There Will Be Blood: 2008 – De Bedste

There Will Be Blood

11/01-092008 – De Bedste
#10 ”Into the Wild”
Jeg kunne givetvis have fundet bedre film end Into the Wild uden for listen, og derfor kan det virke mærkværdigt, at jeg alligevel tildeler den en plads. Men det skyldes ganske enkelt, at den er fyldt med hjerte, ambitiøsitet og en uforfalsket vilje til at formidle noget stort, og det skinner – trods filmens fodfejl og lidt overlange spilletid – igennem. Emile Hirsch er fremragende, billederne er flotte og Sean Penns instruktion er modig, mens de forskellige skæve eksistenser, filmen præsenterer, på forunderlig vis virker som taget ud af virkelighedens verden.


#9 “Tropic Thunder”
Robert Downey Jr. stjæler billedet i denne hysterisk morsomme og veloplagte spoof-komedie af Ben Stiller. Sidstnævnte har før demonstreret sine utvetydige evner som instruktør med den omtrent ligeså syrede ”Zoolander”, men i ”Tropic Thunder” rammer Stiller for alvor hovedet på sømmet. Parodien af de kendte vietnam-krigsfilm sidder lige i skabet og tilsat en Downey Jr. som sort dræbermaskine og en Cruise som slibrig filmproducer, leverer filmen årets absolutte grin.


#8 ”Control”
En uafrystelig musikfilm, der skildrer Joy Division forsangeren Ian Curtis’ korte liv. De suggestive sort-hvid-billeder afspejler forbilledligt melankolien i Curtis’ liv, mens unge og uprøvede Sam Riley yder en altoverskyggende præstation i hovedrollen. ”Control” er ikke en humørbombe, og man forlader langt fra filmen med mundvigene pegende opad, men sammensmeltningen af lyd- og billedside sitrer af vitalitet, og portrættet af Curtis er stærkt.


#7 ”Waltz With Bashir”
Den har egentligt ikke fået dansk premiere endnu, men jeg tillader mig alligevel at tage Ari Folmans selvbiografiske animationsfilm med på listen, om ikke andet for at opfordre alle med den mindste filminteresse i blodet til at se den. Den uortodokse blanding mellem dokumentar- og animationsfilm fungerer upåklageligt – i særdeleshed taget i betragtning, at dialogen består af båndede optagelser fra virkeligheden! ”Waltz with Bashir” er en fremragende film – klog, konsekvent og nådesløs – og koblingen mellem filmens start og slutning er den rene poesi. Det samme kan siges om billede- og lydsiden, der konstant fascinerer og forbløffer sit publikum. Mesterligt.


#6 “Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street”
Tim Burtons fortolkning af Stephen Sondheims musical ”Sweeney Todd” er en musikalsk og visuel fornøjelse. Mange vil givetvis kløjes i de adskillige musikalske indslag, men for mit vedkommende var filmen det første reelle bevis på, at det kan fungere at lade sine hovedpersoner bryde spontant ud i sang. Burton har begået en musical, der aldrig virker forceret eller irriterende, men veloplagt og virtuos i hvert et sekund af den perfekt afvejede spilletid.


#5 ”Wall-E”
I bund og grund er ”Wall-E” en enkel og klassisk filmromance med hjertet og hjernen i behold. Selvom den måske er årets bedst anmeldte film, har den fået et par hug for sit eksplicitte budskab, men i undertegnedes bog er det blot et fint element i en smuk og passioneret kærlighedshistorie, der udfoldes med teknisk bravur. Første halvdel, hvor den lille robot i titelrollen ruller rundt på en menneskeforladt planet, er aldeles fejlfri.


#4 ”Lad den rette komme ind”
Svensk socialrealistisk vampyrfilm, der både brillerer som teknisk underfundig gyserfilm og lavmælt ungdomsdrama. Filmen berører temaer om mobning og fremmedgørelse på smukkeste vis, og dvæler ikke ved sine pointer. De serveres implicit i en film, som jeg spår til at ramme mesterklassen ved gensyn.


#3 “No Country for Old Men”
Brødrende Joel og Ethan Coen byder op til dans på de sydamerikanske sletter, og det går ikke stille for sig. Blodet flyder og elendigheden spreder sig med lynets hast i ”No Country for Old Men”, der tåler op til flere gensyn. Coen-brødrendes postmoderne, nihilistiske filmkunst har sjældent set bedre ud end i Cormac McCarthys barske univers.


#2 ”The Dark Knight”
Nolan’s facetterede superhelteepos skuffede mig i første ombæring, men efter to gensyn på det hvide lærred stod dommen lysende klart: et mesterværk! Nolan gør på ny Gotham gotisk på overbevisende maner, og filmen er en ægte tour de force i... ja, i stort set alt hvad filmmediet omfatter!


#1 “There Will Be Blood”
Et komplekst, dragende, lyrisk og fuldstændig fantastisk brag af en episk storfilm. Trods inspirationen fra John Huston’s fremragende ”The Treasure of the Sierra Madre”, er ”There Will Be Blood” i den grad noget, der ikke er set før. Den beskriver med knivskarp psykologisk præcision en mand, der gennemlever den amerikanske drøm vendt på vrangen og ender i et veritabelt mareridt – fortæret af melankoli, misantropi og magtbegær. Radioheads Jonny Greenwood har leveret en dragende lydside, Robert Elswit brillerer på billedsiden, mens Daniel Day-Lewis cementerer sit ry som en af Hollywoods fineste skuespillere i sit portræt af oliemagnaten Plainview. Paul Thomas Anderson har iscenesat den absolut bedste film anno 2008 med stor virtuositet.

