Black Sea: Hey Jude

Black Sea
Film Black Sea
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Debat
Hey JudeOberst Kurtz

19/08-15Hey Jude
Jude Law er godt i gang med at skabe sig en fortræffelig karriere. Når man som ham bliver skudt ud af popularitetskanonen med så stor kraft, så ender mange med at lande et tilfældigt sted, hvor redningsnettet er pakket væk i mellemtiden. Law, derimod, arbejder tilsyneladende stenhårdt på at gøre anden akt mere seværdig end den første. Jeg har altid godt kunne lide ham, men han bliver bare bedre og bedre, synes jeg. Hans low life-præstation som Dom Hemingway (i filmen af samme navn) forrige år tog virkelig røven på mig - han var forrygende.

I "Black Sea" har han valgt endnu en spændende rolle, denne gang som fyret ubådskaptajn der tager på et sidste eventyr i håbet om at finde nazi-guld på havets bund. Også her er han nederst på den sociale rangstige, og det klæder altså en mand, der har haft så meget pomade i håret i årenes løb. Men rollen er først og fremmest god fordi, den ikke sælges som en helt. Han udvikler sig måske nok til at være det, men kæden når både at ruste og hoppe af inden.

I bedste John Huston-stil er dette en fortælling om menneskeligt begær og grådighed maskeret som gammeldags adventure. Helt deroppe kan den ikke være med, men det er faktisk et ret tætpakket stykke underholdning. Som ubådsfilm stjæler den med arme og ben, men Kevin Macdonald styrer skuden sikkert i havn og har teknisk en del at byde på. Det meste af spilletiden sætter han sin lid til højdramatik, som fungerer noget nær upåklageligt.

Klart anbefalelsesværdig. Med roller som selvironisk super-spion i komedien "Spy" og det narrative omdrejningspunkt i "The Grand Budapest Hotel" er Jude Law inde i en stime, jeg meget gerne ser fortsætte.

09/01-17Hey Jude
Spoilers,

Enig, der er både kunst og social bevisthed i Law, og her er det helt igennem klaret uden computerteknik, næsten.

Især tre forhold er filmen stærk på synes jeg:

Ubådsfilm har ofte bestået i en kamp eller jagt mellem 2 ubåde mod hinanden i en politisk thriller mellem øst og vest. Her putter MacDonald russerne og englænderne ned i samme (u)båd og konflikten følger med ned i ubåden - også diskussionen om værdien af et russisk liv/en russisk mand vs. vestlig. Og slutningen har en fin solidarisk pointe i hvem der klarer den.

Der er stort set ingen dramatiske eksterne trusler mod ubåden, der direkte bringer den i fare. Der er ganske vist klipper, afgrund og sortehavsflåden, men de er lidt mere fjerne i forhold til de egentlige trusler, der direkte bringer besætningens liv i fare, nemlig besætningen selv og deres motiver og drifter. Så den er ikke uden grund blevet sammenlignet med Treasure of Sierra Madre med Bogart.

Fader-søn surrogatet for både Laws person og knægten som er filmens emotionelle nerve. Alenefaren, der er fremmedgjort af ex-hustruen af uvisse grunde og hvordan hendes skilsmissebegrundende ord om at han lever på båden ender med at blive hans gravskrift. Og de penge, som han skyder skylden for skilsmissen på, dukker mirakuløst op til næste generation i form af guld. Det er meget elegant.

Problemet er at man kender temaet i ubådsfilm til bevidstløshed og det er svært at føje nye rædsler til genren fordi alt handler om klaustrofobien, ilt og vand. Der er kun så mange rum og funktioner i en ubåd, så alle virkemidler inden for disse rammer har været brugt mange gange før. Dermed er selv de tre stærke elementer jeg nævner ikke nok til at gøre filmen spillevende og hæsblæsende. Men flot forsøg!

09/01-17Hey Jude
Gode pointer. Og ja, det lader til, det er de samme øjne, der ser her. Det ER bare en genre, der er svær at redefinere, men netop med det i mente, slap den her ret godt fra det. Og som du kunne læse holdte jeg mig da heller ikke for fin til en "The Treasure of Sierra Madre"-sammenligning, selvom det i grunden er urimeligt at sammenligne nogensomhelst film med den ;-)

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.