejr. Nolan varslede et bragende comeback for den mørke ridder med den første film, og nu har han så skrevet ham (og sig selv) ind i historiebøgerne for bestandigt med dette mørke mesterværk. Kompromisløs og nådeløs. Tidløs i sin udforskning af kaos som begreb og alligevel aktuel med ”9/11” som kilde til selvsamme udforskning, og sådan kunne jeg blive ved med årets mest facetterede film, som oven i hatten er en forrygende actionfilm. All hail Nolan!

28/12-0810 bedste filmoplevelser 2008
God filmliste Emil, og god beskrivelse af dem alle, især listens første plads :-)

Jeg kunne dog (stadig) godt savne du havde lidt mere med på din liste. Altså de dårlige film, samt overraskelserne osv, frem for blot de ti bedste.

29/12-0810 bedste filmoplevelser 2008
Jo tak. Ja, at en film som "There Will Be Blood" kan ende på en andenplads, siger mere om TDK end TWBB. Men som skrevet før står de tre øverste film mit filmhjerte meget nær. Jeg er egentlig glad for, at du (og Pinhead) tog Rambo med på listen, for den blev lidt glemt i mængden i et meget kunstnerisk år. Den film er jo så hårdtpumpet at det næsten blev en kunst i sig selv, og i disse censur-plagede tider vil jeg næsten kalde den et fænomen. Og en animationsfilm på andenpladsen? Nu må jeg snart få lejet "Wall-E".....!

Og mht. til det andet, jamen så kun for dig kære Gott ;-) af film som var glimrende men som ikke nåede med på listen kan nævnes "In The Valley Of Elah", "Charlie Wilson's War", "Gomorra", "3:10 To Yuma" og "The Mist" (som nok var den største overraskelse for mig).

Årets skuffelse kan "Burn After Reading", "Hellboy 2" og "American Gangster" slås om - ingen af dem er sådan set dårlige film, men jeg havde meget højere forventninger til dem. Og årets grin, klart "Tropic Thunder".

29/12-0810 bedste filmoplevelser 2008
Åh, nu er jeg lettet :-)

Jup, TDK har vist være den stærkeste for mange :-)

Jamen jeg er stort set enig i alt hvad du skriver. Rambo 4 var virkelig fed og nådeløs, uden tvivl. Flere film a la den, tak.

Jeg vil også sige, at de tre første på min liste er de mest betydningsfulde. Wall-e tog mig med storm - muligvis den varmeste film jeg har set, så oscaren burde være hjemme, og den kan klart anbefales, især på Blu Ray.

Årets grin: Klart, Tropic Thunder, enig. Og blandt overraskelserne synes jeg også The Mist fortjener en omtale. Jeg fandt den faktisk fremragende.

Åhh nu må 2009 sparkes igang :-)

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.