Lions for Lambs: Befriende lavmælt kritik fra Redford

Lions for Lambs

05/11-14Befriende lavmælt kritik fra Redford
Jeg frygter altid en ny film af Robert Redford. De føles oftest uendeligt lange og urimeligt tunge. Efter at have taget mig sammen til at se denne her, blev jeg derfor positivt overrasket. Den er ingen af delene.

Faktisk har Redford fat i nogle interessante problemstillinger, og filmen er slet ikke så ensporet og pacifistisk, som den er blevet anklaget for at være. Jo, selvfølgelig er der en grundlæggende kritik af USA's rolle i nullernes krige i Mellemøsten, men man skal edderbrodereme være langt ude på den politiske højrefløj, hvis man mener, at dette er en farvet kritik. Jeg mener....set med nutidens briller, hvem kan så seriøst mene, at de krige var en fornuftig idé? Fuck fløje, bare sådan helt logisk....?

Redfords løftede pegefinger er heller ikke trættende. Den er faktisk ganske sober og reflekteret. Især fordi han lader den ene af sine tre dele hvile på det menneskelige plan. Scenerne med Andrew Garfield og Redford selv er virkelig godt skrevet. Denne del har de nuancer, som man godt kan savne lidt i resten af filmen. Her er spørgsmålene åbne, og ingen af de to ligger inde med facit.

I den anden del hvor mediernes rolle er under beskydning bliver det en anelse forudsigeligt, men heller ikke her synes jeg, tonen bliver skinger på noget tidspunkt. Og igen, det en absolut berettiget kritik. Især i den medievirkelighed USA lever i. Duellen mellem Cruise og Streep kommer aldrig op at ringe, men det hele sluttes rigtig fint af med en sekvens, hvor Streeps karakter udfordrer sin redaktør. En glimrende scene der rammer problemstillingen lige på kornet.

Sidste del foregår i soldaternes verden og fungerer endelig mest som et virkelighedsbillede, der skal vise de omkostninger, som diskuteres i ro og mag ved skrivebordene i resten af fortællingen. Igen slår filmen koldt vand i blodet, og overrasker ved ikke at blive vulgær. I stedet zoomer den ind på to enkeltpersoner og fremstår derfor meget mere vedkommende.

Nok er "Lions For Lambs" ikke en revolutionerende film, men den er så afgjort heller ikke irrelevant. Redford træder varsomt, nogle gange lige lovlig varsomt, men det glæder mig, at det modsatte ikke er tilfældet. Jeg er faktisk tættere på fire end på to stjerner her.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.