Natural Born Killers: Toppen af stenen

Natural Born Killers

07/06-16Toppen af stenen
For nyligt debatterede vi det med, når film rykker sig. Indimellem sker der det, at de tager et kvantespring i løbet af ens liv. En sådan film er "Natural Born Killers" for mig. Jeg var for ung til den, da den kom ud. Den blev smidt som en bombe ned i min storebrors generation. Jeg kan tydeligt huske fornemmelsen af noget spændende og nyt, alt imens soundtrack'et og filmen blev en decideret begivenhed for dem. Da jeg endelig var gammel nok, var jeg det slet ikke. Jeg fattede intet af denne dødskørselsdødssejler. Var det dét? Sådan forblev det, indtil jeg ramlede ind i Director's Cut-udgaven adskillige år senere, og det ændrede alt. Genså den lige forleden, og den er altså en ekspressionistisk lækkerbisken, der kommer med alt, hvad den har. Energien i den er uhørt. Og der er ildebrand i Juliette Lewis og Tommy Lee Jones.

Oliver Stones film er sindssygt egenrådige, så hvordan vil jeres Top 4 se ud? Her er min:

1) Natural Born Killers (Director's Cut)
2) JFK
3) The Doors
4) Talk Radio

07/06-16Toppen af stenen
1) Natural Born Killers (ingen over, ingen ved siden af)
2) JFK
3) Born on the Fourth of July
4) Platoon

07/06-16Toppen af stenen
"And when the machine breaks down, we break down"

1) Platoon
2) JFK
3) Wall Street

07/06-16Toppen af stenen
Har aldrig rigtig været HELT solgt på "Platoon". Føler den flere steder er ulidelig overgjort. But that was the point, I guess.

Adis:
Du misforstod de ellers ret simple regler. Om igen :-)

07/06-16Toppen af stenen
I know, men det ville kræve et gensyn hvis jeg skal finde en fjerde plads, men kan da sagtens finde en for ordens skyld.

07/06-16Toppen af stenen
1) JFK
2) Born On The Fourth Of July
3) Platoon
4) Natural Born Killers

Tror det umiddelbart ville se sådan ud for mig. Men jeg har ikke set filmene i mange år, så meget kan jo have ændret sig i forhold til min rangering:)

08/06-16Toppen af stenen
1) Natural Born Killers - DC
2) Platoon
3) Any Given Sunday - DC
4) JFK

Også umiddelbart hvordan jeg tror min rangering ser ud. It's been a while, though :)

08/06-16Toppen af stenen
Man kan vel diskutere om Natural Born Killers er en Oliver Stone film - eller om den er en af Quentin Tarantino*s. Jeg mener også at True Romance kunne krediteres til QT, frem for Tony Scott (R.I.P.). Begge film er på mange punkter typiske for QT.


1) Platoon
2) Natural Born Killers
3) Born On The Fourth Of July
4) U Turn

08/06-16Toppen af stenen
jeg misforstår simple regler endnu mere end das gott og smider kun to film ud;

1) Any Given Sunday
2) Natural Born Killers

mageløs energi i de film

resten svinger mellem det helt fine og det absolut rædderlige. JFK tilhørende sidste kategori. har dog mangler i min Stone-erfaring, talk radio og the doors står på listen, samt et gensyn med Born on the Fourth of July.

men vil altid se en Oliver Stone-film, for som du så rammende siger, oberst, hans film er sindssyg egenrådige.

Wayne; prøv og læs tarantinos manus til natural born killers. manus og slutfilm er milevidt fra hinanden. NBK er utvivlsom en Oliver Stone-film, og tarantino har fornægtet den som noget af sit eget

08/06-16Toppen af stenen
Don; Ja Tarantino nøjes med at tage kredit for Story - og ikke manus. Men Stone havde ikke lavet filmen uden Tarantinos grundplot - og vigtigt; Stone har beholdt mange af Tarantino's replikker, som er grundstenen i Tarantinos film.

