Edge of Darkness: En Tur I Mørket Med Mel Gibson

Edge of Darkness

08/02-10En Tur I Mørket Med Mel Gibson
Et gammelt ordsprog lyder "Hell Hath No Fury Like A Woman Scorned". Dette postulat holder måske i den virkelige verden, men i filmens verden bliver vreden tit kanaliseret gennem en mandlig figur, hvadenten vi snakker om hævn over bankrøvere, voldsmænd eller mordere. Disse film har været til stede i lang tid og genren peakede i 70'erne i med Charles Bronson i 'Death Wish'. i nyere tid har vi haft den ubehagelige, men også ret så ligegyldige 'Death Sentence' og det franskproducerede hit 'Taken'.

Det nyeste skud på stammen er Edge of Darkness med Mel Gibson (der ikke har spillet en hovedrolle siden 2002 i M. Night Samaylan's 'Signs'). Filmen er baseret på en mini-serie fra 1985 af samme navn iscenesat af Martin Campbell, der også står bag denne spillefilmsudgave.

Det hele er set før. En 24-årig kvinde bliver skudt ned foran sit hus og hendes politi-far (Gibson) begiver sig ud på en farefuld færd for at finde grunden. På denne rejse medvirker datterens chef, hendes kæreste samt en suspekt CIA-agent. Loven vil blive brudt, der vil blive delt øretæver ud til højre og venstre og inden det hele er slut vil vi stå med et forholdsvist højt body count. Som sagt er det hele set før, og det er rimelig nemt at regne ud, hvem skurkene er og som publikum ved vi inderst inde godt, hvorledes jagten slutter.

Alligevel er der noget dragende over den måde hvordan Campbell, manusforfatter William Monahan og skuespillerne vælger at gribe materialet an og får hele affæren til at glide ubesværet ned. Specielt hvis man er i humør til det nyeste i 'selvtægtsgenren'.
Campbell og hans skriver ved nemlig lige præcis, hvad det brede publikum leder efter i denne type film. En god del actionscener, emotionelle øjeblikke og et lille stænk af humor hist og her, og med sin 'R' rating er man sikker på at få tilfredsstillet sin indre, voldshungrende djævel og mere til.

Hans CV er gennemsyret af rigtige handlingens mænd, og derfor kunne man ikke forestille sig nogen bedre end Mel Gibson til at spille den hævngerrige fader. Figuren er, ligesom genren selv, meget slidt, men Gibson kan sit håndværk til fingerspidserne og formår at bringe rigeligt med nuancer til sin rolle.

Ray Winstone er, som altid, fremragende som den mystiske CIA-agent, man ikke rigtig ved, hvor man har henne, men som man ved er indblandet i hele misæren. Danny Huston er tilpas skummel som den store direktør.

Nogen vil ganske givet anse plottet som værende mere kompliceret end nødvendigt, og filmen indeholder da også op til flere langstrakte (og brutale) ideer, som ikke altid harmonerer med filmens realistiske tone.

På trods af dette, gør filmen hvad den skal det meste af tiden både takket være Campbells stilsikre instruktion, der sørger for at holde filmen i konstant fremdrift og Mel Gibsons præstation, der bringer brudstykker af Martin Riggs og Mad Max til hans hævntogt på bedste Gibson-manér. Det er godt og solidt, men også barskt.

08/02-10En Tur I Mørket Med Mel Gibson
Godt at se dig tilbage, Pin :-) Men jeg tror sq ikke så meget på denne her, og heller ikke R ratingen (Taken fungerede jo fantastisk uden) :-) Jeg gik lidt fra filmen, da Thomas kun gav den 3, og må derfor nok se den hjemme....engang! Men synes godt nok også, konceptet efterhånden er så nedslidt.

09/02-10En Tur I Mørket Med Mel Gibson
Tak skal du ha' Gott :-) Tja, smag og behag, men jeg synes, at når først den indledende skuffelse omkring manglende originalitet har Martin Campbell kreeret en gedigen og effektiv spændingsfilm, men som jeg siger, skuespillet bidrager nok mere end noget andet til den sidste stjerne

09/02-10En Tur I Mørket Med Mel Gibson
Godt at læse noget fra en kender af denne type film Pinhead....Jeg er meget enig med dig i din vurdering af filmen, jeg ville give den 3 STORE stjerner, mest fordi der var et par ting i historien der haltede for meget og det irriterede mig.

