The Dark Knight: Årets top 10!

The Dark Knight

30/12-08Årets top 10!
Så blev det min tur til at lave en top 10. Mange vil nok finde den en anelse alternativ, da der er fere titler, som jeg tilsyneladende er helt alene om at finde blandt årets ti bedste. Film som Away From Her blev uretfærdigt overset, hvilket var en skam, for det var efter min mening årets ottende bedste film-oplevelse. Og så har jeg valgt, at lade årets to største oplevelser, deles om førstepladsen. Dette gør jeg, da jeg ganske enkelt ikke har kunnet vælge imellem dem, og har fundet det helt umuligt at sige, hvilken der var bedst. Så her er altså listen, over det bedste, det værste og alt det andet for fra 2008:

OBS: Listen er over premierer i Danmark, så selvom nogle film er fra 2007, har de altså fået en plads på listen…

10) Brideshead Revisited (*****-)

Filmen fik en blandet modtagelse, men blev vidst mest af alt kritiseret af fans af den originale mini-serie. Selv fandt jeg den helt forrygende, og enormt spændende! Emma Thompson har aldrig rigtig sagt mig noget, men i denne film var hun, efter min mening, helt fantastisk. Og så er de unge talenter Ben Whishaw, Matthew Goode og Hayley Atwell, der alle leverer fremragende præstationer. Jeg har aldrig selv set serien baseret på den samme roman, og det er efter min brors mening derfor, at jeg kunne lide denne film. Men what the heck, jeg synes den var helt fantastisk!

9) Happy-Go-Lucky (*****-)

Sjældent har jeg været så lykkelig, efter at have forladt biografens mørke. Den er langt fra Mike Leighs bedste, men den hører til blandt de bedste, og Sally Hawkins er fuldstændig uimodståelig i hovedrollen som Poppy – en præstation, der bør indkassere en Oscar-nominering!

8) Away From Her (*****-)

En af årets første premierer, og også en af de ti bedste film i år. Julie Christie leverer sit livs præstation, i en rolle, der skulle have indbragt hende en Oscar (jeg har endnu ikke fået set Spurven, så det brude jeg nok ikke kunne vurdere)! Sarah Polley markerer med denne film, at hun så sandelig også er en glimrende instruktør.

7) Juno (*****-)

Ellen Page beviser endnu engang, at hun er en af fremtidens helt store navne. Hun er så utrolig genial i filmens titelrolle, at filmen, og hendes præstation, er en født klassiker! Hendes præstation, de mange fantastiske biroller, og helt igennem genialt manuskript, er alt sammen med til at skabe én af årets bedste film.

6) No Country For Old Men (*****-)

Anmelderne havde travlt med at rose denne film til skyerne, hvilket også var fortjent, for der er tale om en helt unik oplevelse! Coen-brødrene leverer deres bedste film siden Fargo, der sætter nye standarter for spændings-film. Javier Bardem er desuden den bedste hitman, jeg mindes at have set i årevis, og hans Oscar var kun et fattigt ord, i beskrivelsen af hans præstation!

5) Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (*****- anmeldt til 6 stjerner)

Jeg havde meget travlt med at lovprise filmen i min anmeldelse, lige efter at have set den i biografen, og det var da også en helt igennem fantastisk film, med en fabelagtig kraftpræstation af Johnny Depp, der aldrig har været bedre. Men da jeg tænkte den efter i dagene efter, kom jeg frem til, at den nok ikke var det mesterværk jeg havde anmeldt den som. Og da jeg så filmen anden gang på DVD, var der ingen tvivl – min anmeldelse var en smule overdrevet. Men også kun en smule, for der er stadig tale om en helt igennem mageløs flot film, med dystre billeder, dyster stemning og dyster musik; for ikke at tale om en dyster præstation af Depp…

4) Atonement (****** anmeldt til 5 stjerner)

Jeg kan om denne film sige det samme, som med Sweeney Todd, og så alligevel ikke. For hvor Sweeney Todd var knap så fantastisk ved gennemtænkning, så var Atonement blot endnu mere imponerende! At se de fantastiske præstationer, af både Keira Knightley og James McAvoy, men i særdeleshed det unge talent Saoirse Ronan, var både en fryd første og anden gang, men filmens tema, de smukke billeder og den underfundige musik, lyser endnu klarere anden gang – det gjorde det i al fald for mig – og man er klar over, at man sidder og ser et ægte mesterværk.

3) Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (******)

Der er vel og mærke lavet andre, mere seriøse film i år, men den fjerde Indy-film er uden sammenligning årets mest kærkomne oplevelse. En kolossal opfølger, der vækker liv i en ellers efterhånden falleret Harrison Ford, der ikke har lavet en god film siden Flygtningen (med undtagelse af den fremragende What Lies Beneath). Og så var det en fryd endelig at se Cate Blanchett i en skurkerolle.

2) WALL-E (******)

Pixar skabte med WALL-E deres bedste film til dato, og det er, taget deres tidligere film i betragtning, noget af en bedrift! Det er så episk smukke billeder, at ingen film kunne følge med den, og historien om kærligheden mellem de to robotter WALL-E og Eve, er simpelthen noget af det mest rørende, der nogensinde er set på film – det frembragte i al fald tårer i mine øjne!

1) There Will Be Blood og The Dark Knight (******)

TWBB: “Et historisk mesterværk” kaldte jeg denne film i min anmeldelse. Og det holder jeg fast ved! Sindsoprivende spænding, gruopvækkende manuskript, ferm instruktion og en præstation så uforglemmeligt fantastisk af Daniel Day-Lewis, at det uden tvivl er én af historiens fem bedste! Det her er den mest fejlfri film, jeg mindes at have set. Alt fungerer helt perfekt, og ikke på noget tidspunkt taber filmen pusten. Og ikke kun Day-Lewis er nævneværdig – det unge talent Paul Dano bør også nævnes, for hans helt igennem fremragende præstation som Eli Sunday. At kunne brænde igennem, over for en så stærkt spillende Day-Lewis er en præstation uden lige! Et mesterværk, der efter min mening var så meget bedre, end næsten alt jeg nogensinde havde set før…

TDK: … men så kom The Dark Knight. Filmen, som ALLE lovpriste, og som fik de bedste anmeldelser siden, ja, There Will Be Blood. Og fortjent! Der er med denne film tale om et episk mesterværk, af så stor en størrelse, at jeg ikke mindes at have set des lige! Og det er da også næsten heller ikke nødvendigt at skrive meget mere, for det er tilsyneladende alle der er enige i dette...

Jeg har stadig film som Vicky Cristina Barcelona, In the Valley of Elah, , Control, Drageløberen, Funny Games og Into the Wild til gode, så de når desværre ikke at komme med på listen. Til gengæld var følgende film, lige ved og næsten at komme ind på listen: El Orfanato (Børnehjemmet), Cloverfield, Frygtelig Lykkelig og American Gangster.

Årets værste:

1) The Love Guru (0)
Vel nok én af de dårligste film, jeg nogensinde har set! Så dårlig, at det ville virke helt urimeligt, at give den så meget som en enkelt stjerne…

2) Babylon A.D. (1)
Det mest pinlige her, er, at jeg rent faktisk havde forventet god underholdning… et fuldstændig jammerligt, ja nærmest fornærmende, makværk!

3) 10,000 B.C. (1)
I min anmeldelse belønnede jeg den med hele to stjerner, hvilket overhovedet ikke var fortjent! Sjældent har jeg set noget så forfærdeligt!

4) Star Wars: The Clone Wars (1)
Fornærmende! Usammenhængende! Ligegyldig! Makværk! Det lykkes næsten at ødelægge hele Star Wars sagaen, med denne utilgivelige omgang lort!

5) Prom Night (1)
Siger det ikke næsten sig selv?

Årets overraskelser:
Narnia: Prins Caspian (*****-)
En efterfølger til den smukke genindspilning af C.S. Lewis’ klassiske mesterværk, har ikke været helt nemt. Men ikke alene lykkes det folkene fra Disney, at levere underholdning på samme plan – Prins Caspian er faktisk endnu bedre end sin forgænger! Og ”thumbs up” til Disney, fordi de tør begå så dyster en film… det havde jeg ikke regnet med…

Fighter (****--)
Havde ikke forventet mig noget, men da min kæreste havde den med hjem på DVD, viste det sig, at den faktisk var ganske glimrende underholdning.

Wanted (****--)
Havde frygtet det værste af det værste, men ligesom med Fighter, viste det sig at være en glimrende film.

