Kærlighed på film

18/06-16Kærlighed på film
Nu kom der en opfordring fra Wayne om at vi alle skal bidrage til at skabe gode debatter med mere. Synes vi har været igennem så mange gode emner og snakke på det sidste og der kommer sikkert flere. Men lidt forsigtigt prøver jeg lige, om jeg kan kickstarte en. Jeg har med vilje taget en som jeg ikke så ofte føler vi snakker om. Det skyldes måske interesse og fokus, så hvis debatten dør inden den kommer i gang, påtager jeg mig det fulde ansvar:

Ofte hører man at kærlighedsfilm kaldes eller betegnes kvinde- eller tøsefilm. Givet der findes en del lyserøde candyflossfilm der åbenbart mest tiltaler hunkønnet. Men når det er sagt, hvad så med os mænd? Kan vi lide kærlighed på film, altså kærlighedsfilm og hvilken er jeres favoritter og hvorfor?

Nu er det måske svært at trække en grænse for hvad en kærlighedsfilm er, da der er et kærlighedstema i så ufatteligt mange historier. Men jeg tænker på film hvor kærligheden er det bærende element af fortællingen, om hvilken vores hovedpersoner drejer.

Det kan være film som "Gone With The Wind" eller "Blue Valantine". I øvrigt begge titler jeg værdsætter højt. Eller det kan det for mig, være sådanne titler. Har i nogen favoritter?

I skal nævne 4 i elsker, vil anbefale og som i rater højt:

Lady and the Tramp (1955)
Kun tegnefilm kan slippe af sted med at være så patossukkerfyldte som denne perle fra Disney er. Men den rammer mig bare, som en helt forrygende sød historie. Måske er det gadedrengen i mig, der relaterer til "vagabonden" der scorer den søde pige, lady:-)

Rocky (1976)
Er det ikke mere en boksefilm? Jo måske, men for mig har det altid været den varme menneskelige historie om to skæve personligheder, tæt på samfundets bund, der har båret denne smukke fortælling om underhunden der beviser sit værd, da kærligheden melder sig.

Revolutionary Road (2008)
Jeg har nok aldrig følt mig så udstillet som da jeg så instruktør Mendes psykologisk fremragende film i biografen. Der var så mange små detaljer, der ramte alt for tæt.

Big Fish (2003)
Filmen hvor det drejer sig om både kærligheden mellem far og søn og mellem forældre, er vokset og vokset for mig og særligt da jeg mistede min far kun 64 år gammel, tilbage i 2011 steg filmen til en af mine favoritter. En sikker tåreperser her HVER gang!

Det var mine. Jeg kunne sikkert nævne flere og andre, der står stærkt. Men det er dem jeg har valgt at smide lige nu og her:

18/06-16Kærlighed på film
1) Eternal Sunshine of the Spotless Mind
2) The Hustler
3) Lost In Translation
4) Before Sunset/Sunrise
5) The Graduate

Hov, det blev til 5.

18/06-16Kærlighed på film
Gode titler, selv om jeg ikke er så betaget af den første Before film, som jeg var af dens efterfølger.

The Hustler har jeg egentlig ikke tænkt som en kærlighedsfilm i den forstand. Men fremragende film.

Synd du ikke lige gad smide et par ord til hver film. Det ville gøre det lidt sjovere:)

Jeg vil lige nævne, at mine er ikke i prioriteret rækkefølge. Den er tilfældig.

18/06-16Kærlighed på film
The Hustler er jo en tragisk kærlighedshistorie og poolspil danner blot rammen. Synes jeg. Mesterligt spillet og ingen har en karisma som Newman. Lige min kop te.

Sunrise/Sunset
Instruktør Linklater rammer en herlig, løssluppen stemning med skarp dialog, som ofte er filosofisk funderet, men altid på en jordnær facon. Ekstremt godt spillet og bare en film jeg hygger mig med, når to personer vi følger er så herlige sammen.

The Graduate
Fræk og for sin tid sikkert kontroversiel. Men det er instruktørens kendetegn og dialogen er virkelig god. Så den skal på listen.

Lost in Translation
Ikke drevet af det store plot. Men den rammer en enestående stemning af ensomhed, hvor man virkelig kommer flot ind bagom to ensomme sjæle og så efterlader slutningen stof til eftertanke. Stor følelsesmæssig film.

Eternal Sunshine of The Spotless Mind
Sprudler af liv og kreativitet. En instruktørmæssig bedrift at være i stand til at holde styr på sagerne på den måde, som ser legende let ud. Perfekt spillet og igen masser af følelser, saft og kraft. En klassiker.

