The Mist: "When The Chips Are Down..."

The Mist

13/01-09"When The Chips Are Down..."
"...these civilized people...They'll eat each other"

Således fastholdte Heath Ledger sin mening om Gothams borgere i skikkelse af Jokeren i Nolans The Dark Knight og det er netop også dette tema der gennemsyrer det nyeste udspil fra Frank Darabont (hans tredje King-filmatisering)


De sidste par år har navnet "Stephen King's ..." på dvd-coveret været en noget uheldig sammenligning med den geniale forfatter, hvor bl.a. helt nederdrægtige film som "Riding The Bullet eller "Storm Of The Century" har været blandt de værste.

Look out! Ud kommer Frank Darabont, der har stået bag The Shawshank Redemption og Den Grønne Mil. Han sætter sig for øje at filmatisere Stephen Kings novelle "The Mist" og det viste sig at være en af de bedre beslutninger.

En by ved kysten bliver en dag indhyllet i en tyk tåge og folk forskanser sig i det lokale supermarked og venter på at faren driver over, men desværre viser det sig at tågen indeholder overnaturlige væsener og mens disse belejrer verden udenfor bliver menneskene indenfor langsomt drevet tilbage til ur-instinktet, der kommer ned til en kamp mellem den sympatiske familiefar David og den lokale, religiøse fanatiker Mrs. Carmody.

Lad det være sagt med det samme. The Mist er en ubehagelig, der hopper frem og tilbage mellem den skumle stemning og splatter, den blanding virker overraskende godt. Musikken bidrager virkelig også, specielt de små stykker af gruppen Rainbow Voice, som specielt får lov til at slå igennem i den frygteligt rystende slutscene.

Men uhyggen ville ikke være det samme, hvis ikke personinstruktionen havde været i hus, men det er den og alle skuespillerne brillierer. Specielt Thomas Jane viser nye sider af sig selv som David mens Marcia Gay Harden er fantastisk som Mrs. Carmody.

Hovedtemaet er jo selvfølgelig at vise virkeligheden indhylet i en genrefilms klæder, det er et vink om at vi ikke skal/kan forskanse sig fra verdens problemer, men derimod møde dem med oprejst pande, selvom det tit bare er nemmere at vende hovedet den anden vej.

Men det er også en historie om hvordan vi mennesker tackler det vi ikke kan forstå, det som vi ikke kan finde noget logik i og det er fascinerende og uhyggeligt at se på hvorledes de ellers så fredelige borgere i den lille by langsomt giver mindre og mindre plads til deres ego'er og i stedet lader instinktet råde.

The Mist er en velfungerende gyser og et håb om at Stephen Kings historier ikke behøver at blive omsat til platte forestillinger til absolut laveste fællesmåler, selv her i det nye årtusind, hvor behovet for en strøm af uhyggelige gysere er større end nogensinde. The Mist er første skridt på vejen.

13/01-09"When The Chips Are Down..."
SPOILERS.

Jeg er meget enig, Pin. Og godt du endelig fik den set :-) God og rammende overskrift. Jeg er også enig mht. filmens musik i slutscenen, men også i scenen inden (hvis du husker?), hvor de forlader butikken, der bliver musikken meget speciel. Man fornemmer nærmest allerede der at noget tragisk vil ske, men man ved bare ikke hvad.

Men det er en ond fortælling, og fed fed film.

14/01-09"When The Chips Are Down..."
Tak for ordene :-)

Ja, det er en meget ond historie. Normalt kan jeg godt lide en downbeat-ending, men dette var vel næsten for ondt, alene Janes skrig til sidst... Det får stadig de små hår til at rejse sig.

Nu må vi se hvor lang tid der går før en ny King-film rammer markedet.

Følger forresten yderst meget med i Michael Mann's nyeste projekt Public Enemies... Hvis det ikke er en filmisk våd drøm, ved jeg ikke...

14/01-09"When The Chips Are Down..."
Jeg havde også ondt i maven lang tid efter den slutning. Ikke siden 'United 93' har jeg forladt en film med så forkrampet en mine.

Og angående 'Public Enemies', så er det også den film, jeg ser mest frem til i 2009. Jeg kan ikke forestille mig andet end at den bliver helt og aldeles fantastisk.

14/01-09"When The Chips Are Down..."
jaaaaa Public Enemies lover godt. Det er også den film jeg ser mest frem til i 09, sammen med Watchmen og få andre. Mann har også noget at rette op på, med hans skuffende Miami Vice. Men altså, Depp og Bale i samme film - det svarer til at se De Niro og Pacino i samme film :-)

15/01-09Ironisk
Ja, den slutning skaber virkelig en trykket stemning i hele lokalet. Kan huske jeg og min bror blot sad og stirrede ud i luften og sagde ikke et ord. Se, det er en chok-slutning.

Nemlig, Gott :-) tænkte det samme angående Public Enemies det med Pacino og De Niro og ironisk nok er det endnu engang Michael Mann, der sidder bag roret for at styre to af vores allerstørste skuespillere lige nu. Jeg forventer mig intet andet end Heat flyttet til 30'ernes Chicago.

Ja, Watchmen ser også lovende ud. Underholdningsværdien er jeg heller ikke i tvivl om vil være intakt i samtlige 2 ½ time, men historien må også gerne være der :-)

15/01-09Ironisk
Pin

Det er giganter der mødes, ingen tvivl om det. Nu må der snart komme en trailer til Public.

