5 bedste af årtiet indtil videre

19/06-165 bedste af årtiet indtil videre
Giv jeres bud. Mine bud kommer senere på dagen, da jeg var klodset og fik lortet slettet.

20/06-165 bedste af årtiet indtil videre
Sikke en opgave at få stillet, det kræver jo at man går filmene igennem år efter år. Jeg har sikkert glemt et par stykker – men her var mit udgangspunkt.

2010

Inception
Kick-Ass
Biutiful
A Single Man

2011

The Artist
Drive

2012

Looper
Hushpuppy
Django Unchained
Life of Pi

2013

Rush
Blue Jasmine
Oblivion

2014

Kvinden der forsvandt
Captain America; The Winter Soldier
A Most Violent Year
Birdman
Wild Tales

2015

Mad Max: Fury Road
Room
The Revenant
Ex Machina

Og her min konklusion.

Mine 4 første valg, var ikke så svære – men den 5 var en hård, indre kamp ;-)

1. Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)
2. Inception
3. Life of Pi
4. The Revenant
5. Mad Max; Fury Road

Birdman – kort sagt et mesterstykke, med brilliante præstationer af samtlige medvirkende – fantastisk lyd, fantastiske billeder – fantastisk instruktion. En film som virker som om den er lavet i et take. En kraftpræstation som gør den til en af de bedste film, nogensinde.

Inception – En af Nolans allerbedste. Fantastisk ide, fantastisk udført – fantastiske billeder. Den har et par huller, men jeg elsker når jeg sidder med spørgsmål efter en film – og at der ikke er et entydigt svar.

Life of Pi. Igen et sandt billedværk, som kræver fuld koncentration – og man får først fuldt udbytte anden gang, den ses.

The Revenant. Fantastiske billeder, igen – jeg følte at jeg deltog i filmen, så live-action er den lavet. Dog skinner det en smule igennem at det var år 2 på det helt høje niveau (hvilket i sig selv burde være umuligt), og det gav et par nemme løsninger – men afgjort blandt Iñárritu’s helt store.

Sidste film var sværeste valg. Men George Miller’s comeback til Mad Max var så overbevisende flot, at jeg ikke kunne komme udenom at tage den med på min liste. Historien er ikke det store, men det er præstationen og den visuelle opfindsomhed. Mest en oplevelse, som ikke kræver den store tankevirksomhed.

Tankevækkende at jeg ikke har fundet en film fra 2016, som jeg fandt værdig til at skulle med i basislisten...

20/06-165 bedste af årtiet indtil videre
Jeg ser bort fra dokumentarfilm og forholder mig kun til spillefilm.

5) The Place Beyond the Pines
Jeg er vild med instruktør Derek Cianfrance. Hans film er så kraftfulde følelsesmæssig, uden en eneste falsk note. De besidder en rå kvalitet, som slår benene væk under mig. Denne er på alle måde en dybt ambitiøs, ukonventionel film, som nogen ville kritisere for "vil for meget" men så godt som den er udført, vil jeg hellere rose den for at skille sig ud på den bedst tænkelige måde. Jeg er spændt på hans næste film.

4) Interstellar
Chris Nolan's stort opsatte rumepos er absurd ambitiøs, grænser til det overambitiøse, men han når ind til kernen af menneskelige følelser kombineret med interessante teorier og koncepter om ormhuller, tid og rum m.m. som efterlod mig stimuleret i lang tid. Dilemmaet er interessant. Menneskets overlevelse eller gensyn med børnene? I vor søgen efter svar i verdensrummet, retter Nolan blikket tilbage mod os selv, vores intelligens, kærlighed og evner til at sikre, vi overlever. Smukt. Det oprindelige manuskript havde ellers fremmede væsner, som Nolan skrottede.

3) The Master
Stærkt fascinerende drama om to vildt godt spillende herre, Phoenix og den nu afdøde Hoffman. Den borer dybere i utilgængelige psykologiske lag, som fascinerer og udfordrer tilskueren. Det er ikke kun intellekt den fodrer, men også en følelsesmæssig stærk film.

2) The Tree of Life
Det er slående, hvor ambitiøs og spektakulær denne film er. Det er en af de sjældne gange man tænker, om instruktøren er større end filmmediet, men når Malick samtidig demonstrer, hvad billeder og lyd kan, så rækker filmmediet ganske fint. Det er sikkert ikke en perfekt film, det kan ikke lade sig gøre med så store armbevægelser, men det er stadig mesterens værk. Min favorit er stadig The Thin Red Line men denne her kommer tæt på og en der blot vokser sig større med flere syn.

