Transformers 3: Dum, dummere og nu dummest

Transformers 3

11/07-11Dum, dummere og nu dummest
Tredje omgang med legetøjsrobotterne er på de fleste punkter ren reprise: Endnu en gang har de onde decepticons en snedig plan, som denne gang involverer et gammelt autobot-skib, som nødlandede på Månens bagside (og derefter åbenbart blev glemt?). Og endnu en gang må de tilbageværende autobots i aktion, hjulpet af den unge helt, som ad snirklede omveje kommer med i plottet.

Jeg var ikke imponeret af de to første Transformers-film, og denne fortsætter desværre trenden i nedadgående retning: Manuskriptet er simpelt hen idiotisk på et højere plan. Fyldt med huller så store, at Optimus Prime kunne køre igennem dem. Hele autobot/deception-plottet hænger ikke sammen, og det er tåkrummende at se, hvordan filmen på ren autopilot fortsætter den unge helts kvaler med autoriteter og voksne. Han er ellers blevet færdig på universitetet nu, men det forhindrer ham ikke i at opføre sig som en teenager og blive behandlet som et barn. For selvfølgelig får man da fx kun tilbudt job som kontorhjælp, når man kommer med en relevant ingeniørgrad i lommen? Det, der foregår i "Dark of the Moon", er virkelig, virkelig dumt, og samtidig er filmen ufatteligt selvhøjtidelig med nu tre transformerchefer, der ved enhver lejlighed fremsiger håbløse episke replikker. Og som i de tidligere film har det hele en grim undertone af stereotyp amerikansk verdensopfattelse.

"Dark of the Moon" er dog nydeligt skruet sammen rent visuelt. Hvor den første film bød på forvirrende robotkampe i halvmørke, står tingene nu klart og tydeligt i fokus i de mange kampscener. Men selv om kampene er momentvis medrivende, redder det altså ikke ret meget, når resten er så tåbeligt. Shia LaBeouf løber fx en stor risiko for, at hans ellers lovende karriere nu kører fast i en stereotyp - mens Frances McDormand, John Turturro og John Malkovich tilsyneladende har udskrevet en konkurrence om, hvem der kan spille sin birolle mest fjollet.

For slet ikke at tale om seriens nye heltinde ... Megan Fox fik jo gjort sig persona non grata efter toeren, og i stedet er den engelske model Rosie Huntington-Whiteley blevet skrevet ind som LaBeoufs nye kæreste. Det er Huntington-Whiteleys filmdebut, og hun kommer ikke til at få nogen stor filmkarriere, for hun har absolut intet skuespiltalent. Nada. Zilch. Nul og niks. Fox var en Oscar-kandidat til sammenligning - og endda også mere sexet.

Jeg er ingen fan af Michael Bay, men selv for ham er "Dark of the Moon" et godt stykke under standard. Kombinationen dum og selvhøjtidelig holder bare ikke.

(men der er dog et stykke okay nørdhumor i, at Leonard Nimoy lægger stemme til Sentinel Prime og groft misbruger et berømt Spock-citat i rollen)

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.