Spoilers: Hvorfor er det nødvendigt at skyde hende, når de har forgiftet hende? Hvorfor lige skyde hende foran hendes far der er politimand, de må have haft gode muligheder flere gange inden, hun arbejdede trods alt for dem. Hvorfor kunne hun ikke bare betro sig til sin far, det giver jo ingen mening at hun prøver at holde det hemmeligt, slet ikke når hun må vide at hun er blevet forgiftet med radioaktive stoffer osv osv. Spoilers slut:

Men det er rigtigt, at når filmes første 'skuffelse' har lagt sig, så er det så fedt at se Gibson tilbage og i fin form og filmen lefler trods alt ikke for at gøre publikum glade, tværtimod.

09/02-10En Tur I Mørket Med Mel Gibson
Ja, og når så gamle kendinge dukker op igen, så skal man for alt i verden ikke spørge: Er du kommet for at blive? For så kan man helt sikkert regne med at der går et halvt til et helt år, før de dukker op igen ;-)

Desuden har pinhead jo altid været her! Han skriver bare ikke så meget mere som før...

09/02-10En Tur I Mørket Med Mel Gibson
Jeg regner da med at blive hængende her et godt stykke tid endnu, det har bare knebet med skrivelysten, når man har en uddannelse at passe, men denne anmeldelse skulle gerne indvarsle en ny periode for mig.

Thomas: Angående dine kritikpunkter kan jeg kun være enig, de små ting skar lidt i øjnene, men ikke nok til at jeg kan give mindre end 4 (det værste for mig var dog den lidt for, forstå mig ret, kvalmende slutscene) da filmen, som nævnt, er så forbandet effektiv i sit håndværk :-) Og hold da op, hvor er det fedt at se Mel tilbage

09/02-10En Tur I Mørket Med Mel Gibson
Helt enig, slutbillede er totalt langt ude og man må overveje om den katolske Gibson har haft en finger med i spillet der. Heldigvis er filmen dog der i bund og grund helt færdig, så det får ikke (for mig) indflydelse på det samlede resultat. Dig?

Men ja, det er solidt håndværk og Gibson gør filmen værd at se, han har altid hørt til en af mine favoritter, både fordi jeg finder ham sej (i mangel af bedre ord) og da jeg som oftest kan relatere til måden han spiller sine personer på....

12/02-10En Tur I Mørket Med Mel Gibson
Well, slutningen får heller ikke mit samlede resultat til at dale, men jeg sad med en 'what-the-fuck følelse' da jeg så slutningen. Det er jo helt at bryde med en hårde og kyniske tone, der blev slået an fra starten.

Det er meget muligt, at Gibson har krævet denne scene for at ville medvirke. Who knows? :-)

12/02-10En Tur I Mørket Med Mel Gibson
Er der nogen af jer, som har set den gamle BBC-serie, som filmen er baseret på? Jeg havde virkelig svært ved 'bare' at se den som en selvtægts-/hævnfilm, fordi jeg kender forlægget, som er langt mere dyster politisk thriller.

15/02-10En Tur I Mørket Med Mel Gibson
Jeg har aldrig set den, og så har man sikkert flere grunde til at finde spillefilmsudgaven... Kunne nu meget godt lide Mel Gibsons tilbagevenden som actionmand :-)

15/02-10En Tur I Mørket Med Mel Gibson
Jeg kan heller ikke påstå at jeg har set den originale serie, men filmen her er bestemt ingen politisk thriller, selv om der er elementer af det i historien. Måske skyldes dette nye fokus, altså på manden og filmen som en selvtægtsfortælling at det i dag er blevet 'in' at fokusere mere på det personlige (altså ego'et) fremfor det mere socialt/politisk samfundsorienteret? Jeg snakker ikke for eller imod dette, men tænker lidt at det kan virke som en tendens i tiden, på samme måde som at politisk orienteret kunst og/eller kunst/underholdning der tager politisk standpunkt i dag ofte bliver betegnet lidet flatterende som værende 'politisk korrekt' (underforstået lidt kedeligt). Husker at den svenske journalist og spændingsforfatter Jan Guillou også har været inde på dette (selv om det måske mere var for at forsvare de middelmådige anmeldelser en af hans seneste bøger fik her i landet)

15/02-10En Tur I Mørket Med Mel Gibson
Det er nok rigtigt. Der er i hvert fald helt sikkert en sammenhæng i, at en selvtægtsfilm med Mel Gibson vurderes til at sælge flere billetter end en politisk thriller med Mel Gibson.

Den originale serie har i øvrigt også en slags selvtægtselement og personligt hævnmotiv. Den handler også om en politimand, hvis datter dør i armene på ham, og han går linen helt ud for at finde hendes mordere, i samarbejde med en egenrådig CIA-mand. Serien er bare mere dyster og kompleks (og har færre plothuller), og den leverer ikke nogen nem slutning, hvor alle de onde bliver skudt til sidst.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.