Harry Potter og fangen fra Azkaban: Wingardium Leviosa!

Harry Potter og fangen fra Azkaban

05/08-15Wingardium Leviosa!
Fangen fra Azkaban er et kardinalpunkt i hele Harry Potter-serien. Den løftede det, der først 'bare' var uskyldige familiefilm til et helt andet og mere kunstnerisk sted, og universet blev mere troværdigt og stort. Ja, Harry Potter-serien havde næppe været det samme uden Alfonso Cuaróns radiale videreudvikling af universet. Der er imidlertid flere, der har vist utilfredshed overfor de mange afvigelser i forhold til de to tidligere film i serien, men de overser, at det har været yderst nødvendige valg for at Harry Potter-filmene, kunne udvikle sig i takt med sit kærnepublikum.

Det forekommer mere naturligt, at der i tredje film er sket nogle modifikationer, der nok er i strid med de foregående to film, men som alligevel er essentielle for, at filmene kunne fortsætte det høje niveau - og det synes jeg er gjort til perfektion af Cuarón. Uden hans påvirkning var Harry Potter som helhed ikke blevet så godt, som det er. Det blev mere voksent, mere realistisk og overbevisende.

Ikke ment på den måde, at de første tos mere simple, hyggelige og fantasifulde verden ikke er godt. Overhovedet ikke. Jeg er faktisk særligt glad for disse. Navnlig den første, da det jo var den, der introducerede mig for Harry Potters mageløse verden. Men for mig at se, kunne de fx ikke have beholdt de lange, støvede skoleuniformer (selvom de da er ret seje!), for det er nemmere at identificere sig med den civile påklædning - og den løse, uhøjtidelige måde eleverne bærer deres uniform, ikke at forglemme. Det fungerer, og det synes ikke at forråde universet. Hvad angår de mange spøgelser, navnligt Næsten Hovedløse Nick, så hører de heller ikke hjemme i de senere film. De er sjove, og tilfører en masse godt, der er i overensstemmelse med de første tos stil og tone, men det ville blive for meget og for ufokuseret, hvis de elskelige spøgelser skulle fylde noget i de efterfølgende film.

Harry Potter og fangen fra Azkaban er den første, der for alvor skiller sig ud (omend Hemmelighedernes Kammer er en anelse mere dyster end etteren), men det synes jeg, netop er dens styrke. At følge op på to så gode film, og samtidig formå at tage universet i en anden retning uden at gå stik modsat alt, er altså noget af en bedrift. Det er en mere ambitiøs og tematisk tungere film, og derfor er det en af mine yndlings Harry Potter-film, selvom det er meget svært at vælge, fordi de alle er så vellykkede og forskellige på hver deres måde. En perfekt filmserie, der har været en stor del af min opvækst og derfor betyder enormt meget for mig.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.