Enemy: Underbevidsthedsudvidende

Enemy
Film Enemy
Brugere Din stemme: ElendigDin stemme: JævnDin stemme: MiddelDin stemme: GodDin stemme: FremragendeDin stemme: Mesterværk
Debat
UnderbevidsthedsudvidendeOberst Kurtz
Fed film af en "mindfucker"Guffe

22/09-15Underbevidsthedsudvidende
Denis Villeneuves opfølger til sit fremragende gennembrud "Prisoners" er en helt anden størrelse. Hvor brikkerne endte med at falde på plads i sidstnævnte, så må du smøge ærmerne op og klare det selv denne gang. Dette er kort sagt en analytisk lækkerbisken.

Lad os lige slå fast med det samme, at det ikke er en dobbeltgænger-film som den omtales flere steder. Teknisk set måske men der kan ikke sås tvivl om, at der kun er én karakter - Anthony. Fjenden i "Enemy" er hovedpersonen selv, og filmen giver sit bud på, hvordan man naturalistisk kan vise et menneskes underbevidsthed. Et stil-valg som kunne være endt bragende kedeligt, men som Villeneuve alligevel er lykkedes med ved at krydre det med små surrealistiske drømmesekvenser, der er dybt dragende.

Som en anden Lynch-protegé har Villeneuve et fantastisk talent for atmosfære-skabelse. Et talent som han gør godt brug af i det massive fravær at dialog, der er her. Lyd- og musiksiden er noget af det bedste, jeg længe har hørt, og i det hele taget begynder det at give perfekt mening for mig, at han skal forsøge at løfte Blade Runner-arven. It just might work.

Der er som sagt en masse analytisk råstof i "Enemy" og et væld af detaljer, der lægger op til, at der ER en facitliste gemt et sted. Det jeg umiddelbart tog med mig var, at dette er en film, der i sin kerne handler om mandens seksualitet, og hvordan den ikke kun kan gå i clinch med nærværet overfor sin partner men med tilværelsen i det hele taget for et moderne menneske. Det er en film, der handler om kampen med at give afkald på en væsentlig del af sig selv uden at miste sig selv.

Flere gensyn venter helt sikker forude, og jeg fornemmer at det er en, der vil vokse. Den var lige lovlig stiløvelse-betonet ved første kig, hvor "Prisoners" sad mere i skabet og blæste en væk med det samme. Men pilen peger i den grad opad, og det gør Villeneuves ambitioner tilsyneladende også - det skal blive yderst interessant at se hans næste skridt.

22/09-15Underbevidsthedsudvidende
Slutningen er metaforisk og man kan læse den forskelligt. For mig handler det om ægteskabet og de kriser, det medfører. Meget interessant film og visuelt ret unik.

Godt at du lige gjorde opmærksom på den.

8/10 herfra.

22/09-15Underbevidsthedsudvidende
(spoilers)

Helt afgjort. Hans pointe i klasselokalet med ordene "remember that this is a pattern, that repeats itself through out history" (og som i sig selv endda gentages i filmen) er helt klart en hilsen til ægteskabet og den krise, han gennemlever.

Og slut-scenen....ja, den havde ingen vist set komme! Edderkoppen repræsenter kvinden - så meget ved vi med sikkerhed. Men edderkoppemetaforen gentages jo filmen igennem, og hver gang den dukker op, føler Anthony ubehag og stemningen er utryg, hvilket giver mening i forhold til det, jeg skrev omkring mandens seksualitet - i naturen dominerer hunnen blandt edderkopper, og hannens seksuelle drift slår ham bogstavelig talt ihjel. I slutscenen i filmen er rollerne så pludselig byttet om. Læg mærke til hans ansigtsudtryk. Han ligner en, der nu er tryg ved situationen modsat hende/den. Er det en happy ending? For ham måske?

23/09-15Underbevidsthedsudvidende
Slutningen er tvetydig og den, der har pirret mig mest. Jeg tror ikke slutscenen nødvendigvis er lykkelig, selvom Anthonys mere dystre side nu er død (biluheldet). Han åbner jo kuverten med nøglen til sexklubben og jeg tolker udtrykkene på ham og "hende" som et evigt magtspil og den usikkerhed, som konstant lurer.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.