Lawrence af Arabien: Et mesterligt bokssæt

Lawrence af Arabien

07/01-13Et mesterligt bokssæt
David Lean var instruktør på tre af de flotteste og største filmproduktioner i 1950erne og 60erne: "Broen Over Floden Kwai”, "Doctor Zhivago” og "Lawrence Of Arabia”. Sidstnævnte er udråbt af mange som et mesterværk og en af verdens bedste film, og den vandt da også 7 Oscars i 1962. Filmen har nu fået en flot Blu-ray-udgivelse og har aldrig været præsenteret flottere end her.

Igennem tiden er der dog mange, der ikke har set filmen som den var tiltænkt og i sin fulde længde, for allerede da filmen kom frem klagede biografejerne over filmens længde på 222 minutter, da det betød, at de kun kunne vise den to gange dagligt. Modvilligt fjernede David Lean selv 8 minutter fra filmen og producer Sam Spiegel gik skridtet videre og fik fjernet yderligere 12 minutter. Da filmen havde repremiere i 1970 klippede filmselskabet Columbia Pictures yderligere 15 minutter ud af filmen.

Men i 1988 gennemgik filmen en rekonstruktion så filmen igen kunne vises i oprindelig længde. Instruktør David Lean og klipper Anne V. Coates gik endda i gang med at arbejde på en Director's Cut version. Filmen gennemgik herefter et større restaureringsarbejde og det gennemarbejdede 65mm filmnegativ er grundpillen for denne nye 4K-skannede og restaurerede version. Man har scannet 65mm-negativet fra 1988 i 8K (8192x3584 pixels), nedkonverteret det til 4K og derefter rettet alle de fejl både på billede og lydside der ikke kunne rettes med den teknologi, der var tilgængelig i 1988 - denne nye version havde så ny verdenspremiere i Cannes den 19. Maj 2012.

Læs hele anmeldelsen her:
http://filmkorn.dk/anmeldelser/...rs-edition/340

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.