Stjernekrigen: Da Lucas skød først

Stjernekrigen

16/03-16Da Lucas skød først
(De-specialized Edition)

Fænomenet som fødte den moderne blockbuster. Lucas' rumeventyr (jeg har altid set den mere som et eventyr end en opera) er stadig en umanerlig underholdende, medrivende og opslugende film. Idérigdommen i de mange karakterer og forskellige universer er så stor og passioneret, at selv de nye og kommende generationer, der har 'set det hele', ikke har set DET HER. Den fabelagtige helte-trio kunne sagtens drive filmen frem alene, men mesterskurken Vader og stedfar-mentor Obi-Wan (en perfekt castet Alec Guinness) ophøjer fortællingen til ikonisk status.

George Lucas låner frit og lystigt fra forskellige religioner og mytologier, men han forsøger heller ikke at skjule det, hvilket gør, at filmens simplicitet ender med at være en charmerende kvalitet fremfor et kluntet minus. Det er et tydeligt kærlighedsbarn, der lige så tydeligt er lavet af et legebarn - Lucas er i hopla og instruerer stramt og forbandet medrivende. Især det skole-dannende klimaks kan stadig følge med i dag. Og ellers er der tale om en ret enkelt historie men med maksimalt udbytte. Altså lige modsat den "voksne" Lucas der tyve år senere udvidede universet med overkomplicerede historier med minimalt udbytte.

De-specialized versionen er en sand retro-fornøjelse. Jeg er ikke fanatisk fan, men det er nu engang sjovest at se filmen i den udgave, den i sin tid blev berømmet for. På det område må jeg sgu hylde nørdernes kampgejst og erklære mig enig - det er en del af charmen. Selvom effekterne ikke holder hele vejen, så er de stadig en vanvittig stor bedrift, der rykkede de tekniske grænser. I sit filmsprog og sin kreativitet står den originale Star Wars stadig tilbage som en rebelsk magtdemonstration overfor det etablerede. En indie-film kamufkeret som fremtidens underholdning.

(9/10)

17/03-16Da Lucas skød først
Jeg går ikke så meget op i om der er tilføjet et par effekter, eller ej. Så længe det ikke går ud over handlingen og forståelsen. Og jeg forstår Lucas frygt for at det fantastiske eventyr på et tidspunkt ville virke gammeldags - og ikke hænge naturligt sammen med 1-3.

På et tidspunkt skrev jeg i en blog om Lucas, og det kan jeg da lige gengive her;

Jeg har kæmpe respekt for manden, som har givet mig, og mange andre, de største eventyr, vi har set på film. De fleste andre eventyrfilm er baseret på historier, som allerede var skrevet som bøger - det særlige ved George Lucas' eventyr er, at de er skrevet direkte til biografens lærred, og det er måske det, der gør, at de fungerer så godt. Man har ikke skullet skære en hæl og hugge en tå for at få det hele til at fungere.

George Walton Lucas Jr. blev født I det herrens år 1944. Egentlig ville han have været racerkører, med den drøm satte en ulykke en stopper for. Det kan man da kalde held i uheld.

Hans anden store interesse, film, førte ham til et studie hos University of Southern California School of Cinematic Arts - hvor han, blandt andre, blev venner med Steven Spielberg.

Efter en første plads ved en studenterfilmfestival blev han hentet af Warner Bros, som ansatte ham som lærling - og koblede ham sammen med Francis Ford Coppola (The Godfather).

Hans første film, 'THX 1138', blev ikke en succes – men modgang var bare en anden vej til at komme videre. Det førte til, at Lucas stiftede sit første selskab Lucasfilm. Ltd. - og lavede sin første succes, American Graffiti.


