True Grit: Oscar Kandidat 9

True Grit

26/02-11Oscar Kandidat 9
14 årige Mattie Ross har netop mistet sin far til morderen og flygtningen Tom Chaney. Hun hyrer derfor den frygtløse, men alkohoriserede US Marshal Rooster Cogburn til at fange ham. De får desuden hjælp fra Texas Ranger Laboeuf, som har jagtet Chaney i flere måneder. Eneste krav Mattie har, er at selv deltage i ekspeditionen. Noget de 2 erfarne herrer ikke er helt tilfredse med.

True Grit er seneste film fra de dygtige Coen brødre. Denne gang har de genindspillet den klassiske western af samme navn fra 1969. En version John Wayne fik en oscar for. Folk har desuden en vis forkærlighed til den gamle, at mange fandt en genindspilning unødvendig. Men den nye version endte med at blive utrolig kritikerrost.

Filmen er da også uden tvivl flot lavet. Især fotograferingen er med til at man imponeres af landskabet. Det hele er teknisk set lavet så professionelt, at man ikke har noget at klage over. Man kan altid diskuterer om historien, der egentligt er forholdsvis simpel. En morder skal fanges, af et umage trekløver.

Historien er nemlig filmens lidt svage punkt. Det samme må siges om filmens tempo og spændigskurve. Der snakkes utrolig meget undervejs. Der er ikke mange skuddueller, og dem der er, er hurtigt overstået. Jeg savnede lidt underholdning og action. Filmen er drama med stort D. Bare pakket ind i en western. Filmen forsøger at være kunst, men det mener jeg filmens historie ikke kan bære. I 69'er version var historien langt mere underholdende.

Hailee Steinfeld er filmens fortæller og egentlig hovedperson. Hun klarer rollen som Mattie ganske flot og overbevisende. Også Matt Damon som Texas Ranger er god og bedre end
jeg havde forventet. Figuren er ellers lidt kedelig.
Jeff Bridges er dog klart filmens bedste som Cogburn. Han har fundet sin egen stil, og ligger pænt langt fra Wayne's oscar vindende udgave. Bridges giver den selvfølgelig også gas når han gnavent og alkoholiseret slæber sig afsted mod opgaven. Til gengæld er han suverænt overbevisende når de seriøs øjeblikke opstår og han skal mande sig op.

Vurdering: Filmen er utrolig flot lavet og filmens 3 hovedpersoner bærer deres roller med stor respekt og forståelse. Filmen forsøger dog at være meget dramatisk og kunstnerisk. Det sløver den i forvejen ikke så store historie ned, og i 90% af tiden vil jeg tro, bliver der bare snakket. Der går vel omkring 1 time og 20 minutter inden vi overhovedet ser Chaney de eftersøger. Filmen varer 1 time og 45. Lidt længe og vente.

Men filmen fortjener helt sikkert en stak oscar nomineringer. Men jeg tvivler dog på, at den overhovedet får en med hjem.

Men i det store hele en god film, man ikke bliver skuffet over.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.