Hell or High Water: Mikrokosmos Af En Pilrådden Banan

Hell or High Water

12/12-16Mikrokosmos Af En Pilrådden Banan
Vi starter med et establishing shot af gamle, forfaldne bygninger i en unavngiven by i West Texas og kameraet panorerer og følger to mænd på vej ind i en bank for at røve dem. Det vil senere vise sig, at disse mænd er brødre og selve ideen med røverierne er at betale af på deres banklån - lån som selvsamme bank-filial varetager; det ultimative "fuck you" til banken, der er tæt på at sætte brødrene og deres familier ud af hus og hjem.

Hell or High Water er, med andre ord, ingen subtil film. Den er underspillet, bestemt, men ikke subtil. Vi skal tilbringe de næste par timer med bunden af USAs mest rådne bananklase. To mennesker, der er frustreret over hvad finanskrisen har gjort ved deres hjem og familier og kun føler, at det er fair at bankerne også får noget af denne frustration at føle.

Dette er allerede nu bundsolidt genrehåndværk, men hvad der hæver denne film helt op hvor englene synger er den gennemarbejdede miljøkarakteristik, den fantastiske kemi imellem skuespillerne og den ætsende humor; især personificeret af Jeff Bridges' pensionsparate Texas Ranger, der deler ud af racistiske hyggejokes til sin halv indianske/mexicanske makker. Filmen er fyldt med underfundige detaljer; lige fra Jeff Bridges, der lader sin cowboyhat hvile på tåspidserne til Ben Foster, der tømmer for tre magasiners fuldautomatisk helvedesild mod en konvoj af retfærdighedshungrende borgere.

Dette kombineret med mange ufatteligt flotte scenarier alá No Country for Old Men og et swingin' country soundtrack gør at man, med andre ord, fuldstændig hensættes til filmens handling og karakterene deri, og når volden indtræffer, kan det mærkes lige så meget som den joke man grinede af få minutter forinden.

I rollerne som brødrene er Chris Pine og Ben Foster helt fantastiske. Ben Foster gør sin madman-rutine som kun han kan mens Chris Pine i den grad overrasker i en følelsesmæssigt nuanceret rolle som den desperate familiefar, der har hjertet på rette sted, men også må sande at der ikke findes forbrydelser uden ofre. Jeff Bridges har helt fod på rollen som Texas Ranger ... og andet er der sådan set ikke at sige til det ... Man ved hvad man får; bare meget bedre end man troede var muligt.

Hell or High Water er for mit vedkommende mit filmiske højdepunkt fra 2016. En moderne klassiker, der både fungerer som genrevant krimi og et mikrokosmos af de utallige familier i det glemte Amerika, der mere end nogen andre, har betalt, og stadig betaler, prisen for den vestlige ultra-kapitalisme.

Jeg er ikke i tvivl: 6/6

12/12-16Mikrokosmos Af En Pilrådden Banan
Det er saftsuseme godt formuleret, Søren. Det må jeg sige! Og så betyder det ekstra meget, når vi deler begejstringen for denne film.

Det kan ikke gå stærkt nok med at skaffe den på BD. Biografvisningen var desværre lidt sølle, som vi talte om. Særligt når kameraet panorerer, ja der stod filmen håbløst uskarpt :(

12/12-16Mikrokosmos Af En Pilrådden Banan
Ja, min begejstring er kun vokset henover weekenden. Det var fantastisk at se den med dig og jeg tror at vi var blandt dem, der grinede højst af den lidt slatne skare, der var mødt op ;-)

Ja, filmen stod generelt ret uskarpt. Det var ret irriterende, og jeg har også meldt det til dem. De panoreringer og wide-shots havde fortjent en langt bedre projektor.

12/12-16Mikrokosmos Af En Pilrådden Banan
Enten forstod de andre gæster ikke humoren, eller også var vi to bare mærkelige :) Jeg fik vist også et grineflip under enkelt sekvens, som du bemærkede :)

13/12-16Mikrokosmos Af En Pilrådden Banan
Oh, I noticed ;-)

Jeg tror sgu bare at Bridges' levering af de replikker er det, der gør de små momenter så sjove. Jokesene i sig selv er jo egentlig ikke specielt sjove, hvis ikke de leveres med en vis komisk timing og det er Bridges så forbandet god til!

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.