1) Birdman
Inarritu udnytter fuldt ud filmmediet og levere en virkelig enestående filmoplevelse, som både er sjov, tænkende, original og hammer godt spillet. Den besidder en dybde og flere lag, som holder til adskillige gensyn. Fuldendt mesterværk.

Der var en del boblere.

21/06-165 bedste af årtiet indtil videre
AB; Glad for at vi er enige om førstepladsen - absolut fine film på din liste, selvom dine fire nederste ikke er blandt mine absolutte favoritter så var de en oplevelse at se.

Jeg er spændt på at se om andre er enige med os i Birdman's suveræne status.

21/06-165 bedste af årtiet indtil videre
Det skal så lige siges at listen er (en smule) i tilfældig rækkefølge. Ikke at den ikke kunne se sådan ud, men det er svært.

21/06-165 bedste af årtiet indtil videre
Mange andre er enige med jer, hvis jeg skulle dømme ud fra hvad jeg samler op fra andre filmfans. Jeg er dog ikke andre, så hos mig har den ikke denne status. Jeg fandt den god, endda rigtig god, men ikke en film der kom ind og rørte mig dybere. Der er sikkert masser af stof at tage fat i, den er originalt fundet på og iscenesat og teknisk lækker. Men den bulder derudaf uden stop, bom bom bom hamrende pointerne ind, om end begavet og innovativt, uden meget tid til eftertanke.

Eller det var sådan mit første indtryk af filmen, det jeg har taget med mig. Jeg medgiver den fangede mig intellektuelt og det jo fedt, men efterfølgende har den intet spor satte i mig. Desværre:-/ Så om den ville ende blandt de 5 bedste indtil videre ved jeg ikke helt. Den ville være en bobler, medgivet, men nok ikke nærmere end det.

21/06-165 bedste af årtiet indtil videre
Kommer du ikke med din top 5?

21/06-165 bedste af årtiet indtil videre
Jeg skal nok se om jeg kan grave titlerne frem jo:-)

Men jeg er jo alt for mainstream Blockbuster underholdningsfan til jer hoveder;-P Sagt i sjov (så ingen tror noget forkert hvis kommentaren kan misforstås:-)

21/06-165 bedste af årtiet indtil videre
Skal det være biograffilm, eller må det også gerne være Tv-film/mini-serier?

21/06-165 bedste af årtiet indtil videre
Kun spillefilm.

21/06-165 bedste af årtiet indtil videre
Alrighty:-) I'll be back......Nu er titlerne da fundet frem. Så skal de bare lige prioriteres (der er jo ret mange titler trods alt)

Edit: Jeg kan se jeg nok heller ikke har nogen mini-serier/Tv-film der ville ende blandt de 5 bedste. Jeg har dog et par stykker eller noget, som trods alt er tæt på. Tv-serier er så en helt anden snak, så dem ville jeg også udelukke.

21/06-165 bedste af årtiet indtil videre
True Detective ville komme på min :)

Men kun spillefilm. Vi kan lave anden tråd om tv serier.

21/06-165 bedste af årtiet indtil videre
Også på min. Kun første sæson dog. De er heldigvis afsluttende, så der ingen sammenhæng er. Derfor er TD også mere en mini-serie synes jeg! Synes så også der er forskel på mini-serier og så fortløbende serier der kører i flere sæsoner. Derfor var jeg i tvivl om de mini-serier og/eller Tv-film skulle med her.

21/06-165 bedste af årtiet indtil videre
Thomas; Der er ikke nogen holdninger som er mere rigtige end andre - hvis Dum og dummere 2 er det bedste som årtiet har frembragt, så er det helt fair 😀

21/06-165 bedste af årtiet indtil videre
Wayne: Så kender du ikke AB, ha ha ha:-P

21/06-165 bedste af årtiet indtil videre
Så længe du ikke har Battleship på, så går det nok :)

21/06-165 bedste af årtiet indtil videre
Transformers 4?

21/06-165 bedste af årtiet indtil videre
Kom så igang

21/06-165 bedste af årtiet indtil videre
Ja ja ska' nok Yvonne;-)

22/06-165 bedste af årtiet indtil videre
A-kæden
Inception
Frances Ha
The Woman In Black
The Wolf Of Wall Street
The Trip

B-kæden
The Riot Club
Skyfall
Adele
Boyhood
Source Code

22/06-165 bedste af årtiet indtil videre
Phew ... Quite a challenge.

