The Men Who Stare At Goats: Utroligt, men næsten sandt

The Men Who Stare At Goats

17/01-10Utroligt, men næsten sandt
En satirisk, fiktiv vinkel på en absurd historie fra det virkelige liv. "The Men Who Stare at Goats" åbner med ordene "More of this is true than you would believe". Som er yderst passende, selv om jeg nu ikke har noget problem med at tro på de tosserier, filmen beskriver. Men jeg har også læst en del om sære militære forskningsprojekter i andre sammenhænge.

Filmens omdrejningspunkt er nemlig det amerikanske militær, specifikt den enhed, som i virkeligheden hed First Earth Battalion. Hovedpersonen er en journalist, som er i Kuwait under efterdønningerne af Irakkrigen og dér møder en mand, som påstår, at militæret i sin tid uddannede ham som en jedikriger med paranormale kræfter. Sammen tager de på et eventyr ind i det krigshærgede Irak, og krydsklippet med det får vi jedikrigerens genfortælling af historien om USA's paranormale specialstyrke.

Filmen er baseret på en bog af en britisk journalist, der gravede i det her sære militærprojekt, som omkring 1980 blev ledet af en new-age-hippie af en oberstløjtnant, der troede på, at han kunne uddanne folk til at gå gennem vægge og dræbe geder ved at stirre dem i øjnene. Bogen viser også, hvordan nogle af ideerne fra projektet blev nedarvet i den amerikanske hærs principper for psykologisk krigsførsel - og eksempelvis anvendt i forhørene på Guantánamo.

Det er en fantastisk bizar historie, som i filmversionen bliver pakket ind i en 100% fiktiv ramme i form af personer og begivenheder, der skaber en nogenlunde sammenhængende fortælling med et stort glimt i øjet, hvor den oprindelige bog er mere fragmentarisk. Det er formentlig et godt valg, for det her er så langt ude, at man ville have svært ved at sluge det i en seriøs indpakning. Desværre er helheden dog stadig temmelig fragmentarisk, og filmen virker derfor ret rodet, bl.a. fordi klipningen mellem filmens nutid og forhistorie ikke er specielt velfungerende. Det har ikke været nogen nem opgave at få det her til at hænge sammen, men det lykkes så heller ikke for instruktør Grant Heslov.

"The Men Who Stare at Goats" er dog stadig virkelig morsom i skildringen af sit bizarre univers, hvor den ene uniform er mere tosset end den næste. Godt hjulpet af fine præstationer fra George Clooney, Jeff Bridges og Kevin Spacey som de amerikanske jedikrigere. Clooney har den store rolle som hovedpersonens primære kilde, og han er virkelig ubetalelig - med god, gammeldags Hollywood-starquality, som ingen nulevende skuespillere kan matche. Ewan McGregor giver ham så også en god, naiv journalist at spille op imod (med et par fine referencer til "Star Wars").

Det her føles som en film, der havde potentiale til mere, men endte på det lidt jævne - derfor får den fire små stjerner fra mig. Den har ikke det bid, der var i tilsvarende film som "Confessions of a Dangerous Mind" eller "Charlie Wilson's War". Men "The Men Who Stare at Goats" leverer halvanden times udmærket underholdning og et syret indblik i, hvor vanvittige ting der kan foregå i militære systemer.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.