Prometheus - 3D: I Rummet Kan Ingen Høre Dig Gabe

Prometheus - 3D

31/05-12I Rummet Kan Ingen Høre Dig Gabe
Ventetiden har været stor - nærmest ulidelig - siden det blev offentliggjort at Ridley Scott ville vende tilbage til den genre, som han i sin tid revolutionerede - nemlig sci-fi genren med film som 'Alien' og 'Blade Runner', som begge er udnævnt (og med rette) til mesterværker. Nu vender Scott så tilbage til Alien-universet, dog i en stand-alone historie, som mere handler om udvikling - alles udvikling.

Lad det være sagt med det samme: Prometheus er en utrolig flot film. Naturbillederne, CGI, modeller, kulisser. Alt er simpelthen i top og kunne ikke skabe en bedre ramme omkring en isende sci-fi historie. Den første scene er da også episk, og er måske et lille nik til Kubrick's 2001.

Det er først og fremmest på manuskriptet at filmen fejler. Filmen holder sig, modsat Alien, ikke til én historie, men spreder utroligt mange handlingstråde ud, som der ikke tilnærmelsesvis bliver samlet til et fornuftigt pay-off. Der er masser af visuelle lækkerier, men historien er en rodebutik af halvbagte, småfilosofiske idéer. Man er, ligesom karakterene i filmen, fuldstændig på bar bund, når man prøver at regne ud, hvad filmen vil.

Den rodede handling får også den ellers ret udspenslede vold til at prelle af på én, og får slet ikke samme effekt som den første Alien havde. Volden sker pludseligt og umotiveret, og når man ikke rigtig ved, hvorfor den indtræffer, bliver man ligeglad.

Persontegningen i filmen er et andet problem. Ingen af hovedpersonerne indeholder tilstrækkelig dybde til at vi bekymrer os om dem. Selv de ellers udmærkede skuespillere virker underligt stive i enhver handling, som de nu måtte foretage sig.

Prometheus fejler, kort sagt, på alle andre niveauer end det visuelle. Det er en fantastisk flot film, og indeholder noget rigtig godt 3D, men resten blegner desværre, set i forhold til, hvad de tidligere film i franchiset har gjort. Jeg er skufet. Og endnu mere skuffet på Scott's vegne, da dette ligesom var filmen, der skulle genetablere hans image som en af de bedste, moderne instruktører. Prometheus ender blot som endnu en streg i regningen. Synd. Ufatteligt synd.

31/05-12I Rummet Kan Ingen Høre Dig Gabe
Øv Søren.

31/05-12I Rummet Kan Ingen Høre Dig Gabe
Rigtigt flot og velargumenterende anmeldelse der! Jeg har ikke set filmen, men uden at du spoiler noget som helst, formår du enkelt og smukt at beskrive hvad jeg kan elle måske rettere ikke kan forvente.

01/06-12I Rummet Kan Ingen Høre Dig Gabe
Takker :-) Ja, Adis. Det var satme en skuffelse, og her på andendagen er jeg slet ikke i tvivl om, at jeg gav den rigtige karakter. Fy for pokker, det var en skidt, men flot, film. Og helt enig i at Alien gjorde meget mere med meget mindre :-) Guess Scott is getting ooooold.

Thomas, du kan roligt sætte forventningerne ned, for der er en skuffelse af flere dimensioner i vente, hvis man forventer sig meget mere end tomme kalorier. Too bad

01/06-12I Rummet Kan Ingen Høre Dig Gabe
Pinhead:

Ja, en umiddelbar skuffelse uden jeg på nogen måde fandt den dårlig.

01/06-12I Rummet Kan Ingen Høre Dig Gabe
Ja. Skuffelsen lyste også nærmest ud af øjnene på dig ;-) Men ja, et mere fokuseret og skarpskåret manus havde hjulpet en hel del.

Ærgeligt, at Dan O' Bannon døde for 3 år siden :-)

01/06-12I Rummet Kan Ingen Høre Dig Gabe
Er desværre helt enig med jer. Sikke en gang flot vrøvl. Fedt, at den visuelt peger så smukt tilbage mod Gigers originaldesign, men manus stinker. Og hvad skal man med alle de nye varianter af slimy monstre? Alien er da ikke den form for horror.

Dog: Kan vi blive enige om, at aliens nu er identificeret som engle? :-)

01/06-12I Rummet Kan Ingen Høre Dig Gabe
.....

02/06-12I Rummet Kan Ingen Høre Dig Gabe
Ja, okay. The Darkest Hour var godt nok også en skidt sci-fi film. Jeg bliver da bare mere og mere deprimeret over det faktum, at det gik så galt

Car:

Haha! Ja, apparrently. Endnu en ting som bare suger al uhygge og mystik ud af et ellers velfungerende franchise. Og jeg som troede, at bunden var noget med Alien: Resurrection. Den havde i det mindste en smule fornuftig action.

