The Man Who Wasn't There: Dødsstraf til meningen med livet

The Man Who Wasn't There

31/07-15Dødsstraf til meningen med livet
Coen-brødrenes film er noget ganske særligt. Hver og en. Hver gang. De laver dybt personlige film, men de laver også film, der betyder meget for mig personligt. De var blandt de første filmskabere, jeg faldt pladask for. Med undtagelse af Kubrick var de de første, der gjorde indhug i opsparingen, så jeg kunne eje deres samlede værker. De var årsagen til, jeg endevendte internettet for at finde den kode, der kunne gøre min dvd-afspiller kodefri. Og til at jeg i mit ansigts sved møjsommeligt og rytmisk tastede de 35 cifre ind, mens min kammerat skreg dem fra min mors kontorrum.

"The Man Who Wasn’t There" er en af dem, der er gået lidt i glemmebogen, og det fortjener den ikke, da den hører til i toppen i Coen-land. Well, sammen med alle de andre. Denne historie om en tavs barber i efterkrigsårene er så gennemført i sit tidsbillede, at det næsten er perverst. Fordi den både er det scenografisk (helt ned til askebægrene), men også i forhold til den filmtid, den foregår i. Det sort-hvide look giver sig selv, men især lyssætningen er bemærkelsesværdig. Den ærer i den grad film noir-bølgen og dens virkemidler. Filmen er således ikke autentisk, men samtidig er den hamrende autentisk. Denne dobbelthed i udtrykket er virkelig godt udtænkt.

Historien er enkel men kløgtig i forhold til den slut-hilsen, vi efterlades med. Jeg ser den først og fremmest som en komedie (hvor den i den grad tager kegler), men den slutter ikke just i glæde. Og så alligevel – den mutte Crane forlader den verden, han aldrig var en del af til at begynde med. Titlen giver så meget mening. Dybest set er det en fortælling om livets meningsløshed (personificeret af Crane) og vores søgen efter svar, der ikke er der. Hvad enten man prøver at finde dem i UFO-besøg eller Beethoven.

Billy Bob Thornton er i øvrigt perfekt i titelrollen. Han har alle dage været en fantastisk skuespiller, men hvor er det altså utroligt at se hvor meget, han får ud af det træansigt, han hænger på her. Ganske enkelt fremragende.

01/08-15Dødsstraf til meningen med livet
Virkelig velskrevet. Du er en af de mest læseværdige og entusiastiske filmanmeldere, jeg længe er stødt på. Jeg smilede stort, da jeg læste dit første afsnit. Dette er også en af mine tre Coen-favoritter, og du yder den på alle måder retfærdighed.

02/08-15Dødsstraf til meningen med livet
Som ild i en kamin varmer dine ord og giver en lyst til at blive hængende, til gløden brænder ud. Jeg får samtidig også lyst til at holde DIG til ilden. For nu er du jo i gang igen og oven i købet med en glimrende anmeldelse af Cobain-dokumentaren. Nu er der ingen vej tilbage :-) at du med dit comeback vælger en film om frontmanden i mit yndlingsband, vælger jeg at se som et tegn. Så kære Rasmus, som jeg før har skrevet til dig herinde, kom tilbage. Skriv. Del. Deltag. Jeg holder af dine anmeldelser, mere end du ved, for jeg har været her længere, end du tror ;-)

03/08-15Dødsstraf til meningen med livet
Jeg troede egentlig, at scopes glød var brændt ud for længst, men særligt dig og Carcajou må virkelig siges at holde gryden i kog. Jeg kigger i hvert fald ofte herind pr refleks, hvilket garanteret skyldes jer såvel som gamle vaners magt. :)
Jeg er beæret og vil muligvis smide en anmeldelse herinde i ny og næ. Din sidste blinke-smiley sætter i øvrigt tanker i gang. Er du mon en gammel ulv i friskflåede fåreklæder? (med andre ord: er det dig, Emil Schultz? :O)

03/08-15Dødsstraf til meningen med livet
Lad os lave en aftale. Jeg afslører min identitet, og du lover at vende tilbage til Scope.

Vi fjerner "muligvis" fra dit indlæg. Jeg forventer intet vildt, kun at du giver det et ærligt skud. Hvis du vil være med til at puste til gløderne, så vil jeg ikke alene være taknemmelig men også forsikret om, at stedet kan blomstre igen. Hvad har du at tabe?

03/08-15Dødsstraf til meningen med livet
Deal :)

Blow your cover!