Men det kunne være ret sjovt hvis Tarantino lavede sig egen version en dag :-)

Filmen er i øvrigt baseret på en historie, som hovedpersonen i True Romance skriver på.

Men måske skal vi være glade for at Stone ændrede så meget på hans forlæg - for måske er det derfor Tarantino besluttede sig for at lave alle sine egne film?

08/06-16Toppen af stenen
(ahemmm!) Jeg må endnu engang henvise til reglerne. Man SKAL tage stilling - deri ligger morskaben. Ingen sagde det skulle være nemt :-) (og intet er skrevet i sten i øvrigt).

Som forventet er det et interessant mix. "Born on the Fourth of July" skriger tilsyneladende på et gensyn snart, så det får den. Og godt at se, jeg ikke står alene med at hylde "Natural Born Killers". Den film er fantastisk og en fuldblods Oliver Stone-film (sorry Wayne, det giver ikke rigtig mening).

Men "JFK"....."rædderlig".....den må du umådelig gerne uddybe, don.

08/06-16Toppen af stenen
Jeg synes afgjort også at "Natural Born Killers" er en Oliver Stone film. Han har alle dage være noget mere kontroversiel end QT. Det er lidt form over indhold for mit vedkommende, til at jeg kan værdsætte den på samme måde som eksempelvis "A Clockwork Orange", men bestemt ikke uden sine kvaliteter. Så måske får den fjerde pladsen, Emil :) Desuden kræves et gensyn med "Born on....."

08/06-16Toppen af stenen
JFK rædderlig ligefrem???? Det fatter jeg ikke. Kan forstå hvis man kan fornægte den af mange grunde. Dens måske ofte manipulerende omgang med fakta, for at provokere og "dreje kniven rundt i hjertet af den amerikanske selvforståelse" kunne være en grund. Den kan muligvis være en historisk krævende film, som derfor kan kede en og andre ting. Men rædderlig??? På den anden side, hvis der ikke fandtes dem der mente det, ville den jo ej være at betegne som kontroversiel og udfordrende filmkunst. Så måske don er undtagelsen, der giver mig den sidste overbevisning om at filmen er et mesterværk (don undsiger jo også Speciel Editions af LOTR, hvad jeg fatter lige så lidt af når det kommer til lige dem)

08/06-16Toppen af stenen
Don er mere kontroversiel end Stone :)

08/06-16Toppen af stenen
Hehe

08/06-16Toppen af stenen
jeg må bøje med for kurtz's regler så og følge til dørs med

3) Nixon
4) Wall Street (som garanteret ville blive overtaget af Born ved gensyn)

jeg kunne ikke komme udenom "dens manipulerende omgang med fakta" og fandt den pompøs og selvfed, som Stones film altid er, men her på den rigtig træls måde. men hey, hvis thomas kalder den filmkunst, så giver jeg den meget gerne et gensyn :-)

08/06-16Toppen af stenen
don:
"Nixon". Interessant. Den er for lang, synes jeg, men der er afgjort steder, hvor Stone viser sig fra sin bedste side.

"JFK" - der er, som Thomas rigtigt er inde på, en logik i at fornægte den. Den piller ved et meget meget ømt sår. Nej. Den RAGER i det. Men det er slet og ret umuligt at komme udenom Stones sublime fortælleteknik (og klippeevner!), der er på sit højeste her (ikke tilfældigt at den og 'Killers' er nabofilm). Den måde han fodrer os hele tiden i løbet af filmen, så vi aldrig på noget tidspunkt misser essensen.

Omkring fakta-manipulation. Jeg synes, det er et forkert fokus. Stone indrømmer jo blankt, at ikke alt skal tages for gode varer, i det sekund han omskriver Garrisons karakter. Og derudover så er der jo overvejende ekspert-basis for at konkludere, at Oswalt ikke handlede alene. Det er grundlæggende det sår, der aldrig er helet, og det er en filmisk fryd at overvære Stones kamp for, at dette aldrig sker.

08/06-16Toppen af stenen
Stone har faktisk altid ændret på fakta og pyntet på. Jeg synes det er ok.