Prom Night (*-----)
Fordi den ikke var elendigere end den var…

Årets ”I don’t get it”:

Flammen og citronen (****--)
Den blev nærmest lovprist af (nogle af) anmelderne, og alle i min omgangskreds og på mit arbejde elskede den. Derfor var det noget af en skuffelse at se den, for jeg synes sgu ikke den var noget specielt.

To verdener (***---)
Endnu en dansk film, der, efter min mening, fik alt for mange roser med på vejen. Selv fandt jeg den småkedelig, og følte at det var set før.

Across the Universe (****--)
Den blev mere eller mindre sablet ned af anmelderne, og blev heller ikke den store succes. En skam, for jeg synes faktisk der her var tale, om en rigtig, rigtig god og velfungerende musical.


Det var så min (lange) liste. Der er sikkert så meget, som jeg vil komme i tanke om at jeg har glemt, men pyt med det… 2008 har været et glimrende år, med hele tre ”episke” mesterværker på programmet (min top 3, selvfølgelig), og hvor glæder jeg mig til film som Doubt, Revoloutionary Road, Milk (som jeg har haft æren af at se i London), Frost/Nixon, Benjamin Button, Harry Potter 6, Che og så mange andre spændende titler, i 2009... godt nytår til alle, der har holdt denne liste ud…

31/12-08Atonement
En dag der bød på yderligere to lister, der var gjort lidt ekstra ud af - dejligt drenge.

Og ellers glædede det mig bare at se "Atonement" dukke på en liste...hvad sker der folkens, den er jo stort set ikke blevet nævnt....!?

31/12-08Atonement
Tjaaa, jeg kan jo kun tale for mig selv, når jeg siger, at jeg ikke var overvældet af filmen. Nuvel, det er en god film, men for mig var den altså ikke noget specielt, og jeg synes da slet ikke, at den levede op til den hype, der var omkring den - også blandet andet med de mange Oscarnomineringer. Måske var det i virkeligheden sidstnævnte, som hævede mine forventninger til et urealistisk niveau, således at jeg blev skuffet... imponeret var jeg i hvert fald ikke.

31/12-08Atonement
Spoilers:

"Atonement" er unægteligt en god film, men i mine øjne er den klart stærkest i den ulykkelige kærlighedshistorie mellem McAvoy og Knightley, der begge er fremragende. Derimod gik det kraftige fokus på lillesøster Briony efter parrets adskillelse mig oprigtigt på, og det afsluttende interview med hende i en mere moden alder var decideret malplaceret.

Dog er det en film, jeg utvivlsomt vil gense, både pga. Dario Marinellis fantastiske musik og Joe Wrights talentfulde blik for de store følelser og flotte billeder. Kulminationen på Marinelli og Wrights samarbejde er selvfølgelig det spektakulære one-take på stranden, hvor de britiske soldater holder til - et uforglemmeligt øjeblik.

31/12-08Atonement
Kraftige spoilers!

Nuvel, respekt for at du finder det afsluttende interview med lillesøsteren malplaceret Friis, men det er jo lige som filmens pointe og der det kommer frem, at det er en bog skrevet af netop hende, affødt af en livslang dårlig samvittighed, vi har set og ikke den sande historie. Jeg fandt slutningen genial!

31/12-08Atonement
Sorry med spoileren, Thomas. Den svipsede lige.

Jeg er enig i det, du siger, men det gør alligevel filmen langt ringere i min bog. Det forekom mig påklistret og unødvendigt udpenslende. Specielt fordi stemningen var holdt så godt filmen igennem med tidsbilledet osv., og det mener jeg desværre brydes i "sidste kapitel".

31/12-08Atonement
Det er hen mod slutningen, og især slutningen der ifølge mig løftede filmen. Samlet set blev det også en god film for mit vedkommende, men også "kun" god 4-stjernet film.

31/12-08Atonement
Totalt latterlige og langt ude spoilers:o)

Lige for at være sikker på at vi snakker om det samme Friis, for ellers er jeg i tvivl om du har fanget slutningen og det kan jeg ikke forestille mig at du trods alt ikke har. Du kan ikke lide at det viste sig at de to ikke fik hinanden, men faktisk døde hver for sig pga søsterens løgne og at hun har følt skyld for dette hele livet og her sidder og fortæller i et interview om en bog hun har skrevet tilegnet sin søster, hvor de to Elskende får hinanden? Det er jo den historie vi har fået, for at søsterens til sidst så afslører at virkeligheden var en helt anden og langt mere trist en. Det er jo netop filmens store overraskelse og jeg kan ikke se hvordan du faktisk vil kunne undvære den? Den vender jo netop hele den rigeligt romantiske fortælling på hovedet og sætter det hele i et nyt perspektiv.

