Knight and Day: Menneskejagt med smil og ironi

Knight and Day

24/07-10Menneskejagt med smil og ironi
En yngre kvinde støder ind i en tiltrækkende fyr på vej om bord på et amerikansk indenrigsfly. Efter de er kommet i luften, går hun på toilettet, og da hun kommer ud igen, har fyren dræbt samtlige andre ombordværende inklusive besætningen. Han fortæller, at han er hemmelig agent, og at han har noget meget vigtigt, som nogle forrædere er ude efter. Og så er jagten i gang.

"Knight and Day" er et rigtig fint stykke sommerunderholdning. Absolut ikke en film, man skal tage alvorligt, men tværtimod en kærlig genreparodi, hvor heltinden imod al sund fornuft falder for den her fyr, som godt nok slår folk ihjel i bunkevis, men også har et sødt smil. Og han er i øvrigt så sej, at normale fysiske regler er ophævet. Skurkene rammer fx dårligere end selv Stormtroopers med deres automatvåben. Der er også en fantastisk sekvens, hvor heltinden halvbedøvet ænser, at der sker de vildeste ting omkring hende. Sådan må det være at være den lækre pige, James Bond tilfældigvis har samlet op denne gang.

Det er altså en film med store glimt i øjet, en actionkomedie, der tager pis på sig selv med overdrevne actionscener og et bevidst hullet plot, som i bedste agentfilm-stil springer rundt mellem verdensdele, mens den kører på flere running jokes. Båret af Tom Cruise og Cameron Diaz, der spiller de to hovedroller med masser af kæk charme. Cruise er fantastisk som manisk ultra-super-agent - nærmest en blanding af hans roller i "Mission: Impossible" og "Collateral". Og Diaz er én af de få blondiner i verden, som kan løbe skrigende rundt midt i en ildkamp, uden at hun virker totalt idiotisk.

Trådene bliver så også yderst kompetent samlet af James Mangold, der godt nok ikke er på samme niveau som i sine sidste par film - "Walk the Line" og "3:10 to Yuma" - men stadig leverer en actionkomedie, der er langt bedre end andre nylige forsøg på at blande action og romantik ("Did You Hear About the Morgans?" og andre rædsler). Mangold er vanligt genrebevidst med tydelige referencer til både Hitchcock og Bond, og det var en klog beslutning at gøre "Knight and Day" så letbenet og fjollet, som den er.

Jeg var i hvert fald positivt overrasket. "Knight and Day" er små to timers ekstremt effektiv underholdning med både humor og vilde stunts.

28/07-10Menneskejagt med smil og ironi
Givet anmeldernes måske forudsigelige nedladenhed, er filmen endda en dobbelt god overraskelse. Velproduceret, velspillet & helt uprætentiøs agentkomedie med to helte, hvis aldrig uinteressante romance bygger på én ofte glemt værdi: jævnbyrdighed.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.