08/06-16Toppen af stenen
som sagt, jeg giver den gerne et gensyn og ser om den hæver sig over det rædderlige for mig, siden den får så megen kærlighed herinde

go tråd, emil

08/06-16Toppen af stenen
Du skal ikke regne med hvad jeg kalder den don, jeg kalder jo også ofte en Cocio for en Congo Bajer:-D

Og angående om fokus er forkert, hvis folk ikke kan lide JFK fordi den manipulerer fakta mere eller mindre, så er jeg enig med Kurtz. Jeg har dog hørt/læst folk klage sig over dette som en kritik af filmen. Stones fokus kan måske også forekomme ensidigt. Ikke desto mindre opfatter jeg det som provokationer over f.eks de mange løser ender og dækken over fakta som jeg ofte får indtryk af, mordet er omgivet af. Så jeg synes Stone er hamrende effektiv, også teknisk som jeg mindes filmen.

08/06-16Toppen af stenen
Nixon kan jeg i øvrigt langt bedre lide i dag, end da den udkom. Var vist kørt lidt træt af politiske Stones film, som Nixon jo også er.

Er spændt på hvilken tråd Emil kickstarter næste gang (hvis ikke Wayne kommer ham i forkøbet;) En tråd om Nic Cage bedste filmfrisurer måske?

08/06-16Toppen af stenen
1. JFK
2. Wall Street
3. Natural Born Killers
4. Born On the 4th of July

Alle undtagen 'JFK' finder jeg ret forglemmelige, men jeg har da fået blod på tanden til at se DC-versionen af 'NBK'

08/06-16Toppen af stenen
Det er på mystisk vis lykkedes mig at undgå at se Natural Born Killers, men derudover:

1. U Turn
2. JFK
3. Nixon
4. Any Given Sunday

Stone på toppen var god, men for søren, hvor har han også lavet noget skrammel i nyere tid.

08/06-16Toppen af stenen
Hvis U Turn var en aldersting (nu to af de ældre har den med;), burde jeg jo også have den. Mindes den blot ikke som specielt god og det største indtryk dengang var, at Jennifer Lopez (som jeg vist ikke kendte før denne?) var så forbandet lækker og hot. For at være fair mod filmen har jeg kun set den en gang og det var da den kom frem:-/

08/06-16Toppen af stenen
De tre førstnævnte ligger meget tæt hos mig, men U Turn har noget specielt for mig - jeg blev fanget fra første sekund, hvor Sean Penn kommer kørende på landevejen, mens han hører "II B.S." med Charles Mingus. Det er åbningsnummeret fra det jazzalbum, jeg holder allermest af, og at filmen åbner med netop det nummer, er for mig en metakommentar, der giver et ekstra perspektiv (sangtitlen er en forkortelse af "to bullshit"). Så det er en film, som i sjælden grad placerede mig i en bestemt vinkel som tilskuer. Og derudover synes jeg generelt, det er en herlig moderne noirfilm.

09/06-16Toppen af stenen
"Den piller ved et meget meget ømt sår. Nej. Den RAGER i det."

Hvilket ømt sår? :O

09/06-16Toppen af stenen
Det største anklagepunkt jeg har mod JFK er at jeg fandt den laaaang og kedelig. Måske skylder jeg den en chance mere, nu hvor der er løbet en del år på...

Thomas; U Turn, har en masse stemning - og at samle 5 testosteron-bomber, som Nick Nolte, Powers Boothe, Joaquin Phoenix, Sean Penn og Billy Bob Thornton - indenfor en snæver ramme, sammen med Jennifer Lopez. Så skal det slå gnister. Stone er ikke bange for at give en ond slutning, og det gør ikke noget. Faktisk har jeg læge haft lyst til at se den igen - nu gør jeg det.

Carcajou; Helt enig, der har været lagt mellem højdepunkterne - Savages var da ikke helt så ringe, som nogen gør den til, men en film som World Trade Center.... den var nærmest en fornærmelse.