03/08-15Dødsstraf til meningen med livet
Du er allerede i gang....sådan! Jamen så går den jo ikke længere. En aftale er en aftale. Og tænk engang, du ramte sgu plet. Det er Emil, du skriver med :-)

For en del år siden forsøgte jeg at lokke nogle gamle kendinge til at vende tilbage til siden ved samtidig at love, at jeg fulgte trop. Det lykkedes ikke, og jeg måtte sande, at de gode gamle dage på Scope var et overstået kapitel. Men for halvandet års tid siden begyndte min kriblen i fingrene at nå Parkinsons-tilstande, og Scope begyndte igen at spøge bagerst i kraniet. Ingenting kommer ud af ingenting, så jeg tog tyren ved hornene og tænkte, at måske....MÅSKE....ville folk blive inspirerede og lege med hen ad vejen. Naivt, I know, men lysten var der jo, så om ikke andet kunne jeg finde glæde i det. Så jeg tænkte: Nyt navn, ny start, lad os se hvad der sker. Jeg har prøvet at skabe så meget liv, jeg nu kunne, men det er svært, når vi ikke er så mange. Carcajou har dog været en sand trooper i den forbindelse, og hver eneste gang jeg har udvekslet kommentarer med brugere herinde, har jeg smilet håbefuldt. Så Rasmus, det glæder mig umådelig meget, at du tog mig på ordet. Du er den første, der får dette at vide, og jeg er glad for at være den første til at byde dig velkommen tilbage.

03/08-15Dødsstraf til meningen med livet
Din skiderik, Emil :) Jeg havde sgu ikke luret den, men burde have tænkt tanken da vi diskuterede en smule "Fury Road" på FB og senere her.

Jeg holder mig på sidelinjen og nyder de gode anmeldelser. Jeg er stadig med på en god debat, men længere anmeldelser tror jeg er et overstået kapitel for mit vedkommende.

Har i været inde og se MI-5, nu vi er ved film? :)

04/08-15Dødsstraf til meningen med livet
Hvor romantisk...En reunion:) Så må jeg hellere se at blive opdateret på hvad Oberst Kurtz har bedrevet herinde...............

04/08-15Dødsstraf til meningen med livet
Du har i hvert fald gjort en brav indsats indtil videre, Emil, og jeg vil helt sikkert gerne give mit besyv med :) Scope betød jo så ufattelig meget for mig engang. Det bringer helt klart 'good vibes' med sig, at se aktivitet herinde igen, og stol trygt på, at jeg smider lidt herinde en gang imellem fremover.

Gott, har ikke set M:I-5 endnu, ved ikke om det er den eller 'Ant-man', jeg skal snuppe i biffen i denne uge.

07/08-15Dødsstraf til meningen med livet
AB: Heheh. Håber du bliver ved med at byde ind. Jeg hæfter mig ved, at du skriver "tror" og vil nok engang opfordre dig til at anmelde igen. En Adis på sidelinjen er en vildfaren Adis :-) (og nej, har endnu ikke set M:I5, men jeg glæder mig til den, da de sidste to har været yderst tilfredsstillende)

Thomas: Det kan jeg kun anbefale (og ja, jeg er håbløs romantiker til det sidste)

Rasmus: Hvor er det godt at høre. Ja, det føltes også rigtigt at vende tilbage til der, hvor det hele startede. Jeg ser frem til dine bidrag og håber, du bliver indsmurt i digital tryksværte, der smitter af.

07/08-15Dødsstraf til meningen med livet
Emil

Jeg har helt glemt hvordan man anvender 6-skalaen. Det er lidt under to år siden jeg for alvor pustede nyt liv i min imdb-profil. Scopes filmdatabase har i alle dage været mangelfuld og fattig, og jeg gider ikke nødvendigvis kun skrive om de samme film, alle skriver om. Det var lidt fordelen ved filmz.dk (selvom det er dødt nu) at siden havde flere fede filmtråde. Det savner jeg. Scope mangler bare meget for at jeg rives med igen. Men så længe der findes en håndfuld fornuftige folk herinde, holder jeg øje med jer :)

08/08-15Dødsstraf til meningen med livet
Eeeeeemiiiiiil :-)

08/08-15Dødsstraf til meningen med livet
Adis: Du har glemt, hvordan man anvender 6-skalaen? Aaaarhh, du må sgu finde på en bedre undskyldning :-) (jeg sender dig gerne IMDb-til-Scope ratioen). Og Scopes database er da hæderlig (og ellers kan man jo få titler oprettet). Jeg håber, du løber tør for undskyldninger og kommer tilbage :-)

sandmand: Halløj ol'timer :-) du får et svar fra mig senere (vedr. "Big Eyes")

09/08-15Dødsstraf til meningen med livet
HAHA!

Ja, man "kan" få oprettet titler, men det tager sådan ca........flere år for scopes redaktion :) Databassen er ret fattig synes jeg, i forhold til imdb, men det er også en unfair sammenligning. Det er selvfølgelig en del af "undskyldningen" men scope har bare været død længe til at jeg kan motivere mig selv til at strikke længere anmeldelser sammen. Jeg vil dog med al sandsynlighed poste en årsliste over bedste film fra 2015 :)

Jeg er medlem af en FB gruppe bestående af en del ex-filmz'ere hvor jeg indimellem skriver kort om de film jeg ser. Der arbejdes på at åbne en ny filmside (ved ikke hvor langt man er henne i processen) som jeg ser lidt frem til. Desværre døde det gamle filmz, som var det bedste filmforum.

