Carnage: Fire fremragende skuespillere i skarpt kammerspil

Carnage
Film Carnage
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Debat
Fire fremragende skuespillere i sk...Carcajou
Syrlig sædekomedieBries Blog-O-R...

13/02-12Fire fremragende skuespillere i skarpt kammerspil
Skarpt lille kammerspil af Roman Polanski om to forældrepar, der forsøger at håndtere, at det ene pars søn har slået et par tænder ud på det andet pars søn. Offerets forældre har inviteret det andet par på besøg for at få løst sagen i mindelighed, men så let kommer det ikke til at gå.

"Carnage" er baseret på et stykke af den franske dramatiker Yasmina Reza, der også har skrevet filmversionen sammen med Polanski. Det er meget tydeligt et stykke filmatiseret teater, ved at hele handlingen foregår på én lokation, med kun fire personer til stede. Til gengæld giver det fire fremragende skuespillere lov til at folde sig smukt ud i verbal kamp og perfiditeter, efterhånden som situationen eskalerer.

Værtsparret (Jodie Foster og John C. Reilly) går til sagen med den pæne humanistiske holdning om at undgå konflikt og mægle imellem børnene. Gæsterne (Christoph Waltz og Kate Winslet) er også indstillet på den mindelige løsning, men vil mere tydeligt bare have det overstået, især fordi Waltz' karakter er en karriereadvokat, der har alt for travlt til at være der. Men selv om alle altså er flinke og løsningsorienterede, går der ikke længe, før facaderne krakelerer. Så snart de andre er ude af syne, ryger der bidske bemærkninger af sted, de begynder at tage børnenes parti mod hinanden, og snart kommer diskussionen til også at handle om alt muligt andet, hvor parrene endda også danner alliancer på kryds og tværs. Med bl.a. en hamster, blodtryksmedicin og en BlackBerry som afsæt til konflikter.

Det er stærkt lille drama, Reza her har skrevet. Det handler primært om, hvor tynd den pæne, civiliserede overflade er hos mennesker, og hvordan de instinktivt kaster sig ud i konflikter og magtkamp, så snart der er den mindste anledning. I Polanskis kompetente hænder bliver der først og fremmest plads til skuespillerne, hvor især Foster og Waltz spiller fantastisk som henholdsvis selvgod akademiker og kynisk forretningsmand. Men Winslet og Reilly er ikke langt bagefter som deres ægtefæller.

"Carnage" er en god film, der bliver kort og præcist leveret på de 79 minutter, som setuppet netop kan bære. Der er plads til både bizart-morsomme og tåkrummende scener undervejs, og selv om den altså i usædvanligt høj grad fremstår som filmatiseret teater, er det altid en fornøjelse at se så dygtige skuespillere levere så skarpe replikker. Fire store stjerner og en klar anbefaling herfra.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.