09/06-16Toppen af stenen
For mit vedkommende er 'JFK' måske den mest underholdende film på over 3 timer, jeg har nogensinde har set. Den eneste, der umiddelbart kan måle sig, er 'Magnolia'. Begge film er pulserende og involverende på en helt speciel måde, så tiden svæver afsted. Begge film giver mig indtryk af, at jeg bevidner noget stort. Klipningen og kameraføringen i 'JFK' fås desuden ikke bedre, og som kæmpe fan af Kevin Costner må jeg sige, at den afsluttende retssal-scene (der vel nærmest runder den halve time?) kan give mig lyst til at skifte karriere og kæmpe juristisk i retfærdighedens tjeneste.

Og Donald Sutherland har sgu aldrig været bedre end i den scene på bænken. Tal om en 'scene-stealing performance'

09/06-16Toppen af stenen
Rasmus; Hvis den kan måle sig med Magnolia, så bliver jeg vel nødt til at se den igen - når jeg engang får tid :-)

09/06-16Toppen af stenen
Det godt skrevet Rasmus!

09/06-16Toppen af stenen
Thomas:
Det er aldrig sjovt, når førstepladsen ikke kan diskuteres.

https://ricochet.com/wp-content...age-conair.jpg

don:
Please do. Og lad mig høre dine tanker.

Carcajou:
Skøn note! "U-Turn" genså jeg for et års tid siden, og netop hvis man er villig til at smøre sig ind i solcreme med faktor 'bullshit', så er der noget at komme efter. Og som Wayne, helt rigtigt, siger: "at samle 5 testosteron-bomber, som Nick Nolte, Powers Boothe, Joaquin Phoenix, Sean Penn og Billy Bob Thornton - indenfor en snæver ramme, sammen med Jennifer Lopez. Så skal det slå gnister." Spot on.

Mirza:
Skrev jeg ikke det? I USA er præsidenten kongen, og kongen døde. Og Warren-kommissionen gav ikke en fuck. Spørgsmålet blæser stadig i vinden i dag, og det gør ondt.

Rasmus:
"For mit vedkommende er 'JFK' måske den mest underholdende film på over 3 timer, jeg har nogensinde har set."

Vi plaprer og plaprer, og så rammer du den LIGE der.

09/06-16Toppen af stenen
Som Roger Ebert engang sagde:

En rigtig god film er aldrig for lang, og en dårlig film er aldrig kort nok

:)

10/06-16Toppen af stenen
I see

Det er nok i virkeligheden min største anke mod en ellers blændende teknisk film, der også skal have kudos for sit ganske overbevisende og sammensatte tidsbillede, selvom omtrent 85 procent af plottet er opdigtet. Hele dens præmis om en legendarisk og krigsnedtrappende kongeskikkelse, der blev myrdet fordi han udgjorde en trussel mod militærindustrikomplekset og Washingtons establishment, er jo et indoktrinerende historisk narrativ. Et narrativ der har kunne forplante sig bredt og slå dybe rødder i den kollektive bevidst(løs)hed, netop i forlængelse af vuggevisende mytologiseringer som ”JFK”

Kennedy cementerede Amerikas uomtvistelige alliance med Israel i 1960. Han invaderede Sydvietnam i 1961, hvor han autoriserede brugen af napalm, anvendte kemiske våben mod fødevareafgrøder og påbegyndte programmer der drev millionvis af flygtninge i koncentrationslejre. I 1962 instruerede han CIA til at planlægge et militærkup i Irak efter nationaliseringen af deres olieproduktion, hvorpå den nye regering organiserede en massakre på flere hundrede - hvis ikke tusinder - af mistænkte kommunister og andre dissidenter efter kuppet. Hans indgriben i Cuba var en massiv international terrorkampagne, der næsten afledte til klodens destruktion med missilkrisen

10/06-16Toppen af stenen
Adis:
Sande ord!

