Black Swan: Oscar Kandidat 2

Black Swan

26/02-11Oscar Kandidat 2
Nina er perfektionistisk ballerina. Hun gør alt for at score den store, men krævende rolle som både hvid og sort svane. Thomas Leroy er den arktistiske instruktør, der ser Nina fremfører den hvide svane perfekt. Til gengæld har hun svært ved at overbevise ham om, at hun besidder evnen til at fremstille den sorte svane. En ny danser ved navn Lily, fremstår til gengæld perfekt som den sorte. Et kompliceret venskab opstår mellem pigerne. Mefterhånden som premiere datoen nærmere sig, begynder Nina at komme i kontakt med sin mørke side. Og kan hun egentligt stole på nogen som helst på sættet. Alle vil gerne ha' fingrene i hendes rolle.

Den talentfulde instruktør Darren Aronofsky (The Wrestler) har skabt en foruroligende film, der tager plads i ballettens verden. Vi følger vores hovedperson Nina, som er uskyldigheden selv og en hårdtarbejdende ballerina. Hjemmet styres med hård hånd af hendes mor, der selv i sine unge dage havde ambitioner om at blive en stor ballerina. Men filmen er en psykologisk rejse for Nina, der kæmper ihærdigt for at finde sin mørke side frem, så hun kan beholde hovedrollen.

Historien er faktisk ikke noget stort. Det handler i bund og grund om en piges sambrud. Enkelte steder taber filmen pusten og vi som tilskuere skal forvirres hele vejen igennem, om det vi ser er virkelighed eller fantasi. Fotograferingen er desuden grumset, og enkelte steder at det svært at skelne hvad man præcist ser på skærmen. Det virker lidt generende.
Filmen er en mere barsk oplevelse. Vi skal virkelig opleve en ihærdig Nina, som knækker tånegle og piller hud af sig selv. Samtidig begynder pigge at vokse ud af hendes ryg, hvor man så sandelig ser panikken i hendes øjne.

Natalie Portman har hovedrollen som Nina. Stort set alle trin vi ser i filmen, fremføres af Portman selv. Hun udfører en imponerende tour de force præstation som den skrøbelige og uskyldige ballerina. Hun besidder både godheden og ondskaben. En virkelig stor udfordring, som Portman klarer til fulde. Men også resten af castet klarer det rigtig flot. Især Vincent Cassel som instruktøren. Normalt finder jeg ikke meget skuespil i manden, men her er han castet rigtig godt. Ligeledes ser vi en fortræffelig Barbara Hershey som Nina's mor, som efterhånden ikke kan kontrollere sin datter.

Vurdering: Vi er vidne til et vaskeægte psykologisk drama. Filmen viser os udelukkende hvor meget mennesket er parat til at ofre, for at få det man vil ha'. Historien er ikke noget stort. Den lever udelukkende på de imponerende skuespilspræstationer. Især Natalie Portman, som er helt eminent. Det er skuespillerne der skal sælge filmen, og gøre filmen værd at se. Men det er helt sikkert en barsk oplevelse, med brutale sekvenser der virker effektfuldt.

Den er helt klart værd at se.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.