(vilkårlig rækkefølge)

1. Mad Max: Fury Road
2. Django Unchained
3. Gone Girl
4. Ex Machina
5. The Revenant

23/06-165 bedste af årtiet indtil videre
1. Oslo 31. August
2. Interstellar
3. Vintersøvn
4. The Tree of Life
5. The Social Network

'The Master', 'Inception', 'Om guder og mænd', 'The Revenant', 'The Spectacular Now' og 'Boyhood' kommer lige uden for

23/06-165 bedste af årtiet indtil videre
Ingen uddybning Rasmus? Det ligner ikke dig at være luddoven :)

23/06-165 bedste af årtiet indtil videre
I ikke prioriteret rækkefølge:

The Revenant (2015)
Jeg har hørt enkelte udtale sig kritisk om at der ikke er noget mere eller dybere i denne film. I så fald må jeg atter konkludere at det må være hvad man som modtager kommer med. I hvert fald fik jeg masser ud af dens på overfladen simple historie. Der var for mig rigtigt meget menneske/natur/tro og psykologien bag i den. Vigtigst af alt, var dog at jeg var forrygende underholdt og fænget af en vildt spændende og ekstrem flot film. Så med eller uden, havde den stadig stået blandt de bedste for mig i år. For mig også instruktørens bedste (jeg medgiver at Birdman er mere original, men for mig er den mindre gribende og kommer ikke så meget ind og rammer mine følelser)

The Avengers (2012)
Det er sjældent at film får mig til at få den følelse som denne gav mig. Den er barnlig på den gode måde. Det var som at være barn igen nemlig og uanset hvor skørt det lyder, kunne jeg nærmest fornemme mig far sad ved siden af mig, som da jeg i min tidligste barndom ofte var med ham i biffen. Jeg elskede at komme i skoven, på stranden osv. Men biografen, hey det var magisk og noget specielt synes jeg og bagefter skulle der så LEGES!!! Det var sådan jeg også havde det efter denne....Perfekt samspil og veltimede replikker og dialogudvekslinger, god action. Synd dens efterfølger ikke kunne leve op til dette.

The Hobbit: The Desolation of Smaug (2013)
Et eller andet sted irriterer det mig, at Hobbit trilogien ikke kan leve op til LOTR, men samtidig må jeg bare erkende at lige denne del her, den underholder mig max hver gang. Den mangler det fine i fortællingen som især første del af LOTR havde. Men hvad gør man, når maven siger YEAH og det hver gang (har set den 3 gange) og jeg elsker at forsvinde i universet:-D

Foxcatcher (2014)
Intens drama på især de indre linjer, suverænt spil og bare en perfekt film noget nær. Den graver og den graver dybt!

Interstellar (2014)
En film så flot og trods mulige svagheder, så ramte den mig der hvor det betyder mest for mig og det var i hjertet på et helt personligt plan. Jeg græd og det ville jeg aldrig have troet at instruktør Nolan ville lykkes med. Det er om kærlighed og det er om en kærlighed større end livet og efter jeg er blevet far har det fået en ny og mere autentisk betydning for mig. Så den har jeg valgt som den 5. film, selv om der kunne have stået mange andre.

Boblere:
L'illusionniste (2010) - Fin lille fortælling, smukt filosoferende.

Nebraska (2013) - Dejlig lidt skæv fortælling

The Broken Circle Breakdown (2012) ved om om jeg ville magte at se den igen. Jeg var som pisket. Sjældent har jeg set så vedkommende melodrama.

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens (2015) - Ikke perfekt, men det er ikke ofte jeg gider se en film 3 gange indenfor få måneder. Jeg elsker universet og har gjort det siden barndommen, så dejligt at se det er på rette skinner. Men lidt mere originalitet i fortællingen næste gang tak.

Mad Max: Fury Road (2015) Feee' action:-) Enkel, på den gode måde. Den ved hvad vi kommer efter og det leverer den bedre end de fleste i genren.

Guardians of the Galaxy (2014) Sjov og megaunderholdende og virkelig godt castet;-)

Ex Machina (2015) - Intelligent og stemningsfuldt dragende.

Sicario (2015) Intens, næsten skræmmende!