Mirza:
Nice detour ;-) det ændrer dog ikke et hak ved de filmiske kvaliteter. JFKs reele rolle kan vi sagtens diskutere, men det er ikke så interessant, synes jeg. En konge er immervæk stadig en konge, og deraf min oprindelige kommentar omkring såret. Det GØR sgu ondt, 'over there'. Ligegyldig hvor meget lort, man er blevet fodret med.

10/06-16Toppen af stenen
Mordet på JFK er vel også en stemningsændrer, hvis jeg sådan lige husker ret? Sådan en grov generalisering er vel at der var en spirende optisme i USA efter anden verdenskrig, som vendte med først JFK og siden ML King, Robert Kennedy, Vietnam der fyldte mere og mere negativt osv.

De sidste rester døde vel med udgangen af 60'erne mere eller mindre, hvor blomsterbørn/hippier og andre sidste krampetrækninger udi det optimistiske begyndte at forsvinde.

11/06-16Toppen af stenen
Emil:
Overhovedet ikke :-) Startede netop med at fremhæve dens tekniske integritet. Dertil skinner dens farveprægtige casting. Jeg har set den adskillige gange af disse årsager. Men der er tale om moralsk laissez-faire, hvis man fratager eller marginalisere Stones ansvar, når han bearbejder historiske emner i en visuel og dramaturgisk fortælleform, der trods alt efterlader stærkere og dybere indtryk i den kollektive hukommelse end historiebøgerne nogensinde vil kunne formå. Mit gæt er nu også, at man ikke ville have accepteret samme ukritisk fabulerende tilgang til Reagan eller W. Bush, men det er selvfølgelig blot spekulation. I modsætning til Kennedys indiskutable CV. Men hvis dyrkelseskulturens sårbarhed og Warren-kommissionens inkompetence bør tages alvorligt, så må Kennedys politikker også, hvilke da må siges også at have udløst et højlydt traumatisk ekko af vidtåbne sår, selvfølgelig blot i en langt mere omfattende skala på tværs af flere lande

"I don't, I can't... I can't believe they killed him because he wanted to change things."
Kim Il-Sung ville sgu være imponeret

12/06-16Toppen af stenen
Thomas:
Helt afgjort. I netop disse år gennemgik landet, hvad jeg vil betegne som et kollektivt nervesammenbrud.

Mirza:
Jeg ser den sgu nok bare i højere grad som en film om politik end som en politisk film. Men du har da en røvfuld pointer omkring JFKs medansvar. Men det er også en film, der har været gennemdiskuteret som ganske få, og i den proces var det da især dens gyldighed som faktuel fortælling, der stod for skud.

Har du set "W."? Den synes jeg, er et fint eksempel på, at man sagtens kan lave en upolitisk filmatisering af en præsident, hvis embede ellers var ét stort politisk tag-selv-bord.

Men altså, en mand som Stone der er så klar i spyttet i ethvert interview, han har givet - især om sine politiske overbevisninger - synes jeg ikke skal lynches for at tillade sig at lege med sandheden på film.

12/06-16Toppen af stenen
Lige en parantes:

Nu har jeg fået lyst til at gense filmen!

12/06-16Toppen af stenen
Os' "maj";-)

13/06-16Toppen af stenen
Hvordan gennemgik landet et nervesammenbrud? Hvad med opdyrkningen af aktivisme i miljøforeninger, antikrigsbevægelser, kvindeforeninger og borgerrettighedskampe, der opnåede signifikante resultater med henblik på indflydelse og udvidelse af den kollektive bevidsthed på disse punkter, hvilket især nordpå var med til at accelerere de sidste store reaktionære løsrivelser, og udforme deres nuværende samtid. Efter 60’erne ville man aldrig bare have kunne invadere et suverænt land uden folkelig protester, såsom Kennedy gjorde

JFK er jo heller ikke en bevidst politisk film. Det er en thriller. Men præmissen for dens politiske mytologi er - uagtet intentionen - indoktrinering. Altså den forudsætter jo et larmende kalkulerede billede af Kennedys monumentale karakter støbt af en progressiv rygrad, ellers ville dramaturgien også have savnet sin legitimitet og konflikt, ikke sandt? Det er værd at resonere lidt over, hvorfor det overhovedet er så interessant hvem der myrdede Kennedy, som alligevel burde have stået foran en international krigsret i en bedre verden

