Profeten: Fransk fængsels-Godfather

Profeten

21/03-10Fransk fængsels-Godfather
Denne franske fængselsmafia-film har vundet hæder og priser over hele verden, og det er fortjent. Den rutinerede krimi-instruktør Jacques Audiard har nemlig skabt en virkelig medrivende fortælling om en forældreløs araberknægt, der kommer i fængsel som en forvirret teenager - men seks år senere kommer ud i friheden som mafiaboss.

Hovedpersonen udvikling og opstigning er i sig selv interessant, men filmens største styrke er dens spændende portræt af fængselsmiljøet, som føles enormt autentisk. Ikke mindst i skildringen af de forskellige grupperinger blandt fangerne. Hovedpersonen starter nemlig som ensom og sårbar, men bliver rekrutteret af de korsikanske mafiosi, der ser ham som et brugbart aktiv. Blandt andet i forhold til fængslets anden stærke gruppe, de arabiske mafiosi.

"Profeten" er på den måde et enormt interessant billede af, hvordan organiseret kriminalitet rækker helt ind i fængslet, ja, nærmest udspringer derfra, med baggrund i fangernes etnisk bestemte organisering. Og hvordan topforbryderne styrer mange ting bag tremmerne med hjælp fra korrupte fængselsbetjente. Filmen har en stærk underliggende pointe, om at forbrydere ikke bliver rehabiliteret i det eksisterende franske fængselsvæsen, tværtimod.

"Profeten" er rå og realistisk i stilen, med håndholdt kamera og trøsteløse billeder fra det slidte fængsel. Men den har også et episk, "Godfather"-agtigt snit i skildringen af sin hovedperson, der nærmest kun kan overleve ved at være så snu, at han ender med at have magten. Han bliver spillet glimrende af Tahar Rahim, men filmens absolut bedste rolle har Niels Arestrup som den hvidskæggende korsikanske mafiaboss. Generelt er det en rigtig velspillet film, fyldt med hurtigt karaktiserede forbrydertyper.

Forfatter-instruktør Audiard har brug tid og kræfter på at gøre filmen så virkelighedsnær som muligt, og det kan ses. Desværre bruger han også lidt for mange smarte fortælletricks, og sammen med hovedpersonens næsten usandsynligt snedige udvikling giver det filmen et larger-than-life-præg, som jeg synes modarbejder dens grundlæggende stil. Men det ændrer ikke ved, at "Profeten" er en fascinerende, spændende og stærkt seværdig kombination af fængsels- og gangsterfilm.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.