10/08-15Dødsstraf til meningen med livet
Alright, du har en pointe omkring oprettelsen af film. Meeeeeen, lur mig om ikke Scopes database har et par titler, du kunne finde på at skrive noget om ;-)

Jeg forstår dog godt det med motivationen. Jeg var selv ramt. Scopes tåbelige ændringer og design-bommerter fik jo stort set alle os gamle brugere til at fordufte. Filmz gav jeg også et skud, da der var liv, men blev aldrig bidt. Men fair nok Adis, det er sgu nok også min hang til nostalgi, der gjorde, at jeg vendte tilbage i sin tid.

10/08-15Dødsstraf til meningen med livet
Gad vide om nogle af de helt gamle ræve som Mr. Slat, Systemdyr og Forceoffive stadig besøger Scope og hvor de evt. skriver nu? Det var, indrømmet, en rigtig hyggelig tid vi havde sammen på Scope.dk

En sidebemærkning; gav du ikke "The Man Who Wasn't There" ikke fuldt hus i sin tid? Nuvel, finder den selv ret fantastisk og ville score 9/10. Hvad synes du om "Inside LLewyn Davis"?

14/08-15Dødsstraf til meningen med livet
Det var det nemlig.

Omkring "The Man Who Wasn't There" gav jeg den 9 på IMDb. Det er muligt, du har ret, fordi jeg er blevet mere karrig med de seks stjerner. Hvor jeg i gamle dage enkelte gange har vekslet en 9'er om til en 6'er på Scope-skalaen (i sympatiens navn), så står jeg nu fast på, at man ikke kan gå på kompromis med en topkarakter. Altså en 9'er vil derfor altid være fem store stjerner.

"Inside Llewyn Davis" var jeg vild med. Især musikken nød jeg, og så elsker jeg, at den skildrer en kunstnerisk skæbne, som der findes en million af derude i verden, men som ingen nogensinde kommer til at høre om. Med "Inside Llewyn Davis" har de nu et ansigt, så at sige.

14/08-15Dødsstraf til meningen med livet
10-skalaen er også meget mere nuanceret og svært at "flytte over" til 6-skalaen. Både 8-9/10 svarer jo til 5/6 men der kan være nogle afgørende forskelle på om man giver en 8'er eller 9'er.

14/08-15Dødsstraf til meningen med livet
Jovist, men det er jo det, en ameldelse er til for - at beskrive "de afgørende forskelle" og evt. hvilken vej pilen peger.

IMDb --< Scope

1 = 1

2 og 3 = 2

4 og 5 = 3

6 og 7 = 4

8 og 9 = 5

10 = 6

You're welcome. Så er det bare med at komme i sving :-)

15/08-15Dødsstraf til meningen med livet
Hold da op, hvor der pludselig er liv på Scope igen! Jeg har besøgt siden dagligt de sidste 5-6 år, og jeg tror at der p.t. er det højeste aktivitetsniveau, nogensinde set i denne lange (død)periode. Det er en fornøjelse at se! :)

16/08-15Dødsstraf til meningen med livet
Det er for fedt!

17/08-15Dødsstraf til meningen med livet
"Hvor jeg i gamle dage enkelte gange har vekslet en 9'er om til en 6'er på Scope-skalaen (i sympatiens navn), så står jeg nu fast på, at man ikke kan gå på kompromis med en topkarakter. Altså en 9'er vil derfor altid være fem store stjerner. "

Sådan havde jeg det også for efterhånden mange år siden, men kom som du nu frem til at skulle en film have 6 stjerner herinde, skulle den være en 10/10 på IMDb. Man kan altid diskutere for og imod, men det gav bare mest mening at 6 = 10

Derudover kan jeg godt følge din måde at konvertere 10 skalaen til 6 skalaen på. Min er lidt anderledes, uden at den dog giver mere mening (uden for mig!). F.eks. er 3 stjerner for mig 5/10 og 6/10, da jeg synes 4/10 er under middel for mig.

Men tak for fine inputs Dr. Schultz;-)

17/08-15Dødsstraf til meningen med livet
Okay. Fuck det. Nu vil jeg prøve at få liv i de gigtplagede anmelder-fingre once again... Back to the beginning, back to instincts!

... Så længe I også bare lover at blive, ikke?

17/08-15Dødsstraf til meningen med livet
True Ogre: Det er nemlig lige det, det er - smid endelig noget brænde på bålet!

Thomas: Yes, netop ud fra logikken om at 6 stjerner er et udtryk for noget helt ekstraordinært. Nøjagtig ligesom en 10 'er er det på IMDb. Og selv tak, du.

pinhead: HURRA! Jeg har jo været her et godt stykke tid, og jeg nyder det, så frygt ej. P.S. Hellere skrivekrampe end dødskrampe ;-)

18/08-15Dødsstraf til meningen med livet
Pinhead: Do or do not. There is no try;-)

20/08-15Dødsstraf til meningen med livet
I will do!

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.