Stjernekrigen: MÅ KRAFTEN VÆRE MED DIG FOR EVIGT, GEORGE L...

Stjernekrigen

27/06-16MÅ KRAFTEN VÆRE MED DIG FOR EVIGT, GEORGE LUCAS
Farvel til eventyrets store entreprenør.

Ja, han er altså ikke død - men han er officielt gået på en slags pension. Jeg har kæmpe respekt for manden, som har givet mig, og mange andre, de største eventyr, vi har set på film. De fleste andre eventyrfilm er baseret på historier, som allerede var skrevet som bøger - det særlige ved George Lucas' eventyr er, at de er skrevet direkte til biografens lærred, og det er måske det, der gør, at de fungerer så godt. Man har ikke skullet skære en hæl og hugge en tå for at få det hele til at fungere.

George Walton Lucas Jr. blev født I det herrens år 1944. Egentlig ville han have været racerkører, med den drøm satte en ulykke en stopper for. Det kan man da kalde held i uheld.

Hans anden store interesse, film, førte ham til et studie hos University of Southern California School of Cinematic Arts - hvor han, blandt andre, blev venner med Steven Spielberg.

Efter en første plads ved en studenterfilmfestival blev han hentet af Warner Bros, som ansatte ham som lærling - og koblede ham sammen med Francis Ford Coppola (The Godfather).

Hans første film, 'THX 1138', blev ikke en succes – men modgang var bare en anden vej til at komme videre. Det førte til, at Lucas stiftede sit første selskab Lucasfilm. Ltd. - og lavede sin første succes, American Graffiti.

Som en ægte entreprenør brugte han ikke pengene, men investerede dem straks i sin store drøm - at udvikle et eventyr i rummet! Trods modstand fra mange lykkes det Lucas at overtale 20th Century Fox om Star Wars' potentiale. Det helt særlige ved 'Star Wars' er de nørdede detaljer i lyde og fantastiske rumskibe - og ikke mindst opfindelsen af lyssværd. Ideen med et moderne eventyr med kutteklædte munke, forbundet til en kraft - tilsat prinsesse og ond Kejser - samt en af filmhistoriens værste skurke skabte et uendeligt potentiale.

I stedet for en høj løn, som både instruktør og forfatter, insisterede Lucas i at få rettighederne til merchandise (legetøj, lyssværd - med mere) i forbindelse med filmen - og eventuelle fortsættelser. Det fik han, og grunden til stor rigdom var lagt.

De mange penge gjorde, at Lucas havde en stor frihed til at vælge, hvad han ville lave - og han blev efterhånden mindre instruktør og mere forfatter og producent.

Efter endnu en gigantisk succes med Imperiet slår igen satte Lucas gang i sit andet helt store eventyr - Indiana Jones. Denne gang fik han overtalt sin gamle studiekammerat Steven Spielberg til at instruere, og det var en genial kombination. Lucas evne til at fortælle et medrivende eventyr, sammen med Spielbergs måde at omsætte det til film, skabte endnu en af verdens største kassesucceser.

En af Lucas største forcer har altid været at se muligheder, og han stoppede aldrig en succes - men fandt nye muligheder, og andre platforme at fortsætte og udbygge de store eventyr. Både Star Wars og Indiana Jones har været omsat til tv-serier og masser af computerspil og merchandise.

Sideløbende har Lucas forsøgt sig med andre projekter, og har en lang række succeser som producent – men aldrig noget som kom i nærheden af hans to hjertebørn. Willow og Strange Magic er eksempler på glimrende eventyr, han også har skrevet.

Hvad ikke så mange ved, så var Lucas oprindeligt bagmand for Pixar - et computerstudie han startede op i Lucasfilm, og som han solgte til den arbejdsløse Steve Jobs. Resten er historie...

Lucas har også skabt store landvindinger indenfor lyd gennem et af hans andre selskaber THX. THX blev startet af Lucas, da han ikke syntes, at biograferne var i stand til at få det fulde potentiale ud af lyden i hans film. Efterfølgende er mange biografer verden over blevet THX-certificerede. Logoet og de særlige lydeffekter er også en fast bestanddel, når man ser 'Star Wars' i hjemmebiografen.

George Lucas havde egentlig besluttet, at han ikke ville fortsætte 'Star Wars', men store fremskridt i computereffekter gjorde, at lysten til at prøve kræfter med nye muligheder voksede, og dermed kom endnu en Star Wars-triologi til verden. Egentlig ville han have haft andre til at instruere, men endte med alligevel at sidde i stolen til sidst.

Mange har været fortørnede over, at Lucas flere gange har pillet ved, udviklet på de første film og tilsat nye computereffekter. Personligt mener jeg, at de skal blande sig uden om. Det er hans livsværk, og han har haft alle rettigheder til at gøre med det, som han havde lyst. Det er sikkert de samme, som aldrig accepterede Episode I: The Phantom Menace, som en værdig Star Wars-film og først begyndte at bløde op, da Anakin transformerede til Darth Vader i Revenge of the Sith.

Personligt har jeg været meget tilfreds med både Star Wars- og Indiana Jones-serierne, der har ikke været ret mange fodfejl - men da Lucas og Spielberg søsatte Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, fornemmede man de første sprækker. Filmen kom aldrig for alvor til at funkle - konstellationen Harrison Ford/Spielberg og Lucas virkede simpelthen for gammel og træt. Fortsættelser blev skrinlagt, og nye Star Wars blev endeligt begravet.

Stor var overraskelsen, da også da Lucas pludselig solgte det hele til Disney i 2012. Det har næppe været penge, der har været vigtigst, for dem havde han allerede rigeligt af - men han kunne se, hvordan det var lykkedes for Disney at skabe nyt liv i Avengers, og håbet var nok, at nye kræfter ville kunne videreføre projekterne i hans ånd.

Nu lyder dette næsten, som om manden er død, men han er stadig med på sidelinjen som kreativ konsulent - og det sikrer forhåbentligt, at vi stadig får den der særlige Star Wars feeling "a long time ago in a galaxy far far away".

Desværre var det ikke helt nok, da Star Wars fortsatte med The Force Awakens - som kun er en bleg kopi af de tidligere film. Men lad os håbe at det kun var starten på et nyt eventyr.

Jeg har kun en ting at sige til sidst. Tak, George. Tak, fordi du gav os nogle af verdens bedste eventyr. Du vil aldrig blive glemt - og bliv ved lidt endnu. Du har stadig en god historie i ærmet.

Må Kraften være med dig.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.