12/01-092008 – De Bedste
Det var værd at vente, Ras. Og udover at hele smøren er fornemt skrevet, så bed jeg især mærke i linjen '... Den beskriver med knivskarp psykologisk præcision en mand, der gennemlever den amerikanske drøm vendt på vrangen...', som du tillægger din førsteplads. Lige nøjagtig den formulering jeg selv har ledt efter siden, siden jeg så filmen tilbage i februar. Dét kalder jeg knivskarpt, og endnu en opkvikkende grund til, hvorfor scope stadig er et inspirerende sted at færdes.

12/01-092008 – De Bedste
Tusind tak, Rasmus, jeg er glad for, at du kunne bruge det til noget. Selv er jeg dog mest stolt af, at jeg formåede at overholde din deadline med hele 22 min.! ;)

13/01-092008 – De Bedste
Glimrende betragtninger, fornøjelse at læse.

Det ville næsten også være for kedeligt, hvis TDK skulle løbe med hele butikken herinde og at tabe til TWBB er jo ingen skam. Udover vi da i hvert fald er halvvejs enige, så glæder det mig, at "Into The Wild" her får endnu en listeplacering, den er så beautiful.

Og dine ord til årets vinder, spot on!

13/01-092008 – De Bedste
Mange tak for ordene. :)

Det grænser jo nærmest til det blasfemiske, at henvise en film af TDK's kaliber til en sekundær placering. Men for mig var TWBB noget helt specielt, som jeg knap nok kan beskrive med ord. At I så alligevel kan nikke genkendende til det, som jeg rent faktisk skriver, glæder mig naturligvis meget.

13/01-092008 – De Bedste
Rigtig god læsning Friis og skulle du være i tvivl, så er du for mig stadig 'The Man' her på siden:o) Din årsliste kan jeg ikke sige meget til, det er fantastisk gode valg og jeg er næsten enig om det meste. 'Into The Wild' fandt jeg indrømmet lidt skuffende og ikke en film der for mig ville høre til her, men den er jo stadig god. TDK er jeg overrasket over er kommet så højt på listen, når du lagde ud med at føle dig SÅ skuffet som jeg mindes, men fair nok. Men lækker læsning.

14/01-092008 – De Bedste
Mange tak, Thomas. :)

Tja, jeg vil nok altid blive husket her på siden for min drastiske kovending angående "The Dark Knight". Men uanset hvor dumt, det måtte have lydt og var, så var det sådan, jeg følte. Om det var min egen, omstændighedernes eller noget helt tredjes skyld skal jeg ikke kunne sige. Jeg kan blot konstatere - til mit desperate "forsvar" - at min biografmakker oplevede det samme som jeg.

Men lige for at slå det fast en gang for alle: Jeg synes, det er et mesterværk, og det vil jeg utvivlsomt synes resten af mit liv.

Jeg overvejede også længe, om ”Into the Wild” fortjente en plads, og jeg er om muligt kommet endnu mere i tvivl nu, hvor jeg har opdaget, at jeg helt har glemt at nævne den uimodståelige irske musikfilm, "Once". Derudover var film som "American Gangster", "3:10 to Yuma", "The Mist" og "Gone, Baby, Gone" oppe at vende, og de kunne for så vidt lige så vel have modtaget æren (og den er jo stor!). :)

14/01-092008 – De Bedste - Spørgsmål
Jeg har skam set vildere kovendinger, så bare rolig, ingen grund til lange undskyldninger:o)

Noget andet jeg undrer mig over er, at hvor i alverden har du set 'Valkyrie' henne så tidligt som jeg kan se du har set den?

14/01-092008 – De Bedste - Spørgsmål
Jeg ved ikke, om du kender det, men første torsdag i hver måned viser Kinopalæet i Lyngby (og hvis nok også Palads) det såkaldte Premiere Surprise, som er en forpremiere på en "ukendt" film. Det eneste man ved, når man sætter sig til rette i biografsædet er, at man skal se en forpremiere - på hvilken film, kan man kun gisne om.

Man kan være heldig at fange en film som "Valkyrie", men jeg har skam også haft den tvivlsomme fornøjelse at støde på "Fidibus", Babylon AD" og "Step Up 2 The Streets" for at nævne et par stykker. Uanset hvilke katastrofer man måtte støde på, synes jeg dog altid, det er en fornøjelig oplevelse. :)

14/01-092008 – De Bedste - Spørgsmål
Jo det kender jeg godt, det kørte engang også i Odense, men de stoppede desværre med det. Nu var jeg så heller ikke just heldig med dem jeg nåede at se inden de stoppede med det (havde kun boet kort tid på Fyn da det sluttede her). Det var film som Bad Company og 50 First Dates (som den bedste jeg fik set som surprice, ha ha ha ha). En kammerat jeg kender så Matrix sådan, men så heldig var jeg ikke. Jeg har også gjort det et par gange eller mere i Imperial og der var jeg ofte mere heldig. Men enig, det er en sjov ide og en måde at se en film på længe før den lander rigtigt (så man ikke er så 'spoleret' af omtale) og også se noget man måske ikke forventede at se. Jeg ville ønske de stadig kørte det her. Har haft henvendt mig om det, men det er for dyrt og besværligt siger de (narhoveder!). Tak for svaret!

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.