18/06-16Kærlighed på film
'amen du skal skam ingen modargumenter høre om Hustler:-D

Eternal Sunshine of the Spotless Mind rammer mig lige så meget på dens "budskab" om eller dybere forståelse af kærlighedens væsen.

19/06-16Kærlighed på film
Rigtigt godt emne, Thomas - godt initiativ ;-)

THE DEER HUNTER - En krigsfilm som kærlighedsfilm? Ja, jeg mener at filmen bæres af kærlighed - "broderkærlighed" - især. Men også De Niro/Streep/Walken forholdet er centralt. Jeg så filmen første gang i biffen som 15 årig - og bliver altid berørt når jeg hører titelmelodien.

GREASE. Den bedste musical på film om kærlighed - og så fandens veloplagt, at jeg aldrig bliver træt af den.

TITANIC. Et oplagt valg - men Cameron skal have store points for at trække en hel verden gennem manegen, og få dem til at tude på samme tid. Jeg var en af dem.

SLUMDOG MILLIONAIRE. I høj grad en film om kærlighed - også til Indien, på godt og ondt.

GRAN TORINO. Clint'ens kærlighed til publikum - og vores til ham, kulminerede i den grad i en film hvor det ikke var hos familien han fandt sin næstekærlighed, men hos de skævøjede naboer. Genialt soundtrack filmen slutter på.

Jeg var lige ved at fortsætte listen til

MONSTER'S BALL (2002)

Og kunne sagtens fortsætte - men jeg holder mig til de 5 :-) - hov og så ser jeg at jeg allerede var langt over - det skulle kun have været 4. My bad.

19/06-16Kærlighed på film
Det er sgu sjovt, hvordan vi definerer kærlighedsfilm så forskelligt. Gran Torino + The Deer Hunter vil jeg godt nok ikke putte i denne kategori. Måske skulle tråden hedde "bedste romance" film? Jeg er dog enig i, at The Deer Hunter er et regulært mesterværk.

19/06-16Kærlighed på film
Det var da om ikke andet lidt alternative titler emnet taget i betragtning Wayne. Jeg ville nok heller ikke definere et par af dem som dette. Men jo sjovt at se hvordan og med hvilket fokus folk ser bestemte film. Som sagt er der jo næsten kærlighed i alle film, men Deer Hunter er for mig mere et mesterværk om traumer og i bedste fald krigen der ødelagde drømmene om kærligheden osv.

Om jeg synes jeg burde have kaldt det "romance" eller "romantiske" ved jeg ikke helt. Det forudsætter vel næsten at der så er en form for nærmere defineret romantik i filmen. I film som "Blue Valentine" eller "Revolutionary Road" er der vist ikke meget romantik (men selvsagt har der været en form for romance mellem personerne, som må være et fundament at bygge på). Men det er i den grad film om kærlighed. Tabt kærlighed, ulykkelig kærlig og kærlighed der er kørt helt skævt.

Angående antal film, havde jeg selv skrevet 5 og var ved at finde dem frem. Men for at forsøge at skære skarpere, besluttede jeg mig for 4:-) Jeg var jo så også så "fræk" at nævne to film før listen;-)

20/06-16Kærlighed på film
AB/Thomas

Tjae - Rocky var heller ikke oplagt en kærlighedsfilm for mig - og heller ikke Big Fish, som jeg mere ser som et herligt eventyr.

The Hustler var heller ikke oplagt for mig.

20/06-16Kærlighed på film
The Deer Hunter - knust eller umulig kærlighed er noget af det der gør mest ondt, og for mig er filmen båret af kærlighed til det nære samfund, vennerne og fædrelandet. Men det er kontrasterne som gør det til en fantastisk film.

Nu har jeg jo taget fra min øverste hylde - men jeg er da ikke bange for at nævne film fra den romantiske etage, som jeg også har set med stor fornøjelse;

The Notebook
Den fabelagtige Amelie fra Montmartre
Silver Linings Playbook
Søvnløs i Seattle
Pretty Woman
Moonrise Kingdom
Fire bryllupper og en begravelse
Brokeback Mountain
Roman Holiday
Bridget Jones' dagbog
Soning

Bare for at nævne et par stykker

20/06-16Kærlighed på film
Spændende tråd! Og meget svær at begrænse sig.

