Valhalla Rising: Umådeligt flot kunstfilm

Valhalla Rising

20/04-10Umådeligt flot kunstfilm
Valhalla Rising skildre på mange måder hvad vi som moderne mennesker opfatter som vikinger. Den er rå, voldsfyldt og brutal i sin fremstilling af datidens menneskelige værdier.

Kristendommen er begyndt at vokse, men de pilgrimme styres mere af et magtbegær en en egentlig lyst til at sprede et religiøst budskab.

Vi følger One Eye, som er dygtigt spillet af Mads Mikkelsen. Han er som navnet lyder, blind på det ene øje. Samtidig er han stum, hvilket forsager i en 100 % tavs skuespillerpræstation. Dette fungere faktisk overraskende godt, da hele hans krops bygning, holdning og hans ansigtsudtryk er spændene og fascinerende nok til at udfylde en hovedrolle. Som opmærksom seer opdager man hurtigt mange ligheder mellem One Eye og den nordiske gud Odin, og jeg er da heller ikke i tvivl om at det netop er Odin, One Eye er ment til at imitere.

One Eye slår sig sammen med en dreng, til en flok kristne, Og som deres vejviser er hans job at guide dem til Jerusalem. I stedet for farer han dem hele vejen til nordamerika, hvor de en efter en bliver slagtet af henholdvis One Eye og Indianere. Dette fungere kun delvist da man som seer er i tvivl om hvorvidt det er One Eye's Hensigt at dræbe dem, men hvis han som tidligere nævnt skal forstille Odin, er det vel yderst logisk at han vil af med de kristne.

Valhalla Rising er en virkelig smuk film, og hvert et shot ville være værd at hænge op på væggen. Alle billeder er overvejet nøje, og det er uden tvivl en af de flotteste film jeg længe har set. Den rå og upolerede vold fungere også lækkert, og de ekstremt blodige scener flyder ud i et dybere budskab, der set i et større perspektiv giver god mening. Jeg mener ikke filmen er grotesk, den er blot modig. Til gengæld følte jeg mig som seer lidt til side set til tider, da man ikke får megen information om den gældende handling.

Dette kan også betragtes som ren respekt fra skabernes side, da det på den anden side giver seerne en stor frihed til at skabe sin egen fortolkning.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.