Harry Potter og halvblodsprinsen: Bewitched, The School Of...

Harry Potter og halvblodsprinsen

26/07-09Bewitched, The School Of Life, So Young
SPOILERS

En af aftenens ledsagere meldte fra, fordi, som han forklarede, han er ikke til børnefilm. Jeg kaldte i sin tid The Prestige for Harry Potter For Voksne. Denne film bekræfter hvorfor. Vi får f.eks. personlighedsspaltningen, magien og tvillingerne, men i en udgave, der er søndags-TV anno 1978 værdigt. Månebase Alpha er af samme dybde.

Harry Potter er lavet til og appellerer til teenagere. Ingen tvivl om det. Der er ingen interessant voksenpsykologi whatsoever i denne film. Har man set Argento, Nolan, De Palma og Trier, er Harry Potter en sød, light, discount udgave af horrorfilmen som spejl for indre konflikter. Meget light. Desværre.

Skal man finde et par interessante vinkler på filmen, er det disse to:

1. Skuespillerne, de unge, ældes med deres roller. Det giver et spændende eksperiment, for ingen ved hvor vi havner. Hvordan ser de ud om 5 år?

2. Det er nu ganske klart, hvad filmseriens tema er: Man tager en almindelig teenagers hverdag med skole, familie og kæreste, men det er for kedeligt at vise på film, så man gør universet magisk ved at lade det foregå på en skole for troldmænd/kvinder. Derved får man et helt nyt univers, der kan udnyttes og spilles op mod et realistisk univers - filmens egentlige handling - hvor de gode er tabere og de onde er vindere. Helt klassisk. Enig, det er en slags 90210, men på et fjernere, mere ligegyldigt niveau for ingen taler rigtigt om problemerne.

Alle venter derimod på svaret på, om Harry bliver voksen, træder i karakter, eller om han er en selvfed, selvudnævnt udvalgt. Spørgsmålet er centralt, men uinteressant, for man fornemmer, at de voksne våger, mens børnene leger deres lille leg.

27/07-09Bewitched, The School Of Life, So Young
Se bort fra karaktererne. Harry Potters udvikling er ligegyldig. Han er bare publikums stedfortræder. Det er universets udvikling, der betyder noget.

Fortællinger som denne afhænger helt og holdent af den kosmologi, det fantasiunivers, filmen bygger op. Ligesom The Matrix og Star Wars. Harry Potter er i virkeligheden Science Fiction. Hvis det univers, og reglerne i det, er interessante nok, kan det bære hele filmen. Harry Potter-universet kan tydeligvis bære meget for rigtig mange mennesker. Og børn.

Denne film tilføjer dog ikke så meget nyt til universet. Pointen med Helena Bonham Carters angreb (var der også andre? dem opdagede jeg ikke) er, at reglerne har skubbet sig. Det er gradvist mere utrygt. Det virker bare ikke, for som du rigtig nok siger, holder fader Dumbledore eller andre altid en magisk beskyttende hånd over os. Far ved altid bedst. Med andre ord: Hvis universet er hovedpersonen, som jeg hævder, så er der ikke nok personudvikling.

Men nu er det jo ikke en rigtig film. Bare et hyggeligt gensyn.

Wow. Hvis jeg diskuterer denne trivialitet så meget, så må det betyde, at jeg må være virkelig sulten efter at diskutere en rigtig film. Glæder mig til "Inglourious Basterds". Og jeg lover at lave en analyse og ikke en anmeldelse af den, så der er noget at diskutere :)

27/07-09Bewitched, The School Of Life, So Young
Analyse af Inglourious Basterds? Har ikke set filmen, men en analyse af en gruppe amerikanske soldater, der nakker nazisterne under 2 verdens krig? Lyder bare som en god underholdning, ikke mere.

27/07-09Bewitched, The School Of Life, So Young
Der vil uden tvivl være forskel på at kigge en 13-årig, der smadrer tyskere i et videospil, og Tarantinos film. Der vil nødvendigvis være en fortælling for at der er tale om en film. Et univers. Nogle karakterer i det univers, der forholder sig til hinanden og deres omgivelser. Det kan godt være, at du kun opfatter det på et underbevidst plan, men det betyder ikke, at det ikke er der, og at man ikke kan analysere det.

27/07-09Bewitched, The School Of Life, So Young
”men det betyder ikke, at det ikke er der, og at man ikke kan analysere det”.

Tjah. Kan man ikke sige det om alle film? Filmen kommer nok til at have en fortælling, men ikke sikkert den er tiltænkt som noget dybere.

Jeg synes nu bare Tarantino er et (cool og underholdende) legebarn, men derfra og så til at analysere hans film på et dybere plan, må jeg desværre stå af.

27/07-09Bewitched, The School Of Life, So Young
"Tjah. Kan man ikke sige det om alle film?"

Jo! Lige præcis. Uanset om de har en dybere mening eller ej, kan man altid se på billedsproget eller fortælleteknikkerne. Nogle film er bare fortalt i et mere komplekst sprog end andre, og er derfor mere interessante at analysere. Det, synes jeg, er tilfældet med Tarantino. Uanset om han vil os noget--om han har en vedkommende pointe med sin film--eller ej.

27/07-09Bewitched, The School Of Life, So Young
Hehe Gott

Ja, livet er en Pandoras æske. Don't open it!!! Du har stadig valget vi andre ikke fik :-)

28/07-09Bewitched, The School Of Life, So Young
vær' nu sød ved de andre, sandmand ;)

28/07-09Bewitched, The School Of Life, So Young
Hvis man ikke vover at vælge, er man ikke i stand til at vide :-) Jeg er typen der er nysgerrig efter at åbne :-)

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.