Before-trilogien og Eternal Sunshine… er utvivlsomt retmæssige kandidater, men siden de er nævnt, tænker jeg at kaste andre titler ud, der for mig er de helt store kærlighedsfilm


True Romance
En fantasi, men en total opslugende og endeløs seværdig fantasi. I True Romance lægges den store kærlighed frem lige med det samme (”Clarence… and I feel really goofy saying this”), og må gennemgå de vildeste trængsler, hvoraf overfaldet på Arquettes karakter klart er det mest ubehagelige og uafrystelige, før kærligheden efter et af filmhistoriens bedste shoot-outs endelig kan eksistere smukt og rent med den nedadgående sol. Den store filmkærlighed, og dog, for som Alabama så fantastisk tvetydigt siger, ”I tell him of how I would want to die, but that the anguish and the want of death would fade like the stars at dawn, and that things would be much as they are now. Perhaps.” Kærligheden går også igen i den ikoniske scene mellem Dennis Hopper og Christopher Walken hvor det først var ved det tusinde syn for er par måneder siden, at jeg opdagede, at hele scenens fundament er er Hoppers kærlighed til sin søn. True Romance, bestemt, og også min yndlingsfilm gennem alle tider.

Cast Away
En film om en kærlighed, der ikke blev til noget, her afbrudt af et flystyrt. Det er fuldstændig opslugende at følge Tom Hanks’ overlevelse, men ligesom hans stædige kamp udspringer heraf, så er det også kærlighedshistorien, der er den store, emotionelle rygrad i Cast Away. Scenen i starten, hvor Hanks og Helen Hunt danser til lyden af en printer, er noget af det mest romantiske, jeg nogensinde har set. Og deres sammenkomst i filmens slutning, i hendes hjem, er fuldstændig hjerteskærende. ”You have to go home” er de sidste ord imellem dem. Et hjem, som ikke er med ham. Cast Away er en af filmhistoriens mest rørende og underspillede kærlighedstragedier.

Roman Holiday
Indenfor den romantiske komedie-genre er Roman Holiday utvivlsomt et hovedværk. Vidunderlige karakterer, man vitterligt håbet det bedste for. Et skarpt manuskript suveræn iscenesat af William Wyler, mens Audrey Hepburn og Gregory Peck er fantastiske i hovedrollerne. Alt spiller formfuldendt hele filmen igennem, men det er den slutning, der gør Roman Holiday absolut mindeværdig. Den helt rigtige slutning, hvor de ikke får hinanden, men stadig har præget hinanden for resten af livet. Den perfekte blanding mellem bitter og sødme og rørende som bare pokker. En tidsløs kærlighedsfilm fra det gamle Hollywood.

Jackie Brown
Under krimiintrigerne og Samuel L. Jacksons velsagtens karrierebedste præstation, så er Jackie Brown en vildt moden og smuk fortælling om en midaldrende kvinde og mand, der forelsker sig, men slutteligt ikke kan få hinanden. Igen en film om en kærlighed, der ikke bliver til noget, her dog mere selvforskyldt end i Cast Away. Robert Forsters forståelige betagelse af Pam Grier er vildt rørende og skrøbelig, hans handlingsstræk for hende spændende at følge, og så giver Tarantino det emotionelle nådesstød i slutning, hvor Forster i undertonerne selv siger, at de ikke kan være sammen, lige meget hvor meget de begge ønsker det. Jackie Brown er Tarantinos mest følelsesladede film, og manden håndterer kærlighedsvinklen på helt unik og uforglemmelig vis.


Man får lyst til at blive ved og der er ti film mere der skal nævnes, for at give et bare nogenlunde retfærdigt billede af kærlighedsfilm, men må jo holde mig til reglen om fire.

20/06-16Kærlighed på film
Endnu en god tråd (det er jo ikke til at følge med herinde for tiden!). Men kærlighed på film....den er sgu tung. Hvor begynder man, og hvor slutter man? Det skal ikke forhindre mig i at lege med. Og spillereglerne skal jo overholdes, så her er fire romancer, der skildrer kærlighed vidt forskelligt, men som har det tilfælles, at de hver især rørte mig dybt. Både første gang og efterfølgende.

Moonrise Kingdom (2012)

Den første kærlighed.

En ualmindelig sød fortælling om to unge rebeller, der oplever den der allerførste (ikke-seksuelle) kriblen i maven, som er lige dele spændende og forvirrende. Selvom jeg aldrig har været spejder, så var der så mange klokker der ringede, da jeg så Wes Andersons uskyldsrene og vidunderlige barndomstur.


Once (2007)

Den spirende kærlighed.

En skøn irsk godbid om den stille romance. Kendte intet til den - den kom uforudset ind fra højre og efterlod mig i tårer. Muligvis på grund af min kærlighed til musik. Mødet opstår nemlig derigennem, alt imens deres kærlighed til hinanden bygger videre på tonerne. Og så er der en helt fantastisk autencitet i de to amatørskuespilleres præstationer.


Moulin Rouge (2001)

Den spektakulære kærlighed.

