Mud: God coming-of-age-historie fra Mississippis brune vand

Mud

28/12-13God coming-of-age-historie fra Mississippis brune vand
Amerikanerne har nærmest en særlig subgenre, som man kan kalde 'sydstatsdrama' - de her historier fra Syden, hvor der er en særlig mystik og en skummel undertone af sex og vold lige under overfladen. "Mud" er en god coming-of-age-historie i den genre, skrevet og instrueret af Jeff Nichols, som selv er fra Arkansas og også har fået en håndfuld markante skuespillere fra Sydstaterne med på projektet.

Hovedpersonen i "Mud" er 14-årige Ellis, der bor i en fastliggende flodbåd på Mississippi. Men det liv hører måske snart op, fordi hans forældre afslører, at de er på vej til at blive skilt, og at det vil gøre det muligt for myndighederne at fjerne deres båd. Samtidig finder Ellis sammen med sin bedste ven, Neckbone, en forladt båd i forholdsvis god stand. Det viser sig dog, at der allerede bor en mand i båden - en fyr kaldet Mud, som er på flugt og forsøger at komme i kontakt med sin kæreste.

Det primære tema i "Mud" handler om at gå fra barndommens simple, lidt naive verdensopfattelse mod voksenlivets mere besværlige virkelighed. Det bliver især understreget i Ellis' romantiske opfattelse af kærlighed, som får ham til at hjælpe Mud med at kontakte kæresten. Men som også bliver udfordret, både gennem Ellis' eget forhold til en pige, og da det viser sig, at Mud ikke er en helt renhjertet romantisk helt. Samtidig er der allerede en kontrast fra Ellis' sympatiske ønske om at hjælpe til Neckbones mere kyniske krejler-tilgang. Og det hele serveres på baggrund af en fin miljøskildring, hvor udsigten til at måtte forlade floden også bruges som symbol på hovedpersonens udvikling.

Forfatter-instruktør Nichols gør et virkelig solidt stykke arbejde med langt de fleste elementer i "Mud", som får masser af stemning gennem Adam Stones billeder af de velvalgte locations. Historien om at begynde at slippe barndommen er naturligvis set før, men det her er en vellavet og medrivende én af slagsen. Som i sine to første film - "Shotgun Stories" og "Take Shelter" - synes jeg dog, at Nichols får læsset lidt for meget på i form af symbolik og subplots. Hans film er helt klart interessante, men det er, som om de lover lidt mere, end de kan holde, når trådene skal samles til sidst. Her synes jeg faktisk også, at handlingens afsluttende slag med halen bliver lidt for meget.

Omvendt får filmen et klart løft af Nichols' brug af nogle fine skuespillere. Selv om han ikke er så dominerende som i flere af sine nyere film, er Matthew McConaughey stærk som den charmerende, men tvivlsomme Mud. Reese Witherspoon er også lige-i-øjet-sydstatstrashy som hans kæreste, mens Sam Shepard er overbevisende som Ellis' bryske gamle genbo, der viser sig at være en gammel ven af Mud - og så er der lige Joe Don Baker og Michael Shannon i et par fine biroller. Plus at filmens to unge hovedroller, Tye Sheridan som den følsomme Ellis og Jacob Lofland som den kække Neckbone, begge gør det glimrende.

"Mud" er en fin tur ned ad den fascinerende, farlige og beskidte Mississippi-flod.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.