Gran Torino: En velsmurt gammel potte

Gran Torino
Film Gran Torino
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Debat
gran torinomovie guy
En velsmurt gammel pottePeter Gjerlev
Den nye Eastwoodronald
God dramaTorbenWood
Tankevækkende filmHyggesprederA
Fantastisk!ChristofferN
Bægeret flød over...Jayloaded
Præstationen hænger vedcube1987
Indlæg Se alle indlæg (17) Se mere

14/12-09En velsmurt gammel potte
Efter først at have set og konstateret ”Changelin” til ikke mindre end ”den perfekte film”, så burde det ikke kunne lade sig gøre for Clint Eastwood, at skulle kunne nå samme højder med sin ”Gran Torino.” Det kunne han dog så heller ikke, men også her er der tale om et særdeles godkendt projekt, som mange andre anmeldere også har været inde på. Eastwood er her både foran og bagved kameraet; skuespil og instruktion.

Hvordan Walt Kowalski havde det med sine naboer, da han endnu havde sin kone hos sig ved vi ikke, da hun nu ligger i sin kiste; men faktum er, at Kowalski er det man kalder en god gammel vrissen krigsveteran, der har det svært med at omgås den øvrige familie og naboer af vietnamesisk afstamning. Kowalski vil allerhelst bare gå og passe sit eget, og ve den præst der måtte komme og banke på døren for at minde ham om, at han lovede sin kone at skrifte over tidligere bedrifter. Som den gamle tro væbner Kowalski trods alt er, så afvæbner han en dag et overfald på en af sine naboer, og dette fører så en ny omvæltning med sig. Derigennem knyttes han mere eller mindre frivilligt til sine naboer. En af dem er den unge Thao, der ellers er kommet i dårligt selskab hos en lokal bande, som har lokket ham til at stjæle Kowalskis kæreste eje; en gammel Ford Torino.

Som det nok er blevet sagt tidligere i en eller anden form, så fungerer ”Gran Torino” nærmest som en stærk portrætfilm af en legende, man nok ikke skal forvente at se så meget mere ”in action.” på lærred. (men der vil givet vis komme nogle flere bag kameraet). Gran Torino fremstår som en hyldest til Clint Eastwood, som stadig viser, at han kan holde en fast til stolekanten, indtil det endelige slut er sat ind. Hvor ”Changelin” spænder sig over en bred historisk thriller, så går "Gran Torino" lidt mere over i en hverdagsagtig syslen med plads til flere satiriske vinkler, som tydeligt skal føre os til essensen af Eastwood - over en rum tid som legendarisk filmmand og Dirty Harry. Som en gammel Gran Torino der stadigvæk er velkørende, hvis den bliver smurt rigtigt, må det samme stadig siges om Eastwood. Det er nok engang blevet bevist.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.