Men måske jeg misforstår dig?

31/12-08Atonement
Spoilers:

Selve drejningen er naturligvis god og en absolut nødvendighed med henblik på filmens tematik - ingen tvivl om det! Jeg mener blot, det kunne være lavet langt mere subtilt, end det gøres med interviewet. I og for sig er slutningen "den rette"; jeg mener blot ikke at udførelsen af denne deler sjæl med resten af filmen. :)

31/12-08Atonement
Der fandt jeg så bestemt den gjorde, da den skal stå i skærende kontrast til den historie vi lige har fået. Romantikken Vs. Realismen. Jeg ser ingen mening i at den skal serveres mere subtilt, det ville for mig at se være totalt unødvendigt og et udtryk for usikkerhed hos filmskaberne på at de ikke stolede på at deres fortælling holdte og det gør den i den grad!

31/12-08Thomas
Thomas, nu er det vel måske bare mig der har misforstået dig, men hvad helt præcist mener du med at interview-scenen udgjorde filmens pointe?

31/12-08Atonement
Spoilers:

Genså lige hurtigt slutningen og kan nu med sikkerhed sige, hvad jeg synes, der er galt. Jeg finder de sidste ca. 4 min. fremragende, fordi Briony på egen hånd - uden at udpensle kendsgerningerne - fortæller, hvordan det endte. Illusionen brydes ikke der, og billederne taler langt hen ad vejen for sig selv. Og så gør slutbilledet jo forbandet ondt.

Det der irriterer mig grænseløst er de få minutter op til slutningen, som jeg virkelig synes passer skidt ind i helheden. Hele billedet af interviewsituationen og tv-transmissionen fungerer, som jeg ser det, slet ikke, da det hverken tilfører noget til kontrasten mellem det, der skete, og det, der ikke skete - realismen kontra romantikken - eller passer ind i filmens stemning. Desuden serveres der for meget information om Brionys nuværende situation.

Havde man på finurlig vis kortet det stykke af og derved gjort det mere subtilt, ville jeg utvivlsomt bifalde slutningen. Hvad er din mening omkring denne del?

31/12-08Atonement
For at give dig et mere præcist svar Friis, så ville jeg nok skulle tjekke slutningen ud og det har jeg ikke mulighed for, men jeg kan sige at der intet var i biografen der generede mig og jeg kan stadig ikke se hvorfor det skulle være mere subtilt, da filmen jo prøver at vise en form for realisme til slut, som jeg der fandt fungerede optimalt. Jeg finder heller ikke det lyder som det er noget mere subtilt du efterlyser, men blot noget der bruger mindre tid på at forklare tingene...

Mirza: Jeg mente blot at det er afsløringen til slut, der sætter tingene i perspektiv. Det gjorde den i hvert fald for mig og der gik det op for mig, at jeg havde været vidne til en dyb tragisk fortælling om et plaget menneske, altså søsteren.

31/12-08Atonement
Du må endelig melde tilbage, når du får genset filmen. Om "subtilt" er det rette ord, ved jeg ikke, men et eller andet mener jeg, man burde have gjort anderledes i den del, jeg er sur på. :)

31/12-08Atonement
Jeg følte personligt at Briony udgjorde en alt for stor del af filmen, især fordi at jeg ikke følte at hun var så vigtig at have med mht. filmens pointe. Men nårh ja, kedeligt var det jo ikke, men substansen kunne jeg ikke finde i hendes sidste 'del' af filmen.

31/12-08Atonement
Irritation over afsluttende stil-brud eller ej (mig gjorde det intet), det må være småting i forhold til en så sjælfuld og velfortalt film. Og så er romanen i øvrigt pissesvær at filmatisere.

31/12-08Atonement
Det er skam heller ikke det eneste, jeg har at udsætte på filmen, som jeg dog - må jeg slå fast - alligevel finder meget smuk. :)

Nå, nu smutter jeg ned i den lokale biograf og ser "Australia". Godt nytår til alle på scope! :)

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.