Som en ægte entreprenør brugte han ikke pengene, men investerede dem straks i sin store drøm - at udvikle et eventyr i rummet! Trods modstand fra mange lykkes det Lucas at overtale 20th Century Fox om Star Wars' potentiale. Det helt særlige ved 'Star Wars' er de nørdede detaljer i lyde og fantastiske rumskibe - og ikke mindst opfindelsen af lyssværd. Ideen med et moderne eventyr med kutteklædte munke, forbundet til en kraft - tilsat prinsesse og ond Kejser - samt en af filmhistoriens værste skurke skabte et uendeligt potentiale.

I stedet for en høj løn, som både instruktør og forfatter, insisterede Lucas i at få rettighederne til merchandise (legetøj, lyssværd - med mere) i forbindelse med filmen - og eventuelle fortsættelser. Det fik han, og grunden til stor rigdom var lagt.

De mange penge gjorde, at Lucas havde en stor frihed til at vælge, hvad han ville lave - og han blev efterhånden mindre instruktør og mere forfatter og producent.

Efter endnu en gigantisk succes med Imperiet slår igen satte Lucas gang i sit andet helt store eventyr - Indiana Jones. Denne gang fik han overtalt sin gamle studiekammerat Steven Spielberg til at instruere, og det var en genial kombination. Lucas evne til at fortælle et medrivende eventyr, sammen med Spielbergs måde at omsætte det til film, skabte endnu en af verdens største kassesucceser.

En af Lucas største forcer har altid været at se muligheder, og han stoppede aldrig en succes - men fandt nye muligheder, og andre platforme at fortsætte og udbygge de store eventyr. Både Star Wars og Indiana Jones har været omsat til tv-serier og masser af computerspil og merchandise.


Sideløbende har Lucas forsøgt sig med andre projekter, og har en lang række succeser som producent – men aldrig noget som kom i nærheden af hans to hjertebørn. Willow og Strange Magic er eksempler på glimrende eventyr, han også har skrevet.

Hvad ikke så mange ved, så var Lucas oprindeligt bagmand for Pixar - et computerstudie han startede op i Lucasfilm, og som han solgte til den arbejdsløse Steve Jobs. Resten er historie...

Lucas har også skabt store landvindinger indenfor lyd gennem et af hans andre selskaber THX. THX blev startet af Lucas, da han ikke syntes, at biograferne var i stand til at få det fulde potentiale ud af lyden i hans film. Efterfølgende er mange biografer verden over blevet THX-certificerede. Logoet og de særlige lydeffekter er også en fast bestanddel, når man ser 'Star Wars' i hjemmebiografen.

George Lucas havde egentlig forsvoret, at han ikke ville fortsætte 'Star Wars', men store fremskridt i computereffekter gjorde, at lysten til at prøve kræfter med nye muligheder voksede, og dermed kom endnu en Star Wars-triologi til verden. Egentlig ville han have haft andre til at instruere, men endte med alligevel at sidde i stolen til sidst.

Mange har været fortørnede over, at Lucas flere gange har pillet ved, udviklet på de første film og tilsat nye computereffekter. Personligt mener jeg, at de skal blande sig uden om. Det er hans livsværk, og han har haft alle rettigheder til at gøre med det, som han havde lyst. Det er sikkert de samme, som aldrig accepterede Episode I: The Phantom Menace, som en værdig Star Wars-film og først begyndte at bløde op, da Anakin transformerede til Darth Vader i Revenge of the Sith.

Personligt har jeg været meget tilfreds med både Star Wars- og Indiana Jones-serierne, der har ikke været ret mange fodfejl - men da Lucas og Spielberg søsatte Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, fornemmede man de første sprækker. Filmen kom aldrig for alvor til at funkle - konstellationen Harrison Ford/Spielberg og Lucas virkede simpelthen for gammel og træt. Fortsættelser blev skrinlagt, og nye Star Wars blev endeligt begravet.

Stor var overraskelsen, da også da Lucas pludselig solgte det hele til Disney i 2012. Det har næppe været penge, der har været vigtigst, for dem havde han allerede rigeligt af - men han kunne se, hvordan det var lykkedes for Disney at skabe nyt liv i Avengers, og håbet var nok, at nye kræfter ville kunne videreføre projekterne i hans ånd.

