Jason Bourne: Mere af det samme

Jason Bourne

07/08-16Mere af det samme
Efter at have levet under jorden i et årti kommer Jason Bourne igen frem fra sit skjul, da hans tidligere kontaktperson i CIA kontakter ham med nye oplysninger om hans fortid.

Paul Greengrass vender tilbage til Bourne-serien, hvor han tidligere lavede film nr. to og tre, inden Tony Gilroy tog over med et mellemspil i form af "The Bourne Legacy", som jo ikke handlede om Jason Bourne. Men det gør film nr. fem altså - nemlig med endnu et kapitel om luskede CIA-bosser og deres dobbeltspil omkring superagenten, der stadig ikke har helt styr på sin fortid.

Efter min mening lavede Greengrass seriens klart bedste film med "The Bourne Ultimatum" - treeren, der tilsyneladende afsluttede Jason Bournes historie. Nu bidrager Greengrass så for første gang også som manuskriptforfatter på en Bourne-film, men det tilfører desværre ikke rigtig serien noget nyt. Basalt set er "Jason Bourne" bare en gentagelse af det oprindelige plot om, hvordan CIA har hjernevasket hovedpersonen til at blive en superlejemorder. Nu bare med nye mænd i jakkesæt med skumle planer og beskidte hemmeligheder.

Det bliver som vanligt pakket ind i den meget roste (og efterlignede) Bourne-stil med hurtige klip og voldsomme actionscener filmet med håndholdt 'shaky-cam'. Men fordi plottet savner gnist og originalitet, hæver filmen sig ikke over at være en hårdtpumpet spionthriller på det jævne. Det virker simpelt hen tyndt, at der bare er endnu et lag af sammensværgelser og luskede spionbosser, og det hjælper i øvrigt heller ikke, at "Jason Bourne" fokuserer meget på Bournes personlige hævnmotiv og mindre på de store linjer i plottet, som trods alt fyldte en del i de tidligere film.

Det mest forfriskende er faktisk tilføjelsen af Alicia Vikander som chefen for CIA's cyberdivision, som får en hovedrolle i jagten på superagenten. Vikander er ved at tage skridtet helt op som international superstjerne, og her understreger hun sit store talent med et meget præcist portræt af en køligt kalkulerende, stærkt ambitiøs efterretningsagent. Som denne rundes onde chef er Tommy Lee Jones ikke overraskende et udmærket valg - den rolle har vi nærmest set ham spille før - men til gengæld virker Matt Damon, som om han kører lidt på autopilot som Bourne.

Det gælder så også filmen som helhed. Der er lige lovlig meget cut'n'paste over "Jason Bourne", og selv om Bourne-formlen grundlæggende fungerer godt, kan de velkendte greb ikke skjule, at Greengrass bare koger mere suppe på de samme ben.

07/08-16Mere af det samme
"Koger mere suppe på de samme ben" kan man dæleme beskylde mange blockbusters idag for at gøre dette. Hvis en film som den nye SW kan få yderst positive anmeldelser for at være decideret plagiat, ja så forstår jeg hat af kritikken til Jason Bourne.

07/08-16Mere af det samme
Nu kritiserede jeg så også "The Force Awakens" for at koge mere end rigeligt suppe på gamle filmstrimler. :-)

07/08-16Mere af det samme
Jeg kritiserer blot pressen :) Men der er jo rigtig mange eksempler. Personligt synes jeg serien toppede rent kunstnerisk med Supremacy. Ultimatum var selvfølgelig en forrygende afrunding. Jeg kan ihvertfald ikke finde en bedre blockbuster i år end Jason Bourne.

07/08-16Mere af det samme
Uden at gå konkret ind i selve de to film i nævner, så kan man jo godt have en kritik af en film man ville kunne kaste på masser af andre film, men ikke kritiserer for det samme. For mig er en film ofte en individuel størrelse. Så jeg ville godt kunne stå og kritisere Bourne for "blot" at være mere af det samme, så det trækker ned, mens det ikke ville trække voldsomt ned i Force f.eks. Blot som eksempel.

07/08-16Mere af det samme
"Jeg kan ihvertfald ikke finde en bedre blockbuster i år end Jason Bourne."

Det er så også den nemmeste førsteplads i mands minde.

Lortesommer.

07/08-16Mere af det samme
Hehe - så slemt har det nu ikke været. Fandt Civil War ganske glimrende.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.