Sorte Kugler: I Got Run Over By Truth One Day

Sorte Kugler

19/06-09I Got Run Over By Truth One Day
SPOILERS

Anders Matthesen gør med Sorte Kugler et rigtigt behjertet forsøg på at lave en vedkommende komedie om dagsprisen man må betale for at blive et bedre menneske. Han spiller hovedrollen og har stået for dele af instruktionen selv. Man kan dog godt se, at han ikke endnu har en dreven instruktørs håndelag, og samarbejdet med den tekniske instruktør er filmens svaghed visuelt og narrativt. Men det er en mindre indvending.

Men hvor frisk at lave en snydetrailer, der signalerer ren komedie, mens det endelige værk afslører sig som en seriøs udviklingshistorie. Og Matthesen tør modigt gå lidt tættere på os i sin sarkastiske skildning af den almindelige dansker end f.eks. Klovn, for han rammer den bedrevidende, mavesure dansker bedre end mange af sine kolleger.

Skærsilden udgøres elegant af en mareridtagtig version af Lykkehjulet, der i sig selv var virkeliggørelsen af den fladeste danskhed til dato. Og med Bent Burg i en birolle, der vel kunne være udnyttet endnu bedre, men som sammen med Lykkehjulstemaet stadig fint refererer til hovedpersonens egen tomhed og afhængighed af tilfældet.

Filmens pointe, som jeg er overrasket over går forbi hovedet på folk, er at slutningen ikke er lykkelig. Den er et kompromis. Vil du leve, må du forbedre dig og betale en høj pris. Det er den mistede hånd fra Nattevagten, den mistede arm fra Twin Peaks, det mistede ben fra Planet Terror mv. om igen. Dagsprisen på at vinde sin lykke, sin åndelighed, er at betale med en del af sit i forvejen forgængelige legeme. Det er en fin lille pointe, især hvis man efter at have set den næsten tilsvarende film Blå Mænd måtte gå rundt og tro, at det nærmest er omkostningsfrit at forbedre sig grundlæggende som menneske. Det er det bestemt ikke. Men derfor kan man godt finde en ny lykke i noget man ikke vidste at man kunne have behov for: De nære ting.

21/06-09I Got Run Over By Truth One Day
gud ja, underligt jeg ikke tænkte over pointen du nævner tilsidst, men vil give dig ret...
-bare ærgelig over jeg ikke selv så den;)

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.