Nu lyder dette næsten, som om manden er død, men han er stadig med på sidelinjen som kreativ konsulent - og det sikrer forhåbentligt, at vi stadig får den der særlige Star Wars feeling "a long time ago in a galaxy far far away".

Jeg har kun en ting at sige til sidst. Tak, George. Tak, fordi du gav os nogle af verdens bedste eventyr. Du vil aldrig blive glemt - og bliv ved lidt endnu. Du har stadig en god historie i ærmet.

17/03-16Da Lucas skød først
Jeg vil altid huske Lucas for succes og fiasko. Manden, der er elsket og hadet på samme tid.

17/03-16Da Lucas skød først
Tak for tanker om Lucas, Wayne. Du belyser ret fint, hvor stor en finger, han har haft med i spillet i forhold til industrien i dag. Uanset hvad man måtte mene, så er han indiskutabelt en af de største 'game changers' og vejen til Star Wars er fortsat et af de mest interessante kapitler i filmbøgerne.

Som sagt er jeg ikke fanatisk omkring Star Wars, men Lucas har bare en helt anderledes tilgang til universet, både som filmskaber og som menneske, i den sene trilogi. 'Phantom' er tæt på miserabel, hvis du spørger mig, og der er lavet flere dokumentarer om, hvorfor det gik så galt. Ingen sagde ham imod. Ingen turde. Og hvor vover de, hvis de gjorde? Jeg forstår som sådan godt tavsheden. Men 'independence'-faktoren (som jeg altid vil beundre omkring Lucas) havde haft godt af lidt modspil der, tror jeg.

Omkring effekterne så synes jeg, kvantespringene var så store allerede dengang, at en forandring af produktet syntes overflødig. Re-specialized versionen er skøn, fordi den overfladisk gør hovedrent i det visuelle, men ikke ændrer på selve værket. Jeg forstår ikke logikken hos Lucas der. "Metropolis" ville heller ikke blive bedre af, at man satte nye digitale elementer ind i filmen, bare fordi "man kan". Det er en tidsmaskine-leg, som kun fungerer som en sjov øvelse for mig.

17/03-16Da Lucas skød først
Jeg er heller ikke fanatisk, Lucas har mange fejl - han er en ringe personinstruktør, og der er ingen tvivl om at han var enevældig konge, da der skulle laves en fortsættelse.

Det var både godt og skidt. Skidt fordi han var grebet af den nye teknologi - og helt ærligt krigsscenerne med en vis Jar Jar Binks er frygtelig dårlig CGI.

Til gengæld var der også en del som lykkedes - Jedi Rådet (og flere Jedi's i det hele taget). Anakins podrace, Darth Maul, Coruscant.

Overordnet synes jeg at 1-3 er en tilfredsstillende prolog til 4-7. Det kunne sagtens have været meget værre, men det kunne også have været bedre.

Og arven efter Lucas... Jeg synes ikke The Force Awakens, var det svar jeg havde håbet på. Bevares den har mange af de rigtige ingredienser, men var det ikke bare fordi de var kopieret fra originalerne?

Kylo Ren var en stor skuffelse for mig - og en gentagelse med en dødsstjerne som skulle sprænges ...

Men vi er igang igen, så man kan jo kun håbe på at det bliver bedre hen ad vejen.

17/03-16Da Lucas skød først
'Sith' var en spektakulær "afslutning". Men det tog Lucas halvanden film at spille sig varm.

Arven vil altid være tung, men fremtiden er bright. Måske lidt for bright. Men altså, en Star Wars-film instrueret af Rian Johnson (...!) er noget, jeg allerhelvedes gerne vil se.

18/03-16Da Lucas skød først
Rian Johnson har lavet 3 interessante film. Det er ikke meget at basere det helt store håb på, men jeg håber det bliver godt.

