Boyhood: Mit liv som dreng

Boyhood

26/09-14Mit liv som dreng
Aldrig før har jeg identificeret mig så meget med en person i en film. Det er Boyhood, jeg her hentyder til, som jeg havde fornøjelsen af at se i går aftes. Den har emotionelt ramt mig dybere end noget som helst andet, jeg nogensinde har set, og jeg kan ikke give slip på den tilstand, filmen har fasttømret mig i. Det er meget mærkeligt, men på den gode måde. Den har fået mig til at reflektere over mit liv, tiden der flygtigt passerer afsted, og de øjeblikke der synes at være tilfældigheder, men som ikke desto mindre har gjort indtryk og været med til at forme den jeg er i dag.

Jeg er næsten på alder med hovedkarakteren, Mason, og jeg kan tydeligt genkende lighedstræk, og de ting han går igennem fra lille uansvarlig dreng til selvstændig ung mand. Dette i en sådan grad at jeg flere gange tog mig selv i at opleve filmen som en afbildning af min egen opvækst. At se Mason vokse op for øjnene af mig, med et lydspor der i høj grad er mit eget livs soundtrack, var som en hyldest til min egen fortid. Meget af Masons tid går nemlig med de samme aktiviteter, jeg havde på de givne tidspunkter. For eksempel da han ser DragonBall på værelset, spiller Gameboy eller videospil på Xbox og Wii med vennerne, eller da hans mor læser op af Harry Potter, for slet ikke at tale om hans spirende interesse for det kunstneriske. Ja, selv Masons usikkerhed og kvalerne med at finde sin identitet og plads i livet spejler min virkelighed. Mine oplevelser fra barn og hen i voksenlivet var dér med ham, fordi jeg også gennemlevede disse ting.

Det er Richard Linklater, der har stået bag, og det er ikke første gang, han eksperimenterer med spændet mellem realtid og fortælletid. Det gjorde han også med sin intime ’Before’-trilogi. Forskellen er bare, at med Boyhood blev kameraet aldrig slukket. Det er et imponerende, men også fuldstændig vanvittigt projekt som har taget tolv år at få stykket sammen. Resultatet af den ambitiøse tre timer lange film, er et poetisk og dybt bevægende studie i, hvordan tiden ændrer os, uden at vi lægger mærke til det i selve øjeblikket, men hvordan det set i bakspejlet, kan gøre os opmærksom på det. Boyhood er min film. Mit liv som dreng. Livet med familie, skole, venner, forelskelser og alt det uvigtige i dagligdagen der ligger imellem, som vi husker og gør os til dem vi er.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.