Captain America: The Winter Soldier (2014)- Lækker underholdning med lækker gammeldags action i første halvdel.

Whiplash (2014) - Der stilles spørgsmål og det er af de gode, i rigtig godt drama.

The Social Network (2010) - Også et af de her virkelig godt lavet dramaer, med tyngde.

Toy Story 3 (2010) - Åh ja, den barndom, hvor blev den af.

Prisoners (2013) - Moralsk fortælling, voldsomt spændende fortalt.

Drive (2011) - Afdæmpet og råt, foruroligende som stille vand.

Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance) (2014) - Stil over substans måske, men hvilken stil;-)

Shame (2011) - Endnu et meningsfuldt drama, der har noget på hjertet.

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2010) - Overraskende god og lækkert underholdende.

The Master (2012) - Spil i verdensklasse!

August: Osage County (2013) - Familien bag facaden:-)

The Artist (2011) - Sød og opløftende leg med enkle midler.

23/06-165 bedste af årtiet indtil videre
Jeg troede du havde glemt at lave listen, men der blev jeg overrasket :)

Godt at se, at du fremhæver den fantastiske "Foxcatcher". Den er blandt mine boblere. Og ret gode boblere, hvor nogle også ville være mine boblere.......ok, nu vil jeg ikke bruge det ord mere :)

23/06-165 bedste af årtiet indtil videre
Jeg har lige rettet lidt til, hvis du ikke fik set det?

23/06-165 bedste af årtiet indtil videre
Jeg synes, jeg har skrevet ret meget om de film andre steder her på forummet. Det spændende ved disse lister er vel rangeringen og spørgsmålet om hvilke film, der vælges frem for andre (og så er jeg altså lige på arbejde ;)).

Thomas:
'Toy Story 3 (2010) - Åh ja, den barndom, hvor blev den af' - Den glemte jeg selv. Selvfølgelig skal den med. Kæft jeg græd

23/06-165 bedste af årtiet indtil videre
1. Amour
2. The Master
3. La vie d'Adèle - Chapitres 1 et 2
4. Saul fia
5. The Social Network

Andre nævneværdige titler i denne sammenhæng:
Oslo, 31. august
The Look of Silence

24/06-165 bedste af årtiet indtil videre
Thomas;

The Desolation of Smaug er afgjort den bedste i Hobbit serien, og jeg kan sagtens følge dig (og andre) i at det er fantastisk at begrave sig i den verden. Men jeg kommer nok aldrig helt til at tilgive Peter Jackson at han ikke bare lavede en fantastisk film, som kunne have været et mesterværk - i stedet for at pine 3 film ud af en bog som er ca. halv størrelse af en enkelt af de 3 Ringenes Herre bøger. Men del 2 er det tætteste vi kommer på hvordan det kunne have været, og derfor er jeg også glad for at se den.

Foxcatcher har jeg flere gange været lige ved at se - men så har der lige være en anden jeg hellere ville se. Men måske skulle jeg tage mig sammen?

Vildt, iøvrigt - men også fantastisk, at vi allesammen har så forskellige lister over bedste film - selvom enkelte er gengangere.

24/06-165 bedste af årtiet indtil videre
Rasmus: Toy Story 3, men hele trilogien er vitterligt et rørende og voldsomt underholdende kig tilbage til barndommens legeværelse. Jeg var også meget rørt af TS3, som du var:-)

Wayne: Ja selv om jeg ikke kan få nok af Tolkiens univers, så føles Hobitten på film lidt som smør der er smurt ud over for meget brød;-) En lang eller måske max to film. Da jeg for mange år siden (i midten af 90'erne) selv læste Hobitten fandt jeg at den modsat Ringenes Herre faktisk var meget filmisk, fordi den var så simpel og personligt så jeg heller ikke mere end en film ud af fortællingen. Nuvel, Jackson kunne for min skyld have lavet 4 film ud af bogen, hvis bare skidtet fungerede. Jeg var glad for den første, den anden elskede jeg, men efter første syn i biografen har jeg indrømmet haft det lidt svært med Hobitten 3, som vitterligt ikke have meget at fortælle, men mere virkede som en rigeligt langt og lidt cgi tungt klimaks til en film der burde have været kortere.

Foxcatcher burde du kaste dig over nu. Jeg vil nemlig vide hvad du mener om den:-)

Ja, det med forskellige titler på listerne har jeg også tænkt over og det dejligt.

