Up in the Air: Samtidsskildring med bid og vid

Up in the Air

30/01-10Samtidsskildring med bid og vid
Jason Reitman har en særlig evne til at lave mainstream-film med et twist, som hæver dem over at være mainstream. Tidligere set i "Thank You for Smoking" og "Juno", og hans tredje film har samme kvalitet og er samtidig endnu mere aktuel end de to foregående.

"Up in the Air" er en bittersød komedie - eller måske nærmere et satirisk drama. Hovedpersonen er en konsulent, der rejser rundt og fyrer folk i firmaer, hvor cheferne ikke selv kan finde ud af at håndtere fyringsrunderne. Han er på alle måder professionelt distanceret og befinder sig i et andet luftlag, hvor hans livsdrøm er at opnå 10 millioner frequent flyer miles. Men hans livsanskuelser bliver udfordret af både en affære med en ligesindet business-kvinde og af en ung konsulent, der kommer ind i hans firma med nye ideer om, hvordan de selv kan arbejde mere effektivt.

Det lyder garanteret som en feelgood-film, og det indtryk bliver forstærket, hvis du har set traileren. Men det er "Up in the Air" ikke, og det er forfatter-instruktør Reitmans lille genistreg. Der er elementer af feelgood i den, men de bliver twistet i usædvanlige retninger, og filmen er langt mere besk og aktuel end sukkersød. Hele temaet med koldt udførte massefyringer er jo enormt aktuelt, men filmen stopper ikke der, for den kommer begavet omkring både virksomhedsmoral, finanskrise, kønsroller og personlige værdier. Plus at der er mange små, fine ironiske hip til jakkesæt-verdenen strøet ud gennem hele handlingen.

Og så er det i den grad George Clooneys film. Han spiller hovedrollen med hele sin naturlige, afslappede charme, som bare bliver mere og mere overbevisende med alderen. Det er rendyrket star quality af den gamle Hollywood-skole, som ingen andre skuespillere kommer i nærheden af i øjeblikket. Med strålende modspil fra Vera Farmiga som hans affære - scenen, hvor de møder hinanden, er fuldstændig fantastisk, og Farmigas rolle er en dejligt udfordrende, atypisk kvinderolle i amerikansk film. Anna Kendrick er også forrygende som den ambitiøse unge kontrolfreak, der vil revolutionere konsulentbranchen. Også i filmens andre roller bliver der gennemgående spillet fint, og Reitman har tilføjet et interessant lille træk ved at lade en del af dem, som fyres i filmen, blive spillet af almindelige mennesker, som faktisk er blevet fyret for nylig.

"Up in the Air" er faktisk lidt ujævn et par steder, men Reitman får samlet dens mange ender ganske nydeligt sammen i en overraskende finale. Det er en morsom, skarp film med masser af bund, som lige får et ekstra løft af sine fremragende skuespillere. Når Oscar-nomineringerne bliver offentliggjort på tirsdag, får den en håndfuld nomineringer i de fine kategorier. Og det er fuldt fortjent.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.