Edge of Tomorrow: Groundhog Alien Invasion Day

Edge of Tomorrow

24/06-14Groundhog Alien Invasion Day
Medrivende sci-fi-actionthriller, som foregår i en nærfremtidsverden, hvor en hær af rumvæsener - kaldet Mimics - har invaderet Jorden og erobret det meste af Europa. Menneskeheden har nu samlet sine styrker til en modoffensiv via invasion af Normandiet, og en kommunikationsofficer bliver modstræbende sendt med til fronten. Kort efter landingen bliver han så fanget i et tidshul, hvor han igen og igen oplever den samme dag. Men det er måske nøglen til at vinde over rumvæsenerne - med hjælp fra menneskehedens mest berømte soldat.

Med andre ord er det her en variation over "Groundhog Day", bare med rumvæsener og krig (baseret på en japansk ungdomsroman). Instruktør Doug Liman udnytter smukt præmissen til at lave en film med både humor, visuelt overskud og hæsblæsende action. Som i "Groundhog Day" er der masser af finesser i de gentagne scener, som helten først forsøger at bryde ud af, inden han naturligvis må indse, at det gælder om at knække 'systemet' indefra. Og det lykkes faktisk filmen at holde den indre logik omkring tidshullet kørende helt frem til slutsekvensen, hvor den så lige smider forudsætningerne til sidst.

Et supergodt træk er, at Tom Cruise er castet fuldstændig modsat sin stereotype helterolle som hovedpersonen, der starter med at være en kujon. Cruise er nemlig glat nok til at være troværdig i den rolle - og selvfølgelig virker han også som den mere heroiske helt, der efterhånden kommer ud af ham. Godt hjulpet af Emily Blunt, der er fantastisk som ordknap, handlingsorienteret elitesoldat. Hun overbeviser både fysisk og med mange skeptiske eller opgivende blikke i retning af Cruise, og det er virkelig forfriskende at se en så konsekvent ombytning af de traditionelle kønsroller i sådan en historie. Derudover er Bill Paxton også rigtig fin som totalt stereotyp benhård oversergent.

Men ud over Blunt og Cruise er filmens vigtigste aktører i virkeligheden en masse animationer af morderiske Mimics. Samt en virkelig gennemført tungt metallisk fremtidskrigsstil, hvor heltene tramper rundt i store exoskeletter med potente håndvåben. "Edge of Tomorrow" er en film, der bare virker rent visuelt, med en godt gennemført stil i kulisser og effekter plus velkomponerede, dygtigt klippede kampscener mod rummonstrene.

Doug Liman er en mand, der laver film af ekstremt svingende kvalitet, men det her er nok den bedste, jeg har set fra hans hånd. "Edge of Tomorrow" er en virkelig vellykket omgang sci-fi-action, baseret på et godt udtænkt manuskript, medrivende og underholdende og med mange fine detaljer i udførelsen, der får fire store stjerner herfra. Bare alle Hollywood-blockbusters var sådan.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.