24/06-165 bedste af årtiet indtil videre
Med fem pladser til rådighed er det en grotesk hård opgave at stille, Adis....! Nuvel, jeg leger med og spiller som sædvanlig efter reglerne, selvom jeg kan se det med begrænsningens kunst åbenbart er svært for de fleste herinde :-)

Efter at have slået nok boblere ihjel ender det med:

5) 12 Years a Slave

Da Tarantino lavede "Django Unchained" udtalte han, at Hollywood aldrig havde taget det endelige opgør med deres slavefortid på det store lærred. Det skete så året efter - '12 Years' starter ganske enkelt en tidsregning. Bidende smertefuld men så mange andre ting end det. Steve McQueen instruerer med en sanselighed, der er forbeholdt de allerfærreste.


4) Melancholia

Lars von Triers smukke hyldest til jordens undergang. Samtidig en hyperinteressant film om depression. Der er scener, hvor man virkelig mærker, gennem et nedtonet men fortærende filmsprog, hvordan Justines verden ramler, og senere hvordan hendes omverden ramler det sekund, hun giver slip. Muligvis min yndlingsfilm af von Trier.


3) The Master

En film der stadig vokser, når jeg ser den. Tidsbilledet er i sig selv fantastisk, den scientology-inducerede mytologi er opslugende, men det er fortællingen om en herre og hans tøjleløse og rabiesramte hund, som jeg altid vender tilbage til. Hoffman og Phoenix leverer en af de bedste dobbeltpræstationer i filmhistorien.


2) The Tree of Life

En film der griber efter det allerstørste (life itself) og, på uforklarlig vis, får fat og holder det "nede" lige nøjagtig længe nok til, at vi kan se miraklet foran vores øjne. Ambitiøs udover alle grænser men aldrig i fare for at snuble. Enestående film.


1) Mad Max: Fury Road

Her er hvad jeg nedfældede umiddelbart efter, jeg så den:

"Jeg så rå energi i sin reneste form i går. Jeg så et mirakel. Jeg så Mad Max: Fury Road.

Nu hvor jeg har fået den lidt på afstand, vil jeg gerne hylde denne film, mens jeg børster ørkensandet af mig. George Miller er et geni, og jeg takker filmguderne for, at dette længe ventede fjerde kapitel nu kan skrives ind i historiebøgerne. Spektakulær, halsbrækkende, skingrende sindssyg, rå-flot, poetisk, uforfalsket, ustoppelig, utrættelig....ganske enkelt udenfor galaksen. En cinematisk eksplosion på det store lærred, hvis lige jeg ikke har set, og som efterlader mig i en skøn tilstand af chok og taknemmelighed. Kreativiteten sejrer, og vi vinder."

24/06-165 bedste af årtiet indtil videre
Anything worth doing is worth overdoing;-)

24/06-165 bedste af årtiet indtil videre
Fine bud Emil. Var også meget begejstret for slave-filmen. Den er falmet en anelse og foretrækker både Hunger og Shame over den.

Fedt med nummer 1. Det er jo en cinematisk oplevelse uden lige. Og man må indimellem bare overgive sig totalt, ikke analysere noget og bare nyde rutsjebaneturen.

25/06-165 bedste af årtiet indtil videre
Thomas; Foxcatcher - noteret ;-)

25/06-165 bedste af årtiet indtil videre
fremragende læsning, kurtz! og fra jer alle

spændende at se alle folks lister og den herlige diversitet

25/06-165 bedste af årtiet indtil videre
Så mangler vi fra dig, pus ;)

25/06-165 bedste af årtiet indtil videre
Oslo, 31. August
Hunger
The Look of Silence
Lust, Caution
Un Prophéte

Andre nævneværdige:

The Prestige
4 Luni, 3 Saptamani si 2 zile
There will be Blood
Üc Maymun
Kokuhaku
Little Children
The Place Beyond the Pines

25/06-165 bedste af årtiet indtil videre
Du er lidt rusten Jarl. Flere af titler er jo før 2010 :)

25/06-165 bedste af årtiet indtil videre
Oh! Jeg troede det var fra 2006-2016, my bad.

I så fald må det være:

Oslo 31. August,
The Look of Silence
The Place Beyond the Pines
Kokuhaku
Montage of Heck

Med "La vie d'Adèle", "Bir Zamanlar Anadolu'da" og "Amour" som boblere.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.