02/06-12I Rummet Kan Ingen Høre Dig Gabe
He he, god overskrift :-)

03/06-12I Rummet Kan Ingen Høre Dig Gabe
Ja, du har desværre ret i det hele pinhead.
Jeg vil dog stadig gerne give karakteren 3 da jeg ikke synes filmen var direkte dårlig. Jeg var trods alt lidt underholdt selv om jeg gik ret skuffet ud af biografen, men hvor er der bare langt op til spændingen og intensiteten i Alien og Aliens samtidig med at selve fortællingen og persongalleriet fejler. Vi er vel nærmet så langt fra Ripley vi kan komme, selv om de prøver at skabe en hovedperson.

Det er fuldstændig vildt at karakteren på imdb var 9/10 for nogle dage siden, nu er den faldet til 8,3. Hvor kommer de høje karakterer fra ?

07/06-12I Rummet Kan Ingen Høre Dig Gabe
Slet ikke enig, Hvad vil du dog have mere? Jo jeg lader mig jo nok rive lidt med af de klinisk flotte billeder, men jeg syns da historien holder hele vejen. Ja der er masser af uafklarede spørgsmål - men det er også styrken ved filmen. Alt skal ikke forklares - du må gerne tænke videre selv. Pas på med sammeligningen med Alien. Det er 2 forskellige historier på 2 forskellige planeter på 2 forskellige tidspunkter. Vi får historien om hvordan Spacejockey skabte menneskeracen og prøver at trykke på undoknappen.. Et biprodukt af det, bliver så 'Alien' historien. Prometheus er ikke en Alien prequel. Og heller ikke en Gyser/Horror som Alien.
Jeg var fuldt tilfreds med filmen, klart bedste scifi i årevis. Men så den desværre i 3D. De flotte billeder skal vist nydes uden den gnidrede 3D og udvandede farver.

07/06-12I Rummet Kan Ingen Høre Dig Gabe
...

09/06-12I Rummet Kan Ingen Høre Dig Gabe
Der er forskel på, om en film er 'thought-provoking' eller bare fyldt med ubesvarede huller. Efter min mening, hører Prometheus til sidste kategori. Og hvorfor skal jeg passe på med sammenligningen mellem denne og Alien? Jeg er godt klar over, at den ikke er en direkte prequel, men den foregår i samme univers og i samme mytologi

22/06-12I Rummet Kan Ingen Høre Dig Gabe
Er på ingen måde enig med dette første indlæg. Dels mener jeg der er en alt for stor træng til at sammenligne med Alien, hvilke giver en skæv fornemmelse af filmen, og dels så er det mit generelle indtryk at folk netop dømmer den på de mange spørgsmål den efterlader. Jeg mener, ligesom Mipe, at dette er dens styrke. Den har fået alle til at klø sig i hovedbunden, og lige så snart der ikke er en klar pointe eller konklusion hører man brok.

Historien om Prometheus, er en græsk myte, der særligt behandler emnet hovmod (Prometheus stjæler ilden fra Guderne, og bliver efterfølgende straffet hårdt af Zeus, da menneskene nu har kendskab til et gudeligt element). Analogien er her selvsagt menneskets utørstelige træng til at finde frem til den ultimatvie betydning/forklaring, og vi er med denne, samtidig ved at sprænge vores egne grænser; "We have become Gods" lyder det fra en teaser/promoting trailer fra TED-talk af Weyland, der finder sted i slutningen af dette århundrede.

Jeg synes helt sikkert filmen formår at beholde sin helt egen mystik, da man på intet tidspunkt bliver klogere på disse engineers, og deres egentlige motiv, som der har været meget stor diskussion om. Selvfølgelig har filmen en åben slutning, forventede i svaret på universets og menneskehedens gåde? Den har helt ufatteligt mange handlingsmæssige detaljer, som fx"Xenomorphen"-fætterens kryptiske rolle. Den kræver virkelig at man kæder tingene sammen på kryds og tværs, hvilke fik mig helt ind i universet.

28/06-12I Rummet Kan Ingen Høre Dig Gabe
Præcis! Anmeldelsen her er spot on! Ærgerligt...

07/07-12XXX
Der er rigtigt megen ærgrelse at spore i mange anmeldelser af Prometheus, og det er en ærlig sag. Men måske er det væsentligt at tage den lidt med ro - og iagttage filmen som et nyt udgangspunkt i samme univers ... og endda med dén tilføjelse at vi er i en anden tid, på en helt anden planet. Samt på vej til nye planeter, jvf. Rapace's afsæt i udgangen af filmen.

Det er muligt at filmen bedst bedømmes i en større sammenhæng, f.eks. om 5-8 år når der foreligger to afsnit yderligere. Men det ændrer naturligvis ikke på at der er helt reel kritik at rette mod persongalleriets dimensionering og specielt afviklingen af den sidste halve time, som med stor fordel kunne være både længere og bedre konfigureret. Men måske udkommer en extended version, der udbedrer tingenes tilstand - som tilfældet blev med f.eks. Kingdom of Heaven.

16/07-12Piotr
De kan måske redde lidt, men det ændrer ikke ved at den fejler i store dele af filmen og det om den sammenlignes med Alien eller ej.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.