Green Zone: Bourne i Irak

Green Zone
Film Green Zone
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Debat
ronald
Damon og Greengrass i Irak!AB
Piotr
God actionLars Fich
Glimrende filmHyggesprederA
Bourne i IrakCarcajou

25/03-10Bourne i Irak
Paul Greengrass og Matt Damon arbejdede med stor succes sammen i to af de tre Bourne-film, og nu er instruktør og stjerne igen på banen sammen, denne gang med en Irakkrigsfilm. "Green Zone" foregår kort efter den amerikanske erobring af Bagdad, og Damon spiller en marinekorps-officer, som leder et team, der er specialiseret i at finde og uskadeliggøre masseødelæggelsesvåben. Men som bekendt finder de slet ikke noget af den slags, og det får hovedpersonen til at stille kritiske spørgsmål til de amerikanske efterretninger.

"Green Zone" bliver dermed en usædvanlig kombination af krigsfilm og politisk thriller, for filmen handler reelt om, hvordan amerikanerne fik startet en krig baseret på påstande, som viste sig at være helt forkerte. Og instruktør Greengrass kan vist ikke siges at være nogen fan af George Bush den yngre. "Green Zone" er et mere direkte angreb på Bush-regeringens metoder, end nogen anden Hollywood-storproduktion hidtil har været.

Og det er jo meget fint, men mit problem med filmen var så, at jeg længe har været overbevist om, at nogen i systemet fuskede med de der oplysninger om Saddam Husseins våbenprogrammer. Så jeg fik ikke rigtig nogen aha-oplevelser undervejs, og til sidst lukker filmen med en fantasi-slutning, der bryder markant med dens ellers realistiske stil. Hvilket føles tamt, selv om meningen vel er at understrege, at nogen burde have indset, hvad der foregik, før man stod i Irak uden masseødelæggelsesvåben.

Desuden virker det, som om Greengrass har besluttet sig for at køre Bourne-stilen endnu hårdere igennem i jagten på spænding. Så der er endnu mere håndholdt kamera i endnu flere mørke gyder, mens musikken dunker højere og hurtigere i baggrunden. Det virker ikke rigtig for mig, men giver dog nok et ganske godt billede af, hvor forvirrende krig er på gadeplan.

Samlet set var jeg derfor skuffet over "Green Zone". Den har klart ingredienser til at være en fed, skarp politisk krigsfilm, men fejler på at være for overforklarende, hårdtpumpet og lidt naiv. Matt Damon gør det dog udmærket i endnu en stoneface-actionrolle, og filmen har masser af tekniske kvaliteter, ikke mindst i portrættet af Bagdad efter invasionen, som virker enormt realistisk.

Og så var det i øvrigt sjovt at se en så konspirationsteoretisk film, hvor CIA er the good guys!

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.