Miss Peregrine's Home for Peculiar Children - 2 D: Gotisk ...

Miss Peregrine's Home for Peculiar Children - 2 D

29/10-16Gotisk okkultisme møder teen-superhelte i Burtons kompetente hænder
Før 16-årige Jacobs bedstefar dør under mystiske omstændigheder, beder han drengen om at rejse til en walisisk ø. Der finder Jacob frem til et hus, hvor bedstefaderens gamle venner har levet i en tidssløjfe siden 2. Verdenskrig. Men der er også onde kræfter, som leder efter indgangen til huset.

Tim Burton har fået en film med mange typiske Burton-træk ud af Ransom Riggs' debutroman om et hjem for børn med særlige evner. Historien lancerer en hel alternativ verden, hvor nogle mennesker er peculiars, særlige, og har superhelteagtige kræfter, der dog bliver præsenteret med et mere magisk udtryk end det spraglede, kraftfulde effektorgie, vi kender fra superheltefilm.

Her er hovedpersonerne godt nok super, men det visuelle udtryk er rent Tim Burton med masser af finurlige detaljer, ikke mindst også i et production design, der er bevidst retro-agtigt. Og så ligner historiens øjespisende monstre noget, der kunne have været med i en Guillermo del Toro-film. På den led er "Miss Peregrine's Home for Peculiar Children" faktisk ret barsk af en børnefilm at være.

I hovedrollen er Asa Butterfield ret bleg som Jacob, der er på en klassisk helterejse for at finde sin sande identitet. Men der er en del mere spræl i børnehjemmet, hvor Eva Green er herligt sær som forstander og beskytter, og Ella Purnell er en sød teenage-uskyldig romantic interest. Og så er der altså monstrene, der er fantastiske, mens deres menneskelige kompagnoner er mere stereotypt onde skurke.

I det hele taget er filmens bagvedliggende plot både lidt stereotypt og lidt rigeligt hullet - den indre logik hænger simpelt hen ikke 100% sammen her. Men den verden, plottet er placeret i, er fascinerende, og Burton etablerer den flot med de mange fine detaljer, som i høj grad overskygger plothuller og andre minusser.

Jeg skal også lige huske at rose Terence Stamp og Chris O'Dowd for deres solide spil som henholdsvis sej bedstefar og lykkeligt uvidende far. Inden vi når til konklusionen, som er, at "Miss Peregrine's Home for Peculiar Children" er én af Burtons bedste film i nyere tid. En charmerende fortælling fra en spraglet og fascinerende verden, som jeg gerne vil se mere fra.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.