J.J. Abrams var det sikre kort at spille ud med, han havde placeret sig i favoritrollen da han lavede Star Wars udgaver af Star Trek - men det blev mere en film som handlede om at undgå at lave for mange fejl.

Og det lykkes rimeligt, så Rian Johnson har masser af muligheder for at bevise at han er manden som kan føre det videre. Men måske skal vi bare lære at acceptere at den første triologi aldrig bliver overgået?

18/03-16Da Lucas skød først
Nye SW film kan jo nok (naturligt nok) aldrig opnå den friskhed og følelse af originalitet og iderigdom, i en vellykket blanding af inspiration fra utallige kilder, som især de to første film i den oprindelige trilogi havde. Da det samtidig er en videreførsel og ikke en form for reboot/nystart, kan de jo dårligt ændre tone/retning og stil så (forholdsvist) radikalt som de f.eks har kunne med James Bond, eller hvad?

18/03-16Da Lucas skød først
Star Wars handler jo om krig, så der er selvfølgelig begrænsninger i hvad man kan gøre uden at træde alt for forkert. Men en dødsstjerne er altså brugt.

Men der findes andre muligheder for krig - kemiske/biologiske osv.

Lad os se hvad Rian Johnson finder på... og tonen skal absolut ikke ændres - så er det jo ikke Star Wars længere.

18/03-16Da Lucas skød først
Nå ja, kan godt se at det kan forstås på den måde, min kommentar. Det var nu ikke en form for forsvar af SW:TFA. Min største kritik af den, er netop dette punkt med "genbruget". Jeg mente mere generelt, også fremadrettet.

18/03-16Da Lucas skød først
Så længe det er lavet i den rette ånd, så må de hjertens gerne eksperimentere med de nye film (også netop for at komme lidt væk fra det trættende "den er ikke så god som de gamle film"-mantra). Hvor meget jeg end nød 'Awakens', så spillede den dog sikkert - jeg er enig med dig Wayne i, at det netop var "en film som handlede om at undgå at lave for mange fejl". Jeg tror og håber på, at Rian Johnson kan ryste posen lidt. Hans tre, vidt forskellige, film holder jeg virkelig meget af, og "Looper" var nummer 2 på min årsliste i 2012.

18/03-16Da Lucas skød først
Grundlæggende tror jeg vi er enige Emil. Medmindre du mener tonen kan svinge fra Moonraker til Skyfall jvf mit Bond eksempel. Det mener jeg nemlig ikke nødvendigvis den skal, kan eller burde....Tror jeg:) Intet er jo skrevet i sten, før det er set.

18/03-16Da Lucas skød først
Sjovt du lige nævner de to titler, for de forsøgte sig jo begge med nye boller på suppen i franchisen men med vidt forskellige resultater. "Skyfall" lykkedes glimrende synes jeg, fordi den netop husker ånden, mens den tænker nyt. "Moonraker" derimod, eller afslutningen på den, er dog så langt væk fra essensen, at det bliver meningsløst såvel som respektløst.

Jeg er dog ikke for fin til at indrømme, at jeg slet ikke finder "Moonraker" så jammerlig, som mange mener. Kæden hopper bare af i sidste akt. Den første time er fremragende.

18/03-16Da Lucas skød først
Jeg nævnte dem fordi de netop var så langt fra hinanden, at det ikke føles som samme univers. Jeg er i øvrigt MEGET enig i din holdning til netop Moonraker.

19/03-16Da Lucas skød først
Jeg kan forresten anbefale dokumentarfilmen "The People vs. George Lucas", som tager fat på kampen mellem gammelt og nyt. Den kommer rigtig fint rundt om had/kærlighedsforholdet til Lucas blandt fansene, og den er ikke trættende ensidig, som man eller kunne frygte.

19/03-16Da Lucas skød først
Har slet ikke hørt om den. Takker, vil se om jeg kan finde den et sted.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.