Slumdog Millionaire: Weak Become Heroes

Slumdog Millionaire

17/03-09Weak Become Heroes
Danny Boyles oscarsluger Slumdog Millionaire er en visuelt overdådig feelgood-film, der forsøger sig ud i en historie, der meget nemt kunne have kørt af sporet, men aldrig helt gør det.

Filmen handler om Jamal, en dreng fra Mumbais slum og hans temperamentsfulde bror Salim. Historiens omcfdjningspunkt er Jamals deltagelse i den indiske udgave af "Hvem vil være millionær" og igennem hvert spørgsmål, får vi i flashbacks kendskab til hans barske livshistorie. Men Jamal er slet ikke interesseret i pengene. Han vil bare være sammen med pigen han elsker, Latika.

Slumdog Millionaire er en rigtig god og godt produceret feelgood-film. Man er glad og fuld af liv, når man træder ud af biografen og føler med figuerne på de rette tidspunkter. Filmens struktur, med de utallige, flashbacks kan meget vel gå hen og virke distraherende til at starte med, men så sørger Boyle til gengæld for, at give os noget guf til øjnene som f.eks. en scene hvor Jamal og Salim hopper rundt på et tog i fuldfart mens M.I.A's fremragende "Paper Planes" opfylder soundtracket.

Det jeg dog ikke var forberedt på med hensyn til filmen er dens eventyrlige fortællerstil, og man finder hurtigt ud af, at Boyle ikke har virket synderligt i at fortælle en realistisk historie om slumbørn fra Mumbai, men nærmere en gammeldags eventyrformel viklet omkring en moderne tidsramme, selvom det barske dog viser sig i perioder.

Dette var samtidig også mit store problem med filmen, for hvis man, efter min bedste overbevisning, skal fortælle en sådan historie, skal realismen også være der. At Mumbai er valgt som historiens centrum virker mere som et tilfælde end planlagt, for groft sagt kunne man fortælle den samme historie om den lokale posemand, der vinder den store lotto-gevinst hos høkeren.

Men det er ikke så svært forstå, at i en tid præget af finanskriser og terror, at akademiet vælger at skamrose en film som denne, for det er virkelig feelgood i højeste potens. En film om skæbnesbestemt lærlighed og at ofre alt for at få den. At det så lykkes i sidste instans er endnu et plus, og hvis man udelukkende ser sådan på filmen er den et lille mesterværk.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.