The Martian - 2D: Mission to Mars (eller: Er Matt nu bleve...

The Martian - 2D

27/11-15Mission to Mars (eller: Er Matt nu blevet væk igen?)
En bemandet mission til Mars bliver overrasket af en voldsom støvstorm og må efterlade en astronaut, som de tror er blevet dræbt. Men han har overlevet ved et lykketræf, og helt alene på en fremmed planet går han i gang med det umulige projekt: At holde sig i live og få kontakt til NASA hjemme på Jorden.

"The Martian" er baseret på den populære roman af samme navn af Andy Weir - der var it-programmør og startede med at udgive historien som e-bog, før den blev samlet op af et stort forlag. Weir er selv fan af klassisk sci-fi, og "The Martian" er lige præcis det: Hardcore science fiction i den klassiske forstand, hvor forfatteren går op i at skrive noget, der videnskabeligt hænger sammen.

Og det er så det, man får: En fascinerende historie om, hvordan det teoretisk set kan lade sig gøre at overleve helt alene i månedsvis på Mars, hvis bare man har et par højteknologiske dimser, en septiktank og en uddannelse, der gør én i stand til at regne den ud. Selvfølgelig kombineret med den menneskelige historie om viljen til at overleve - og på den anden side af fortællingen viljen til at gå ekstremt langt for at hente én strandet astronaut hjem.

Det bliver solidt og overbevisende leveret af Ridley Scott, der dygtigt bygger drama og følelser ind med en temmelig afdæmpet fortællestil (for hey, der er egentlig rimelig kedeligt deroppe på Mars). "The Martian" er en rigtig flot produktion med troværdigt design af både Mars-landskaber, rumscener og diverse teknologisk isenkram, som skal til for at få os til at tro på en basalt set voldsomt usandsynlig historie. For selv om videnskaben nok holder, er det selvfølgelig stadig de helt små marginaler, der afgør, om helten overlever.

Han bliver i øvrigt særdeles solidt spillet af Matt Damon, der er en del mere sympatisk her, end da han var blevet væk i et sort hul i "Interstellar". Og selv om han er så alene, som nogen kan blive, er han omgivet af et virkelig solidt cast - folk som Jessica Chastain, Jeff Daniels, Kristen Wiig, Kate Mara og Chiwetel Ejiofor leverer deres biroller superpræcist, og man kan se, hvor rutineret en instruktør Scott er i den måde, han i bittesmå klip bruger Mackenzie Davis som det menneskelige ansigt på håbet hjemme i USA.

"The Martian" er nemlig en positiv film på en rigtig god måde. En film, der tror på videnskab, på viljen til at overleve, på at mennesker grundlæggende set gerne vil hjælpe hinanden. Vellavet og særdeles solidt leveret af samtlige involverede. Men så heller ikke mere end det.

27/11-15Mission to Mars (eller: Er Matt nu blevet væk igen?)
Jeg elsker bare en stor, Ridley Scott film. Måske en af hans lettere, men stadig bedre end meget andet.

29/11-15Mission to Mars (eller: Er Matt nu blevet væk igen?)
Mit største problem med den var, at karaktererne var så dårligt skrevet. Næsten samtlige karakterer i filmen virkede enten ligegyldige eller alarmende forglemmelige. Og Damons uinteressante præstation, omend godkendt, kan slet slet ikke kompensere for dette. Tre stjerner herfra (5/10).

Hvor er det i øvrigt en fornøjelse at se Scope blive ved med at blomstre videre."It's aliiiiive"! Levende legender som Adis og don har nu også åbnet for sluserne, og vi har sågar fået en velskrevet moppedreng af en Bond-anmeldelse fra the grand old man (Thomas Nielsen hvis nogen skulle være i tvivl).....hvad skal det dog ikke ende med ;-)

30/11-15Mission to Mars (eller: Er Matt nu blevet væk igen?)
Vi kan heller ikke kun overlade skriverierne til Car :)

Jeg synes afgjort ikke karakterer var dårligt skrevet. Det er en film om selve mission, om at overleve og ikke karakterstudie. Den giver akkurat nok empati for at vi kan sætte os i damons sko. Det er nok for mig.

30/11-15Mission to Mars (eller: Er Matt nu blevet væk igen?)
Også enig mht. rollerne - der er ikke meget kød på dem, ikke engang Damons hovedperson. Men på lidt bagvendt vis blev det faktisk et plus for mig, at Scott på den baggrund alligevel formår at bruge stort set samtlige personer effektivt i handlingen, selv om de mest bare er funktioner i plottet. Det hjælper selvfølgelig, at det generelt er et stærkt cast, men det er altså virkelig effektivt, så hurtigt de forskellige bliver etableret i deres funktionsroller, og hvordan Scott så bruger dem.

Som nævnt i anmeldelsen ser man det fx i Mackenzie Davis' karakter - det er hende teknikeren, der opdager, at Damon stadig er i live. Hun har basalt set ingen personlighed, ingen rolle, ud over at hun skal opdage noget på et kamerafeed. Men alligevel formår Scott at bruge hende som et menneskeligt anker i handlingen, fordi han igen og igen krydsklipper lynhurtigt til, at man ser, hun ser håbefuld eller spændt eller skræmt ud. Det er virkelig dygtigt lavet.

30/11-15Mission to Mars (eller: Er Matt nu blevet væk igen?)
..

04/12-15Mission to Mars (eller: Er Matt nu blevet væk igen?)
Gode betragtninger. Som jeg ser det, så er Ridley i dag mere en kompetent håndværker, end han er en filmskaber. Og alderen taget i betragtning er det jo i grunden værdigt. Jeg må bare konstatere, at det er ti film siden, han har fået mit blod til at rulle.

On another note, jeg har forsøgt at få minimeret/elimineret de klodsede reklame-stunts, som siden har døjet med. Disse fake brugere dukker stadig op, men der bliver taget hånd om det. Redaktionen har tilbudt mig 'license to kill', så kan det spare mig tid i fremtiden så lad dette være en advarsel til slipsedrengene, og hvem der ellers måtte have urent mel i posen, derude. Sagt på godt jysk: "Det ka' æ swaaaaare sig".

04/12-15Mission to Mars (eller: Er Matt nu blevet væk igen?)
Vi har jo Blade Runner og Alien og det er måske også nok :)

Hvad synes du om Prometheus og Kingdom of Heaven DC?

04/12-15Mission to Mars (eller: Er Matt nu blevet væk igen?)
"Prometheus" skal jeg have set igen. Husker biografoplevelsen som god, men forventningerne blev ikke indfriet. I perioder fremragende (og det tætteste Ridley har været på sit A-game længe), men den mistede mig flere gange. Director's Cut-udgaven af "Kingdom of Heaven" hævede sig betydeligt over originalen og er nok det bedste værk i ti-films tørken.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.