Jason Bourne: The Bourne Unnecessity

Jason Bourne

08/08-16The Bourne Unnecessity
Fjerde ombæring med Damon som Bourne er et flot, men hult sommerbrag.

Make no mistake: Damon er stadig en solid Bourne og filmen er bedst, når den giver fuld los på de mange action set-pieces. Desværre kan man også mærke, at Bourne-figuren (ligesom i filmen) har nået et vendepunkt. Han er ikke interessant mere. Den oprindelige trilogi fastholdt tilskueren fordi man konstant (trods de gentagne historieelementer) fik føjet nye sider til figuren og udforskede dilemmaer og opstillede en god, psykologisk profil af Bourne. Denne gang er han blot en dræbermaskine, der tørster efter hævn.

Et andet problem er at filmens sideplot, der skal tjene som en samtidskommentar om personlige rettigheder kontra kollektiv sikkerhed simpelthen klinger noget hult og virker enormt påklistret og ikke bliver ført ordentligt til dørs. Replikkerne og instruktionen virker heller ikke helt skudsikre og Greengrass burde skære lidt ned på shakycam-effekten, der bliver lidt for distraherende i de mere "stille" scener. Heller ingen af karaktererne er specielt mindeværdige, og især Wikander og Jones kører ret meget på autopilot.

Jeg var da bestemt underholdt pga. Greengrass' kompetente håndtering af actionscenerne og filmens production-value, men man begynder at ane trætheden i Bourne; filmens struktur er meget lig de foregående, men denne gang mangler man det engagerende karakterarbejde mellem jagterne og slagsmålene.

08/08-16The Bourne Unnecessity
Du nævner at man aner trætheden. Så det er ikke alene lidt sloppy manusarbejde, men selve Bourne karakteren du mener ikke har langtidsholdbare kvaliteter i forhold til mere end de oprindelige tre film.

08/08-16The Bourne Unnecessity
Det kan godt være, at der er mere potentiale i karakteren, men ikke fra Greengrass' side, tror jeg. Han har spillet sine kort.

08/08-16The Bourne Unnecessity
Aha okay.

09/08-16The Bourne Unnecessity
Men jeg tror virkelig, at manus er den store synder her og det virkede derfor lidt som om at Greengrass valgte at overspille sine filmiske virkemidler i håb om at minimere skaden. Virkemidler som ellers virkede efter hensigten i både Supremacy og Ultimatum.

Som en IMDb-bruger skrev: More "Where's Waldo", less "Bourne"

09/08-16The Bourne Unnecessity
@Pinhead: Men Greengrass har selv skrevet manus sammen med sin normale klipper, Christopher Rouse. Det er muligvis forklaringen.

09/08-16The Bourne Unnecessity
Ah ja, selvfølgelig. Der ligger noget af forklaringen nok. Det understreger da, på en eller anden måde, også at der blot er tale om et cash-in.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.