127 Hours: Oscar Kandidat 1

127 Hours

26/02-11Oscar Kandidat 1
Aron Ralston er en enspænder og en bjergbestiger. En morgen drager han ud til Canyon, som han betragter som sit hjem nummer to. Han elsker at klatre i krater og hoppe rundt på klipperne. Uheldigvis træder han på en sten der løsner sig, så både han og stenen flyver ned i en mindre grotte. Stenen er en stor krabat, der lander direkte på hans venstre hånd, så han ingen steder går. Nu sidder han fast og ingen ved hvor han er.

Det er Danny Boyle der står bag dette autentiske drama, som er lavet næsten dokumentarisk, hvor vi følger Aron's kamp for at overleve. Med få forsyninger og ikke det mest hjælpsom udstyr, står Aron nu stille på samme sted de næste 127 timer. Det er der kommet en både ubehagelig, men rolig film ud af.

Hele filmen igennem ser vi situationen, hvor Aron står ved stenen og forsøger alt for at få den væk, så han kan komme fri. Vi bliver løbende afbrudt af hans tanker fra barndommen og om hans hverdag generelt, hvor han med tiden beslutter at leve som enspænder og vovehals. Samtidig holder han sig beskæftiget med sit videokamera, som han taler ind til. Forhåbentligt finder nogen kameraet, hvis han ikke overlever.

127 Hours er en svær film at holde af, men egentlig også svær at kritisere. Jeg tror det kommer meget an på ens egen smag om filmen. Det hele er godt lavet, men samtidigt finder jeg filmen langtrukken og småkedelig. Det er rystende han sidder fast der i så lang tid, men jeg sad efterhånden og ventede på at filmen mon ikke snart var slut. Jeg tror helt sikkert på den er bedre som bog.

Ros til James Franco som Aron. Han bærer filmen rigtig flot i den altdominerende hovedrolle. Han skal hele følelsregisteret igennem, og man kan fornemme panikken i hans øjne, når hans vandbeholdning løber ud, men også hans dræstige beslutning når han er nød til at gør det der skal gøres for at overleve. En meget barsk og ubehagelig scene.

Vurdering: Filmen er teknisk flot. Flot filmet og en dygtig præstation fra James Franco gør at filmen er værd at se. Slutningen er ubehagelig, og ikke for sarte sjæle. Desværre finder jeg også filmen småkedelig og lang. Selvom den kun varer 90 minutter, så tror jeg stadig historien er bedst i bog format.

Giv helt sikkert filmen en chance. Jeg synes ikke helt den fortjener at placere sig blandt årets 10 bedste film i 2010, men den er på ingen måde en katastrofe. Den er måske bare ikke min kop te.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.