Arrival: Close Encounters of the Linguistic Kind

Arrival

31/12-16Close Encounters of the Linguistic Kind
Efter at 12 fremmede rumskibe ankommer forskellige steder på Jorden, bliver en professor i lingvistik rekrutteret til at lede forsøget på at kommunikere med rumvæsenerne i det af skibene, som hænger over USA.

Canadiske Denis Villeneuve imponerede med stærke krimithrillere som sine to første Hollywood-film, men her skifter han spor til science fiction. Med ét af genrens store klassiske temaer, nemlig det første møde med væsener fra en anden planet, her i et setup, som minder meget om Spielbergs "Close Encounters of the Third Kind": Rumvæsenerne ankommer ud af det blå, og vi må prøve at finde en måde at tale med dem på.

Det er udgangspunktet for en sci-fi-historie i klassisk hardcore-stil, hvor ét af de centrale temaer naturligvis er kommunikation. Både med spørgsmålet om, hvad de her rumvæsener mon vil - er de venligsindende? Men også, som genren byder det, med en spejling ud mod menneskehedens egne problemer med kommunikation og manglende samarbejde, hvor 12 rumskibe giver masser af mistro mellem de 12 lande, de er landet hos. Mens filmen i forhold til sine hovedpersoner leger med teorien, om at man ved at lære et nyt sprog også begynder at tænke som dem, der har udviklet sproget.

De holistiske budskaber bliver understreget af en serie nærmest meditative indklip i bedste moderne Terrence Malick-stil, og "Arrival" er i det hele taget enormt flot realiseret med en skarp og konsekvent stil i både Bradford Youngs billeder og Jóhann Jóhannssons fremragende musik. Stilsikkert forenet i Villeneuves præcise instruktion, som dog også har et element af 'hit or miss': For at bygge spænding og understrege ét af de væsentlige temaer benytter Villeneuve sig nemlig af et fortælleteknisk trick, der bestemt giver o.k. mening i sammenhængen. Jeg gennemskuede bare, hvad der foregik, helt fra filmens start, og det påvirkede ret sikkert min oplevelse i negativ retning.

Ud over det høje tekniske niveau glædede jeg mig derfor først og fremmest over Amy Adams' stærke spil i hovedrollen, hvor hun leverer en virkelig troværdig og sympatisk sprogforsker, der helt naturligt fremstår som det bedste ved menneskeheden. Jeremy Renner giver solidt modspil som den fysiker, der bliver lingvistikerens primære samarbejdspartner, men det er især Adams, der stråler blandt skuespillerne. Alt tyder da også på, at hun lander sin sjette Oscar-nominering, når de bliver offentliggjort om en lille måneds tid.

Der spås "Arrival" ligeledes til at kunne kandidere i en række andre kategorier, og det er absolut passende for en fascinerende og ekstremt velproduceret omgang sci-fi af den gamle skole, hvor videnskab er noget, man stoler på og bruger til at gøre verden til et bedre sted. Men min oplevelse af filmen blev altså lidt skæmmet af et fortælleteknisk greb, som jeg dog samtidig godt kan se, at den ville have svært ved at undvære - og derfor lander jeg på fem små stjerner.

Login

Du skal være logget ind på Scope for at skrive indlæg.

Profilnavn
Kodeord
Husk mig

Opret Scope-profil.