Joe: Ikke andet end et rygnummer

Joe

14/12-15Ikke andet end et rygnummer
David Gordon Green kender jeg mest for hans arbejde på komedieserien Eastbound & Down, som jeg var stor fan af, da den kørte. Man var ikke i tvivl om hvilke afsnit, Green havde instrueret - de bedste - fordi han tilførte en filmisk og ofte særpræget melankolsk kvalitet til seriens lavkomik. "Joe", en hårdkogt drama-film, var jeg derfor ret spændt på.

Og jeg kan ikke andet end sympatisere med en instruktør, der tager pik-humor lige så seriøst som hardcore socialrealisme, som er det, vi er ude i her. Det er en film, der er fyldt til bristepunktet med sørgelige udsigtsløse skæbner, og en del af målet med "Joe" er uden tvivl at vise en side af USA, som Hollywood ikke brænder for. Flere steder på direkte ubehagelig vis endda, og faktisk er trøstesløsheden så markant, at det ofte er tæt på 'overkill'.

Tæt på. For skuespillerne gør, uden undtagelse, et formidabelt stykke arbejde og sikrer det kød og blod i karaktererne, som er vitalt. Den eneste stjerne i filmen (Nicolas Cage) spiller så godt, at han uden problemer forsvinder ind i mængden. En mængde som jeg har mistænkt for at tælle flere ikke-skuespillere iblandt. Hvis ikke er det noget af det bedste naturalistiske, 'real life'-skuespil, jeg har set. Unge Tye Sheridan i den anden hovedrolle bør også nævnes - han er perfekt castet til rollen.

Manuskriptet er en tand for ujævnt og flere scener kunne være trimmet, men "Joe" gjorde alligevel et ret stort indtryk på mig. Som drama-instruktør er Green en ukonventionel men aldrig uinteressant en af slagsen, som giver mig lyst til at dykke ned i hans bagkatalog.

14/12-15Ikke andet end et rygnummer
Jeg kan anbefale komedien Pineapple Express og dramaet Snow Angels. De burde ikke skuffe. Var vild med Joe og Cage leverer noget af et comeback i den. Manden var jo pinagtig ringe i flere år. Jeg ligger på 8/10 med Joe.

14/12-15Ikke andet end et rygnummer
Tak. Den første har jeg set, og den var vældig underholdende, syntes jeg. Cage spiller bedre, end han har gjort længe, enig. Men jeg har nu altid haft et blødt punkt for ham. Selv når han er dårlig er han god (læs: interessant :-))

14/12-15Ikke andet end et rygnummer
Omkring skuespillerne har du i hvert fald helt ret med hensyn til Gary Poulter, der spiller Tye Sheridans lede far. Han havde kun haft et par statistroller tidligere og var faktisk hjemløs alkoholiker, da Green fandt ham til rollen. Og sørgeligt nok blev han fundet død i en grøft, før "Joe" overhovedet havde haft premiere.

14/12-15Ikke andet end et rygnummer
Fremragende film, i øvrigt, men min anmeldelse kan jo ses ovenfor.

14/12-15Ikke andet end et rygnummer
Jeg tænkte det sgu nok! Han var skræmmende autentisk. Uhyggeligt at tænke på når nu (spoiler) vi ser hans lig under broen som noget af det sidste i filmen.

Og jo, har lige læst din anmeldelse (det gør jeg altid, hvis jeg kan se du har været der allerede. Dog ofte først bagefter for at minimere indflydelsen på mine egne skriverier). Jeg kan egentlig godt følge dig i, at ingen scene i filmen føles unødvendig. Flere kunne bare godt være trimmet, men det er jo en temperamentssag.

14/12-15Ikke andet end et rygnummer
Ja, det er temmelig sikkert en smagssag. Jeg synes, at den lidt dvælende stil passer godt til genren og miljøet.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.