Nosferatu: Skelsættende klassiker...

Nosferatu

25/02-03Skelsættende klassiker...
Anonym
Verdenskendt historisk horrorfilm og en af de første filmatiseringer af legenden omhandlende Dracula. Pga. af juriske årsager med Bram Stokers enke blev historien markant ændret, men der er dog ingen tvivl om at baggrundshistorien er meget identisk med romanen af den irske forfatter.

Iscenesat af en af Tysklands store instruktører på det tidspunkt, F.W. Murnau, der har gjort produktionen til en filmhistorisk goliat. Især faldt de mange stemmingsfulde skud af naturen, solopgange og generelt bare locations i min smag. Desuden er scenene med Grev Orlok på skibet der skal fragte ham til hans nye hjem, utrolig velfungerende. Mest iøjefaldende er scenen hvor vampyren rejser sig lodret op af kisten. Et øjeblik der er blevet kopieret utallige gange siden i filmens verden.

Grev Orlok/Nosferatu bliver spillet af den mystiske Max Schreck, hvis udseende virkelig er skræmmende. Gustav von Wangenheim er herlig energisk og overdrevet i rollen som Hutter og Greta Schrõder er god som den længelsfulde Ellen.

I vor dage kan filmen godt virke ret komisk og gammeldags, men det rokker ikke ved dens status som essentielt værk i horrorgenren.
Nosferatu blev genindspillet i 1979 af Werner Herzog, hvor karismatiske Klaus Kinski havde æren af hovedrollen som den frygtede vampyrgreve.

I forbindelse med den orginale Nosferatu fra 1922 kan anbefales E. Elias Merhiges interessante "Shadow Of The Vampire" fra år 2000, hvor en ukendelig Willem Dafoe er strålende i rollen som skuespilleren Max Schreck, der har en uhyggelig appetit for blod imellem optagelserne.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.