”W.” er ganske rigtig en mild og underspillet komedie, men andet havde også været at sparke til én der lå ned, eftersom W. jo er en moralsk og komisk piñata. Men det er også et spørgsmål om stil og image, for politisk er han jo ikke substantielt anderledes fra sine forgængere og efterfølger. Hist og her var den politisk ladet, eksempelvis i portrættet af Colin Powell

13/06-16Toppen af stenen
pinhead og Thomas:
Go for it! :-)

Mirza:
Landet var splittet til atomer pga. Vietnam-krigen, halvanden præsident blev myrdet foran rullende kameraer, og når man så mister den største borgerrettighedsforkæmper-skikkelse af dem alle (Dr. King) midt i alt dette vanvid, så vil jeg betragte det som et regulært nervesammenbrud. At udvidelsen af den kollektive bevidsthed OGSÅ var en del af perioden, har jeg ikke benægtet. Og vil det heller ikke. Men altså, tilbage til filmen....

"Men præmissen for dens politiske mytologi er - uagtet intentionen - indoktrinering".

Jeg synes ikke, "JFK" er indoktrinerende, men jeg synes netop intentionen er ret afgørende, hvis dette er din anklage. Min pointe var blot, at ud fra et helt strengt faktuelt perspektiv er det svært at hidse sig op (i hvert fald for mig), da filmen er blevet endevendt her, ikke mindst lige før og lige efter den udkom. Men klart, hvis du dybest set ikke finder det interessant, hvem der myrdede Kennedy, så kan jeg godt se, det må være en lang film for dig ;-)

14/06-16Toppen af stenen
Ja, landet var splittet. Det markerede et paradigmeskift i befolkningsopinionen, hvis frugter man ser i dag, hvor eksempelvis omfanget af antikrigsaktivismen mod Irak-krigen var historisk. I starten af 60’erne skulle Chomsky have politibeskyttelse hvis han skulle holde universitetsforedrag imod krigen, hvilket ændrede sig hastigt i samme årti

Hvis nogle absolut skulle være medtaget af et regulært nervesammenbrud, så må det have været de sodsværtede rester af Indokina. Eller Cuba, hvor Kennedy efter få måneder i Det Hvide Hus og efter nederlaget med Svinebugtinvasionen, beordrede og tilskrev broren (var han ”halv-præsidenten”?), at bringe “the terrors of the earth” til Cuba, der udover et årsbudget på 50 millioner dollars omfattede bombningen af hoteller og industrianlæg, synkning af fiskerbåde, forgiftning af afgrøder og kvæg, forurening af eksport af sukker etc. Eller resten af Latinamerika. Kennedy ændrede i 1962 det latinamerikanske militærs mission fra "hemisfærisk forsvar" til "intern sikkerhed", hvilket betyder krig mod den domestiske befolkning. Charles Maechling, der ledte US counterinsurgency og intern forsvarsplanlægning fra 1961-66, beskrev kortfattet Kennedys beslutning som et skift fra tolerance "af grådighed og grusomhed af det latinamerikanske militær" til "direkte medvirken" i deres forbrydelser, til amerikansk støtte til terroriserende udryddelsestropper

Noget kan jo sagtens være indoktrinerende eller racistisk uden afsenderen nødvendigvis er bevidst om det. Stone har jo ikke tænkt, at han skulle ud og hvidvaske Kennedy-administrationen med en patosfyldt vinkling. Han har sandsynligvis selv foruden det kritiske indblik været forført af et politisk narrativ, samt stimuleret af mytologiseringen, og har derved subtilt reproduceret en ret fingerede udlægning af præsidenten

Næ, den var ikke for lang. Det var kompakt teknisk underholdning, som vellykkede thrillere jo oftest er. At selve plottet - som angivet fra starten - næsten er frit opdigtet, er også underordnet og slet ikke det min kritik primært berøre

14/06-16Toppen af stenen
Det må da snart blive til gensyn med JFK.