"Jeg orker den sgu ikke". Heldigvis lyttede min kammerat ikke til mig og fik den hevet ned fra hylden og trumfet igennem, tilbage i sommeren 2002. Vi kendte ikke engang hinanden så godt endnu, men han var ustoppelig. Selvfølgelig. En totalt opslugende filmisk energi kombineret med et kærlighedseventyr, der er lige så 'tæt på', som det er bombastisk. Således blev et kammeratskab til et venskab efter et par timer.


Brokeback Mountain (2005)

Den svære kærlighed.

I bund og grund en af de reneste kærlighedshistorier, jeg nogensinde har set (og også en af de hårdeste). Ang Lee formår ikke alene at udviske grænserne uden man bemærker det, han giver samtidig en forbandet stærk påmindelse om, hvor lidt vi skal tage kærligheden for givet. Heath Ledger er ubærligt god.

21/06-16Kærlighed på film
Don;

Fede titler! Og jeg kan følge dig hele vejen - selvom det halter mest for mig med Jackie Brown, så kan jeg sagtens se din pointer. True Romance er umiskendeligt Tarantinos historie - og min favorit blandt Tony Scott's film.

Cast Away, Hanks overlever kun på grund af dyb kærlighed, og det er netop den manglende forløsning som hæver filmen til noget større.

Roman Holiday - der er ikke lavet mange film i den klasse og med den gnist.

Kurtz;

Fine titler, som jeg også selv sætter højt - bortset fra Moulin Rouge, som er flot. Men jeg finder at Baz Luhrmann er lidt for skinger i sin fortællerstil.

21/06-16Kærlighed på film
Jackie Brown er kun blevet bedre med årene. Den er cool. Og dejligt at QT også kan være underspillet. Cast Away er fin. Er ikke den store fan af Zemeckis.

21/06-16Kærlighed på film
Wayne: Synes også det var fint og du begrundede jo hvorfor Deer Hunter blev set med sådanne øjne hos dig. Det kun dejligt med nye vinkler, andre tanker og alternative tilgange, så vi ikke bare alle er enige. Se, det ville nemlig hurtigt blive kedeligt (hvad jeg er sikker på du er enig i)

Rigtigt fede titler don. Som jeg skrev på sms, ville jeg jo have troet du havde Harold and Maude på listen. Den kunne da være en kandidat for dig, kunne den ikke? True Romance har det næsten i titlen, at den hører til her. Jeg har aldrig selv været oppe og ringe som du over den, selv om jeg finder den god, men fedt at se den begejstring du har for den. Det kan jeg sætte mig ind i:-)

Godt at se Cast Away her, og som en film om tabt kærlighed og som alligevel er redningen, selv om Hanks jo så aldrig helt finder hjem. Egentlig en dybt tragisk film nu jeg tænker over det. Jeg havde nok ikke selv tænkt på den til listen her, men du har jo helt ret og en fantastisk film, enig!

Jeg er glad for du nævner Roman Holiday. Blandt romantiske komedier er den, for at bruge et anmelder citat (som jeg vistnok engang har læst i forbindelse med bogen "Den Uendelige Historie"): - En hval blandt småfisk i et stort hav. Og nu glæder jeg mig til snart at få genset Jackie Brown.....

Kurtz: Ligeledes fede titler og endda uden genbrug for hvad der er skrevet tidligere i tråden af titler. Moulin Rouge tog mig med storm dengang jeg så den i biografen og jeg måtte gense den et par dage efter. Den var vild, den var anderledes og den var noget nyt for mig på det tidspunkt. Den var en af de titler jeg selv tænkte om den burde med. Jeg sprang den over, da jeg måske tror (tror, så jeg ved det ikke) at tiden har indhentet filmens opulente stil, så jeg i dag ikke vil finde samme glæde i den. Jeg tror såmænd nok jeg vil finde den god, men ved ikke om jeg ville være helt deroppe, som jeg var dengang. Den var en stor oplevelse, som jeg mindes med glæde. Også det første gensyn i hjemmebiografen holdte. Men ved ikke nu. Jeg har den liggende på BD, men har lidt undgået den.

22/06-16Kærlighed på film
Dette filmiske tema må jo nødvendigvis være et opgør med idealet, et opgør med tanken om den romantiske kærlighed, et opgør med det lette liv:
La Dolce Vita
Gone With The Wind
Waterloo Bridge
Dolls (Kitano)

Men også at kærligheden findes gennem hårdt arbejde, tab og en række nederlag:
Rød
Gilda
Smoke
Manden Uden Fortid

23/06-16Kærlighed på film
Sandman;

Spændende valg - Waterloo Bridge fra 31 eller 40?

24/06-16Kærlighed på film
Sandy: Ja hvilen version? Har du i øvrigt set dem begge? Hvad med Gaby, har du set den?

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.