Med Snyder som instruktør på Watchmen, har man ihvertfald sikret 100% underholdningen og billedsiden. Jeg tror dog også handlingen bliver god. Det er ihvertfald en kompleks tegneserie har jeg læst mig frem til med mange spændende temaer, så jeg er ganske tryg hos Snyder.

15/01-09Watchmen
Visuelt lader Snyder i hvert fald til at have fat i den rigtige ende, men ellers har jeg, bevidst, ikke set så meget. Har man læst Parkers mesterværk, så tvivler man på, at den kan blive bare en halvt så god film, men Snyder er en mand, der brænder for sagen, og det er det vigtigste.

Har man endnu den grafiske novelle til gode, bør man straks finde sig en boghandel eller et bibliotek. Den er mindblowing.

15/01-09Watchmen
Godt nok har jeg ikke læst tegneserien, men jeg ser dæleme frem til 'Watchmen'. Teaser-traileren med det überfede Smashing Pumpkins-nummer og den medfølgende rytmiske klipning er muligvis den fedeste, jeg nogensinde har set.Her er en lille liste over de film, jeg ser mest frem til i 2009 - udover de nærtliggende forventede oscar-buffs:

1: Tree of Life
- En af mine absolutte favorit-instruktører er tilbage med et projekt, der angiveligt mere eller mindre skulle have været under opsejling i omkring 30 år. Kan det blive andet end stort?

2: Publick Enemies
- De få, men lovende offentliggjorte billeder af tommy guns-bevæbnede gangstere i sorte frakker er lige til at fortabe sig i. Og med to af tidens stærkeste skuespillernavne i frontsædet er kæben næsten allerede tabt på forhånd.

3: Synecdoche, New York
- Trods en ualmindeligt blandet modtagelse blandt de amerikanske anmeldere spår jeg Kaufmans instruktørdebut til at blive noget helt unikt.

4: Avatar
- Lige som alle andre aner jeg ikke en rygende fis om den, men hvis 'Avatar' er bare halvt så spektakulær som sin mysteriøse insider-omtale bevidner har den været ventetiden værd.

5: Up
- Jeg tror sku at Pixar overgår sig selv i denne omgang. At dømme ud fra teaseren har de i hvert fald haft potentialet på deres side.

Og så selvfølgelig også 'Watchmen'

15/01-09Kommende film
Åh, jeg kan slet ikke huske alle dem jeg glæder mig til, men her er nogle stykker som jeg har et godt øje til, men uden dem der forventes at blive oscar nomineret.

De førende tre er nok Public Enemies, Watchmen og Avatar. Cameron har vist ikke flere feriepenge til gode. Det er godt nok længe siden vi så noget til ham, og denne her film lover godt.

Den nye Terminator hører bestemt også blandt must-see film, men jeg er dog lidt forsigtig må jeg indrømme. Men den skal ses og visse forventninger har jeg da til filmen.

Her er andre titler jeg ser frem til:

Star Trek
Transformers 2
The Punisher 2
Defiance
Taken
Blindness
The Box
Gran Torino
Killing Pablo
Shutter Island

16/01-09Kommende film
Denne leg vil jeg også være med i - her er min liste for 2009.

1. Public Enemies

2. Watchmen

3. Gran Torino

4. Benjamin Button

5. The Wrestler

6. Slumdog Millionaire

Derudover har vi også:

Shutter Island

Terminator: Salvation

Avatar

16/01-09Watchmen
21: Tree of Life
- En af mine absolutte favorit-instruktører er tilbage med et projekt, der angiveligt mere eller mindre skulle have været under opsejling i omkring 30 år. Kan det blive andet end stort?"

Tålmodighed er i sandhed en dyd, når man snakker Mallick. Jeg har lige set rollelisten, og det gør blot min forventninger til endnu et billeddigt fra Mallick større. Brad Pitt, som viste han hører hjemme under visuelle, dvælende og skønne rammer med "The assination...", og en genforening med Sean Penn efter "The thin red line", kan jo næsten ikke være større?

Ellers glæder jeg mig også til Watchmen. Håber ikke det ender i overdimensioneret, hysterisk popfarvelade for Snyder. Har ikke læst det litterære værk, men dømt ud fra traileren ligner det heller ikke, at Snyder fejler. For hvem vogter egentlig over Supermand?

Sidst men ikke mindst drømmer og håber jeg inderligt på et comeback fra Mann af. Han blæste mig væk "Heat" og med to så oversolide mastodonter i hovedrollerne, så kan der ikke skydes forkert?

EDIT: Nu sover jeg helt i timen igen. Den forjættede kæmpe, Eastwood, er jo tilbage igen. Skal se hans nylige Changeling på søndag, men ser allermest frem til Gran Torino, hvor han endnu engang er foran kameraet - endda i en alder af næsten 80 år? Imponerende.

Er der egentlig nogle der ved hvornår Oscar-nomineringerne kommer?

16/01-09Klausen
Den 22. januar (en måned før showet) :)

16/01-09Klausen
Super. Det er jo lige rundt om hjørnet så. :)

16/01-09Slumdog Millionaire
Glæd jer til 'Slumdog', gutter. Jeg så den i dag til forpremiere med mit gymnasie og var dybt imponeret af Boyles evner som fængende historiefortæller og ypperlig billedmager. Muligvis ingen værdig oscar-vinder, men passioneret underholdning i topklasse!

Anmeldelse følger :)

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.