14/06-16Toppen af stenen
Mirza:
"Mit nervesammenbrud er større end dit!" :D

Og ja, broren var den halve præsident, og der kan man virkelig tale om et nationalt sår, der var på vidt gab, da han døde. Det er en kendsgerning, som vi ikke kan ændre på, uanset hvor mange storpolitiske uhyrligheder vi lister op. Fordi man foragter et lands politiske handlinger, kan man jo godt sætte sig i deres sted, når landet sørger kollektivt. Det kaldes vist empati. Du insisterer på at snakke om realpolitik, og det er helt fint, men det er altså filmen, jeg er her for.

"Han har sandsynligvis selv foruden det kritiske indblik været forført af et politisk narrativ, samt stimuleret af mytologiseringen".

Jeg tror, han har været forført at sit eget narrativ. Altså, "Hvem myrdede Kennedy?". Og det mytologiserer han så på film. Han er tydeligvis besat af spørgsmålet, og det er der kommet en fantastisk underholdende film ud af. Det glæder mig, at du trods alt anerkender det midt i historietimen ;-)

Adis:
Det glæder mig at høre! Jeg napper sgu også et gensyn snart, tror jeg.

14/06-16Toppen af stenen
Når præsidentembedet tages ud af kontekst, både forventninger, kulturelt og historisk spinnes der også nemmere negativt. Det ændrer ikke på at det er Stones årti og filmen er skabt udfra disse følelser.

14/06-16Toppen af stenen
Emil:
Det er en film der tager udgangspunkt i en politisk vinkel fra den forankrede virkelighed, nemlig præmissen, framingen, antagelsen og forudsætningen - for nu at bruge filmens retorik - at Kennedy var symbolet på en ny frihed i 60’erne, hvad end det betyder. Det er jo i modsætning til Kennedy-mordet, ikke endevendt. Så ja, selvfølgelig ”insisterer” (ville nok selv bruge ordet ”påminder”) jeg, at man bør reflektere lidt over skæbnerne som Kennedys politiske hjul kørte langt ud over afgrunden, og kostede God knows hvor meget destruktion og sorg. Det kaldes vist empati

Citatet "To sin by silence, when we should protest, Makes cowards out of men." af Ella Wheeler Wilcox, åbner i øvrigt filmen, som jeg da også selv er ved at gense

Selvfølgelig var landet indiskutabelt ramt af sorg, men deres sentimentale forhold til ham er værd at sætte spørgsmålstegn ved. Omtrent af samme skeptiske årsag, at man fnisede lidt af den nordkoreanske tsunami af tåre og torden af gråd, dengang deres store leder, Kim Jong-il, døde

Derudover så var det første jeg skrev, trods alt en teknisk og dramaturgisk anerkendelse af filmen, så is på ;-)

14/06-16Toppen af stenen
Mirza:
Jeg vil nu stadig mene, du "insisterer", når nu du følger trop med at drage paralleller til Kim Jong-il. Men fint nok - vi er jo enige om det reelle politiske billede af J.F.K. kan jeg efterhånden konstatere. Jeg ville blot hellere have debatteret de kunstneriske kvaliteter i filmen. For at der skabes en illusion, er der jo ingen tvivl om - men MÅDEN Stone skaber den illusion på, således at selv den mest morgensure fakta-rytter er 'in it for the ride' er altså fantastisk, hvis du spørger mig.

But well played :-)

14/06-16Toppen af stenen
Dens tekniske kvaliteter er der vel også bred konsensus om herinde :-) Hvilket næsten burde give den et ekstra point!

Min analogi med Kim Jong-il, skulle blot illustrere kontrasten mellem vores egne subtile indoktrineringsmekanismer, og et åbenlyst propagandaapparat som Nordkorea, samt at man derfor burde tage sig et ekstra sobert kig, når vores store ledere eller 'Camelot' (som Jaqueline K. framede ham i Life Magazine) fremmaner disse udødelige renomméer af mytologisk stof

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.